ستاره صبح، فائزه صدر: ایران سال جدید را با تهدیدات بی سابقه آمریکا شروع کرد. احتمال حمله نظامی موضوع با اهمیتی است. اگرچه با توجه به شرایط بینالملل، پیش بینی میشد چنین تهدیدی با مخالفت دیگر کشورها روبهرو شود، اما تا کنون اروپا با سکوت در برابر تهدید آمریکا نشان داد با ایده حمله به ایران همدل است. سرگشتگی سیاست خارجی ایران و تیرگی روابط جمهوری اسلامی با غرب، سبب خلق یکی از معدود وجوه اشتراک بین اروپا و آمریکا شد. جلب نظر مثبت دولتها و افکار عمومی بین الملل در این شرایط حاد ضرورت دارد، اما سؤال این است پس از رسیدن به این نقطه آیا مذاکرات حاصلی خواهد داشت و میتواند تأمین کننده منافع ملی باشد یا خیر؟ ستاره صبح در گفتوگو با فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین و تحلیلگر مسائل بینالملل به جست و جوی پاسخ این پرسش برآمده که در ادامه میخوانید:
مجلسی گفت: ما 45 سال پیش با تسخیر سفارت به آمریکا اعلان جنگ دادیم و تا امروز تحت شعار «مرگ بر آمریکا» را قطع نکردیم! امروز هم صدا و سیما مرگ بر انگلیس و آمریکا گفت و برنامه خبری اش را شروع کرد.
وی افزود: وقتی خصومت به چنین مرحلهای میرسد یعنی ایران عملیات خصومت آمیز را پیشتر از آمریکا شروع کرده است. جمهوری اسلامی به این نکته توجه ندارد که آمریکا و اسرائیل یکی هستند. مقابله با هر بخش از این بسته واحد هزینه مشابه دارد و اروپا نیز پشت ماجرا ایستاده است. این تحلیلگر روابط بینالملل با تبیین مراحل حل مسئله در خصومت های بینالمللی تشریح کرد: پاسخ جدی با تذکر شروع میشود، مرحله بعدی اخطار و مرحله بعدی هشدار است. بعد تهدید و بعد اولتیماتوم میدهند و زمان تعیین میکنند. وقتی یک قدرت بینالمللی زمان تعیین میکند، اولتیماتوم را ناتمام نخواهد گذاشت. ترامپ شب عید صورت خواسته های خود را مطرح کرد و یک اولتیماتوم دو ماهه به ایران داد و خواستار مذاکره شد تا در این فرصت دو ماهه درباره اجرا با ایران صحبت کند.
وی تاکید داشت: ترامپ جای رودربایستی باقی نگذاشته است. گفتوگو های پیش رو جای افرادی مثل سعید جلیلی نیست. دیگر نمیتوان با فرستادن چنان تیمهایی زمان خرید. جمهوری اسلامی باید چانه زنی با آمریکا را آغاز کند، تعهداتی ایجاد شود و تخفیفهایی بگیرد وگرنه با ایران مثل یک بازنده در جنگ رفتار خواهد شد.
دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در رابطه با تصمیم آمریکا برای ایران گفت: مشخص است که ایران چه هزینههایی در منطقه داشته و تهران برای عراق، سوریه، لبنان، غزه و یمن چه کرده است؟ پاسخ این سؤال برای آمریکا مشخص است که چگونه یمنیها امروز صاحب موشک شده اند؟! آمریکا میخواهد هر چه سریع تر تکلیف شبه نظامی های حوثی را مشخص کند. آمریکا میخواهد در دو ماه پیش رو تکلیف شبه نظامیان حوثی را مشخص کند و با دست بازتری با جمهوری اسلامی وارد مذاکرهای شود که به عقیده من از جنس چانه زنی است.
وی افزود: پیش از اینکه ایران ضربه بخورد باید برای چانه زنی اقدام کند. تجربه غزه نباید در ایران تکرار شود و پس از درگیری نظامی به دنبال گفتوگو و آتش بس برویم. اگر کار به جنگ بکشد و مراکز نظامی، صنعتی، نیروگاهها و زیر ساخت مورد حمله قرار بگیرد، شرایط اجتماعی در کشور حاد خواهد شد. درحالیکه وظیفه هر حکومتی ایجاد امنیت و آسایش برای مردم است. ایران میتواند به آمریکا لطمه بزند ولی در صورت جنگ آسیب پذیر خواهد بود.
این کارشناس سیاسی با اشاره به شروط ایران گفت: مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان شروع شده است. ایران دو شرط برای آمریکا تعیین کرده از جمله محل مذاکرات که مسقط در عمان است و غیر مستقیم بودن مذاکرات که مورد قبول آمریکا قرار گرفته است. مهمترین خواسته آمریکا تأمین امنیت و موجودیت اسرائیل است.
وی خاطرنشان کرد: به عقیده من جمهوری اسلامی به نقطه پذیرش رسیده است. زمانی توهمی وجود داشت و گمان میشد هفتم اکتبر 2023 به فروپاشی اسرائیل منجر خواهد شد، ولی این سوء تفاهم برطرف شد. امروز در داخل میدانند که زورشان به همبستگی آمریکا و اسرائیل نمیرسد و نمیتوانند کاری از پیش ببرند. عقلانیت به ما میگوید تا جاییکه میتوانیم باید از کشور، منافع ملی، مردم و داشته هایمان حفاظت کنیم و اجازه ندهیم مزایای ایران نابود شود.
فریدون مجلسی در پایان سخنان خود متذکر شد: مذاکرهای منطقی که بهتر است مسئولیت اش به دولت واگذار شود، مناسبترین تصمیم در این شرایط خواهد بود. افرادی حرفهای در وزارت خانهها حضور دارند و عقلانیتی در دولت وجود دارد. مقامات غیر دولتی نباید در مذاکره دخالت کنند. مسئولیت مذاکرات با آمریکا باید به دولت واگذار شود. هر امتیازی که در مذاکرات داده شود باید در داخل پذیرفته شود، شرایط حاد است و جای چون و چرا وجود ندارد.