1-روسیه در فروش نفت و گاز رقیب ایران و علاقهمند به تداوم تحریم علیه ایران است.
2-روسیه به لحاظ تکنولوژی یک کشور جهانسومی به شمار میرود و تنها تولید سلاح در آن مهم است که ناکارآمدی آن در جنگ روسیه علیه اوکراین به اثبات رسید.
3-روسیه در دولت اوباما با ایالاتمتحده بر سر ایران معامله کرد و شش قطعنامه دلخواه آمریکا در شورای امنیت بهویژه قطعنامه 1929 که برای اقتصاد ایران فلجکننده بود را امضاء کرد.
4-روسیه در معاهده برجام هفته پایانی میز مذاکره را ترک کرد و در سالهای اخیر هم وقتی برجام داشت نهایی میشد سهم خواهی و مانع تراشی کرد.
5-روسیه در راه اندازی نیروگاه بوشهر کارشکنی کرد و به ایران خسارت زد.
6-ایران بابت فروش پهباد به روسیه هزینه سنگینی پرداخت کرده که همچنان ادامه دارد. دلیل موضع رادیکالی اتحادیه اروپا علیه ایران همین موضوع است.
7-روسیه روابط استراتژیک با اسرائیل دارد اما ایران قصد نابودی اسرائیل را دارد.
8-سردار اثباتی فرمانده سپاه در سوریه در فایل صوتی که از او منتشر شد گفت روسیه به سوریه و ایران خیانت کرد.
9-روسیه درحالیکه در سوریه پایگاه دارد هر بار که اسرائیل به مواضع نیروهای ایران حمله میکرد رادارها را خاموش میکرد.
10-روسیه از جمهوری آذربایجان درباره کریدور زنگزور حمایت کرد و گفتنیهای دیگر.
11-روسها سال 1397 پس از این که ترامپ تحریمهای نفتی علیه ایران را آغاز کرد زیر قراردادهای نفتی خود با ایران زدند و پشت سر خود را هم نگاه نکردند و رفتند.
12-روسها از ترس آمریکاییها حاضر نشدند سامانه پیشرفته اس 400 را به ایران بدهند ولی سامانه اس 300 را دادند که در مقابل حمله اسرائیل توانایی دفاع نداشت و گفتنیهای دیگر.
اینها اختلافات ایران با روسیه است. البته وجه اشتراک دو کشور این است که هر دو زیر تیغ تحریم هستند و هر دو به دنبال دور زدن تحریمها. شنیدهها حاکی است که در قرارداد راهبردی که بین ایران و روسیه امضاءشده دفاع متقابل از هر دو کشور در صورت حمله کشور دیگر دیده نشده است.
یعنی اگر اسرائیل و یا آمریکا به ایران حمله کنند روسیه موظف به دفاع از ایران نخواهد بود.
البته چون روسیه تحت فشار تحریم است و با کمبود مواد غذایی روبهرو است صادرات محصولات غذایی و کشاورزی به این کشور میتواند برای ایران ارزآور باشد.
این موضوع حسن قرار داد است. البته روسیه اگر بخواهد در زمینه پروژههای گازی و آبی نیز میتواند به ایران کمک کند.
اشتباه سیاست نگاه به شرق این است که همه تخم مرغها در سبد روسیه و چین گذاشته شده است.این درحالی است که سیاست مطلوب سیاست متوازن بین شرق و غرب است.تجربه نشان داده که روسیه شریک خوبی برای کشورها از جمله ایران نبوده و نیست.
روسیه مثل آب خوردن با آمریکا، اسرائیل و ترکیه توافق و معامله کرد و سوریه را تحویل آنها داد.پرسش این است آیا این امکان وجود دارد که روسیه بار دیگر با کارت ایران بااروپا وآمریکا بازی کند و از آنها امتیاز بگیرد یا خیر؟