نوروز سال ۱۴۰۳، یک هزار و ۸۹ نفر در تصادفات رانندگی فوت کردند. بر اساس گزارش پلیس از 25 اسفند تا 15 فرودین (20 روز) 838 نفر فوت کردند و نزدیک به 20 هزار نفر نیز مصدوم شدند! بررسی کمیسیون عمران مجلس نشان داد که استاندارد نبودن جادهها و کیفیت پایین خودروهای داخلی دو عامل مهم در افزایش تصادفات و مرگ و میر و مصدوم شدن افراد محسوب میشوند.آیا وقت آن نرسیده که کرکره دو خودروساز اصلی کشور یعنی ایران خودرو و سایپا پایین کشیده شود تا از مرگ و میر افراد و مصدوم شدن انها جلوگیری شود و به جای ارابه های مرگ خودروهای استاندارد خارجی وارد کشور شود. مرگ و میرها هر سال شیرینی نوروز را به کام ملت تلخ میکند.
توقیف 3000 گواهینامه متخلف
رئیس پلیس راهور فراجا از آغاز موج بازگشت مسافران نوروزی به سمت شهرهای مبدأ خبر داد و گفت: سه هزار و ۱۶۶ گواهینامه رانندگان متخلف برای ۳ ماه توقیفشده است.
سردار سید تیمور حسینی درباره وضعیت جادهها گفت: روز جمعه (۱۵ فروردین) در مبادی ورودی پایتخت ازجمله محورهای هراز، فیروزکوه، چالوس، آزادراه قزوین-رشت و آزادراه قم-تهران، حجم تردد بالا بوده و ترافیک سنگین در جریان است. همزمانی تعطیلات نوروز ۱۴۰۴ با ماه مبارک رمضان موجب شد که بخش قابلتوجهی از مسافران سفر خود را پس از عید فطر آغاز کنند و موج دوم بازگشت مسافران در روزهای ۱۳ و ۱۴ فروردین به اوج خود برسد. رئیس پلیس راهور فراجا با ارائه آخرین آمار تصادفات نوروزی ۱۴۰۴، اعلام کرد که در بازه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ مجموعاً ۹۷ هزار و ۱۴۴ فقره تصادف در سطح جادههای کشور به ثبت رسیده است.
آمار تلفات جادهای
سردار حسینی توضیح داد: در این مدت شاهد ۶۹۸ فقره تصادف فوتی بودیم که درمجموع ۸۳۸ نفر از هموطنان جان خود را ازدستدادهاند، ۱۵ هزار و ۱۷۶ فقره تصادف جرحی با ۱۹ هزار و ۱۶۶ نفر مجروح و ۸۱ هزار و ۵۷۱ فقره تصادف خسارتی که تنها منجر به خسارت مالی شده است نیز در ۲۰ روز گذشته اتفاق افتاده است.
علت تصادفات
سردار حسینی افزود: بررسی علل وقوع تصادفات فوتی نشان میدهد ۴۴ درصد تصادفات به دلیل عدم توجه به جلو، ۱۵ درصد به دلیل عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه و ۱۴ درصد ناشی از تغییر مسیر ناگهانی رانندگان بوده است. اوج تصادفات فوتی در بازه زمانی ساعتهای ۱۶ تا ۲۰ رخداده که ۲۷ درصد از کل تصادفات را شامل میشود. این آمار نشان میدهد که در ساعات پایانی روز، رانندگان باید دقت بیشتری در رانندگی داشته باشند و از خستگی و خوابآلودگی پرهیز کنند.
استانهای پرخطر
مقام ارشد انتظامی با اشاره به استانهایی که بیشترین تعداد تصادفات فوتی را داشتهاند، گفت: کرمان با ۷۶ نفر، فارس با ۷۲ نفر، خراسان رضوی با ۵۳ نفر و خوزستان با ۵۱ نفر، رتبههای اول تا چهارم را در بین استانهای دارای بیشترین تعداد جانباختگان تصادفات تعطیلات نوروز امسال به خود اختصاص دادهاند.
تعداد در تصادفات ۱۴ فروردین
سردار حسینی به آمار تصادفات ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ اشاره کرد و گفت: یک هزار و ۲۹۶ فقره تصادف در جادههای کشور ثبتشده که شامل ۱۷ تصادف فوتی منجر به فوت ۱۹ نفر بوده است. همچنین ۳۵۴ تصادف جرحی رخداده که درمجموع ۵۲۱ نفر مجروح شدهاند و ۹۲۵ تصادف خسارتی نیز ثبتشده که تنها خسارت مالی داشتهاند. گیلان و همدان هرکدام با ثبت ۲ فوتی بیشترین آمار تلفات جادهای را در روز پنجشنبه داشتهاند.
ترافیک سنگین
معاون مرکز مدیریت راههای کشور گفت: ۱۴ فروردین با بازگشت مسافران به سمت استانهای خود، رکورد تردد ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار ترافیک بین استانی ثبت شد.
مهدی مخبر روز جمعه گفت: ثبت ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تردد در ۱۴ فروردین، رکورد تردد در ایام نوروز که از ۲۵ اسفند آغازشده بود را شکست و این جریان تا ۱۶ فروردین ادامه دارد. اکنون حجم تردد در اغلب راههای ارتباطی کشور بهویژه در محورهای شمالی به علت بازگشت مسافران جریان دارد و تداوم خواهد داشت.
کیفیت پایین خودروها
عضو کمیسیون عمران مجلس از بررسی علل آمار بالای تصادفات جادهای و تلفات انسانی طی تعطیلات نوروز امسال توسط کمیسیون متبوعش خبر داد و گفت: استاندارد نبودن جادهها و کیفیت خودروهای تولید داخل دو عامل مهم در افزایش تصادفات محسوب میشوند. صدیف بدری با اشاره به آمار بالای ثبت ۸۳۸ فوتی در تصادفات جادهای طی تعطیلات نوروز امسال، گفت: حوادث جادهای علل مختلف دارد که استاندارد نبودن جادهها و مسیرها یکی از عوامل آن محسوب میشود. نقاط حادثهخیز همچنان وجود دارند. همچنین کیفیت پایین خودروهایی که از سوی کارخانهها داخلی تولید میشود از دیگر عوامل مؤثر در افزایش تلفات جادهای است؛ درواقع کیفیت خودرو بیشترین سهم در افزایش آمار تلفات انسانی در تصادفات به خود اختصاص میدهد. متأسفانه تولیدکنندگان در حوزه کیفی سازی اقدامات خوبی انجام ندادهاند.
کاهش تلفات جادهای با واردات خودرو
بدری تصریح کرد: واردات خودرو میتواند کمک شایانی به کاهش تلفات کند، زیرا ایمنی خودروهای خارجی بالاتر بوده و از استاندارد بهتری برخوردار هستند. آموزش و فرهنگسازی نیز میتواند به کاهش آمار تصادفات جادهای و تلفات انسانی کمک کند. افزایش نرخ جریمهها نیز میتواند اثر مثبت در رانندگی صحیح افراد داشته باشد.