مهمتر اینکه ولادیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین به آمریکا بر سر معامله ترامپ با پوتین حمله کرد و گفت: وقت آن رسیده که اروپا راهش را از آمریکا جدا کند و یک ارتش واحد اروپایی درست کند و دیگر به آمریکا تکیه نکند.
سخنان زلنسکی آنقدر جذاب بود که حضار به پا خواستند و او را با کف زدنهای ممتد تشویق کردند.
در کنفرانس مونیخ به موضوع ایران هم پرداخته شد و گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی اتمی در سخنانی گفت: از آنجا که بین ایران و آمریکا توافق و مذکرهای صورت نگرفته است پرونده هستهای ایران به مرحله خطرناکی رسیده است.
شکاف بین اروپا وامریکا اجتناب ناپذیر است زیرا ترامپ به هیچ یک از قوانین و قررات بینالمللی پایبند نیست و رفتار و گفتارش غیر قابل پیشبینی است.
گفتنی است در چهار سال اول ریاست جمهوریاش با اروپا سر شاخ بود.
این شکاف میتواند برای ایران فرصت تنفس ایجاد کند و تهران با نزدیک شدن به اروپا بتواند از فشار های آمریکا بکاهد. واقعیت این است که ترامپ نظام بینالملل را دچار آشوب و آنارشی کرده و به دنبال فشار حداکثری بر ایران برای توافق مطابق آنچه خود میخواهد است.
ترامپ گفته ایران یا توافق کند یا در انتظار بمباران باشد! این سیاست مورد قبول اروپا و دیگر کشورها نیست. ایران برای آنکه به اروپا نزدیک شود باید از روسیه فاصله بگیرد، حمله روسیه به اوکراین محکوم کند و از فروش سلاح به روسیه که اروپا به آن حساس است خودداری کند.
رئیسجمهور اوکراین روز جمعه اعلام کرد که ایالات متحده حتی پیش از تغییر رویکرد این کشور نسبت به جنگ روسیه و اوکراین در دوران «دونالد ترامپ» نیز تمایلی به پیوستن اوکراین به ناتو نداشت. زلنسکی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: «آمریکا هرگز ما را در ناتو نمیدید، فقط در موردش صحبت میکرد. آنها واقعاً نمیخواستند که ما در ناتو باشیم.» اوکراین اعلام کرده که اهداف این کشور در جنگ، بازگشت به مرزهای سال ۲۰۱۴ و عضویت در ناتو بوده است اما مقامات دولت ترامپ این اهداف را غیرواقعی خواندهاند. «پیت هگست» وزیر دفاع آمریکا این هفته این اهداف را غیرعملی توصیف کرد؛ هرچند که بعداً سخنان خود را تعدیل کرد.
گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید: «ما بیصبرانه منتظر انتصاب یک فرستاده ویژه آمریکا برای ایران هستیم تا بتوانیم تبادل نظر را آغاز کنیم و ببینیم گامهای بعدی چه خواهد بود.» دیگر فرصت چندانی برای احیای برجام و یا دستیابی به یک توافق هستهای تازه با ایران باقی نمانده است.
صدراعظم آلمان اولاف شولتز به دلیل حوادث اخیر مرتبط با جنگ اوکراین از جمله اظهارات مقامات آمریکایی، از پارلمان کشور خواست که وضعیت اضطراری در این کشور اعلام کند. در حالی که اولاف شولتز به احتمال زیاد آخرین روزهای کاری خود را سپری میکند، وی از پارلمان آلمان بوندستاک خواست که در بزرگترین کشور اروپایی حامی اوکراین وضعیت اضطراری اعلام کند.