جاذبه آمریکا برای مهاجران بهتر و جذابتر از دیگر کشورها از جمله روسیه و چین است، احترام به حقوق فرد، اجرای قانون، مشارکت در امور سیاسی، تغییر مسالمتآمیز قدرت هر وقت مردم بخواهند و درآمد بالا برای نخبگان جاذبه ایجاد کرده است. با این اوصاف این کشور در فاصله سالهای 2016 تا 2020 گرفتار رئیسجمهور «پوپولیست» شد که جایگاه آمریکا را در جهان شکاند و تضعیف کرد. رأیدهندگان وقتی این واقعیت را دریافتند به صحنه آمدند و در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 ترامپ را کنار زدند و جو بایدن دموکرات را برگزیدند. قدرت مالی، رسانهای و ویژگیهای فردی ترامپ و اشتباهات دولت دموکرات در حمایت بیچونوچرا از نسلکشی اسرائیل در غزه، بستر را برای رویگردانی مسلمانان آمریکا و عربها از دموکراتها را فراهم کرد و ترامپ در میانه دهها پرونده قضائی و حتی محکومیت، دوباره کلیددار کاخ سفید شد. به لحاظ روانشناسی تودههای مردم از افراد قاطعی مثل ترامپ خوششان میآید. هرچند ترامپ در سخنرانی مراسم تحلیف خود ادعا کرد که عصر طلایی برای آمریکا آغازشده؛ اما به عقیده صاحبنظران ترامپ بار دیگر جایگاه بینالمللی آمریکا را تضعیف خواهد کرد؛ البته این امکان وجود دارد که او به وعدهاش که کاهش تورم و مالیات گفتن از غیر آمریکاییها عمل کند و اوضاع اقتصادی بهتر از حال و گذشته شود.
ناسیونالیسم آمریکایی
ترامپ در سخنرانی هیجانیاش دولت قبل را دیوانه، وحشتناک و خائن دانست، برای مهاجران خطونشان کشید، 20 ژانویه را روز آزادی آمریکا دانست و گفت: پرچم آمریکا در کره مریخ نصب خواهد شد. زنده کردن رویای مارتین لوترکینگ رهبر سیاهپوستان، اعلام وضعیت اضطراری انرژی از دیگر سخنانش بود و همچنین گفت: تبعیض نداریم. از این پس فقط دو جنسیت زن و مرد داریم، همهچیز را تغییر خواهم داد و... اینها شعارهای پوپولیستی است که در بین مردم آمریکا جاذبه دارد. خطر ترامپ این است که ناسیونالیسم و راست افراطی در غرب تقویت شود که پدیده خطرناکی برای دموکراسی، نظم جهانی و حکومت قانون خواهد بود.
ایران و ترامپ
ترامپ امروز با ترامپ گذشته تفاوت اساسی دارد. هرچند در دوره اول او فشار حداکثری به ایران وارد کرد و به اقتصاد، زندگی و سفره مردم خسارت زد و تعداد فقرا و ثروتمندان را بیشتر کرد؛ اما گزینه نظامی روی میزش در دور اول نبود حتی وقتی 30 خرداد 1398 سپاه پاسداران یک پهپاد آمریکایی را ساقط کرد ترامپ عصبانی و برآشفته شد و دستور حمله به 52 نقطه در ایران صادرکرد اما، در دقیقه 90 از این کار به خاطر پیامد بعدیاش منصرف شد.
وضع در منظقه به گونهای شده که ایران دشوار است که بتواند با آمریکا رویارویی نظامی داشته باشد.
ترامپ با تیم راست افراطی و مخالف ایران و حامی اسرائیل به میدان آمده است. این تیم پیشاپیش صحبت از گزینه نظامی میکنند. ترامپ این بار چون آخرین دوره ریاستجمهوریاش است و دیگر نیاز به رأی ندارد هر کاری از دستش برآید در داخل و خارج آمریکا انجام خواهد داد. این خطر یعنی رادیکالهای آمریکایی پیش روی ایران است.
گزینههای پیش روی ایران
ایران در دور دوم ریاست جمهوری ترامپ، علاوه بر موضع تند ترامپ با تیم تندرو روبهرو است. 1-مارکو ربیو، وزیر خارجه 2-وزیر دفاع پیت هگست 3-اسکات بسنت، وزیر خزانهداری 4-مایک والتز مشاور امنیت ملی. سوابق این افراد نشان میدهد آنها در مخالفت با ایران و دفاع از اسرائیل ید طولایی دارند.
ویژگی این چهار نفر راستگرا، طرفدار پروپاقرص اسرائیل و مخالف سرسخت ایران است. در شرایط پیشآمده سه گزینه پیش روی است:
اول: مذاکره، مصالحه امتیاز دادن و امتیاز گرفتن.
دوم: آمادگی برای آثار مخرب تحریم در چهار سال آینده. این اتفاق ضربه سختی به زندگی مردم وارد خواهد کرد. باید تلاش کرد تحریمها برداشته شود.
سوم: آمادگی برای رویارویی نظامی با اسرائیل و آمریکا. خطرناکترین و پر هزینهترین گزینه برای طرفین.
گزینه نخست کمهزینه و پرفایده است ولی گزینههای دوم و سوم پرهزینه و ویرانگر خواهد بود.
هرچند فرصت دیپلماسی که در دولت بایدن وجود داشت و دولت سیزدهم با شرط و شروط غیرواقعی آن را با شکست مواجه کرد بااینوجود فرصت باقیمانده این است که حاکمیت اشتباهات را جبران کند، در سالگرد پیروزی انقلاب عفو عمومی اعلام کندو حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد را بردارد. آنگاه تقویت سرمایه ملی تقویت خواهد شدکه میتواند اثر تحریمها کاهش و میز مذاکره تقویت کند.