به گزارش همشهری آنلاین، بندر کنگ که با بناهای سفید خود، «سانتورینی ایران» نامیده میشود، در سواحل زیبای استان هرمزگان خودنمایی میکند و در حدود ۱۸۵ کیلومتری بندرعباس قرار دارد. این بندر زیبا با ترکیبی از جذابیتهای تاریخی، فرهنگی و طبیعی، مقصدی نوظهور برای عاشقان سفر است. قلعه پرتغالیها، برکه دریا دولت و موزه مردمشناسی تنها گوشهای از جاهای دیدنی بندر کنگ را تشکیل میدهند.
فرهنگ مردم بندر کنگ
مردم بندر کنگ بهدلیل قدمت و تاریخچه بسیار غنی و طولانی این شهر، دارای فرهنگی غنی و پربار نیز هستند. طی سالهای متمادی، سنتها و رسوم مختلف با هم تلفیق شدند تا امروزه، فرهنگ مردم بندر کنگ را بسازند. مردم بندر کنگ، بسیار به آداب و رسوم و تاریخچه خود پایبند هستند و همواره تلاش کردهاند تا آن را زنده نگهدارند. این آداب و رسوم و سنتهای مختلف، در همه ابعاد زندگی مردم جاری است و یکی از جاذبههای گردشگری این منطقه نیز محسوب میشود.
از جمله مراسم مختلف مردمان بندر کنگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- سال نو دریایی: این مراسم در تابستان برگزار میشود و به نام «سال نو دریایی» نامگذاری شده است. در این روز مردم به دریا میروند، با خاک سرخ رنگ، به یکدیگر رنگ میپاشند؛ تنه درختان و شاخ حیوانات را رنگ میکنند و به جشن و پایکوبی مشغول میشوند.
- مراسم ازدواج: آداب ازدواج و مراسم آن در بندر کنگ بسیار باشکوه جشن گرفته میشود. در گذشته برای هر ازدواج، هفت شبانهروز مهمانی میدادند و شادی میکردند. امروزه، به سبب شرایط اقتصادی، مراسم طی سه روز برگزار میشود؛ اما تلاش میکنند تا تمامی آداب سنتی را بهجای آورند. حجله بستن از جمله این آداب محسوب میشود؛ عروس و داماد در اتاقهایی که با آینه و انواع آویزهای رنگی تزیین شده است، بین یک هفته تا ۶ ماه میمانند و زندگی میکنند.
جاهای دیدنی بندر کنگ:
قلعه پرتغالیها
در یک دوره تاریخی، جنوب ایران توسط پرتغالیها اشغال شد. در آن زمان، پرتغالیها برای رفتوآمد کشتیهایشان، لنگرگاه و قلعهای نظامی در بندر کنگ ساخته بودند که از منافع آنها در ایران محافظت میکرد. در حالحاضر از آن بنای بزرگ و عظیم، یک برج بههمراه آثاری از قلعه بهجای مانده است. سنگ و ساروج، مصالح تشکیلدهنده این برج هستند و بازدیدکنندگان میتوانند درون آن قدم بزنند و معماری این برج را نظارهگر باشند.
برکه دریا دولت
یکی از جاذبههای مهم بندر لنگه، برکههای آن است. این برکهها همان آبانبارهای سنتی هستند که از گذشتههای دور، بهمنظور ذخیرهسازی آب، از آنها استفاده میشد. یکی از بزرگترین این آبانبارها، «برکه دریا دولت» نام دارد که به سبب ابعاد بزرگ آن، چنین اسمی بر آن نهادهاند. این آبانبار جذاب، قطری حدود ۲۸ متر و عمق حدود ۱۴ متر دارد.
خانه گلبتان
معماری خانهها در بندر کنگ، بسیار خاص و منحصربهفرد است. از جمله مهمترین نمونههای این سبک معماری، میتوان به «خانه گلبتان» اشاره کرد. این خانه یکی از مهمترین نمادهای فرهنگی و هنر معماری بندر کنگ محسوب میشود. از گذشتههای دور، ساخت خانههای تاریخی بندر کنگ، به شکلی بود که اوج مهماننوازی را برای مهمانان بهجای آورد و همه اجزا موجب هدایت و دعوت مهمان به داخل خانه شود؛ علاوه برآن، مانند بسیاری دیگر از خانههای ایرانی، خانه گلبتان نیز دارای یک حیاط مرکزی است که اتاقها با کاربردهای مختلف در اطراف آن قرار گرفتهاند.
قلعه لشتان
از دیگر جاذبههایی که در سفر به بندر کنگ باید حتما به آن سر بزنید، میتوان به «قلعه لشتان» اشاره کرد. قدمت قلعه لشتان را حدودا قبل از اسلام تخمین زدهاند و یک قلعه باستانی محسوب میشود. اگر در بالاترین نقطه این قلعه بنشینید، میتوانید نظارهگر کلوتهای اطراف، کل شهر بندر کنگ و خلیج فارس باشید. وجود قلعه لشتان روی یکی از کوههای این منطقه، سبب شده است که این قلعه از پایین دیده نشود. در گذشته برای رسیدن به قلعه، پلکانی از دل سنگهای کوه ساخته بودند و دورتادور قلعه دیوار بلندی وجود داشت که چند برج نگهبانی آن را احاطه کرده بود. از این برجها، کل مناطق اطراف و خلیج فارس بهخوبی دیدهبانی میشد.