گروه بینالملل: ایالات متحده در سال 1358 یعنی در کمتر از یک سال پس از انقلاب قصد داشت انقلاب ایران را به رسمیت بشناسد، اما حمله دانشجویان خط امام روز 13 آبان همان سال و گروگان گیری 53 دیپلمات آمریکایی و نگهداری آنها به مدت 444 روز ورق را برگرداند. از آنجا بود که پدیده شوم تحریم از یک سو و خصومت بی پایان بین ایران و آمریکا از سوی دیگر شکل گرفت و در گذر زمان بر شدت آن افزوده شد. تحریم های فزاینده اقتصاد، زندگی، سفره مردم، فرهنگ و... را هدف قرار داد. ارزش پول ملی سقوط کرد، قدرت خرید خانوادهها کاهش یافت. همزمان امریکاستیزی، غرب ستیزی و اسرائیل ستیزی نیز افزایش یافت. مسئولان به جای پرداختن به مسئله اصلی یعنی اقتصاد به سمت سیاست برون مرزی رفتند و مهمتر این که شهروندان را از داشتن اینترنت آزاد مشابه عراق، ترکیه و... محروم کردند و عزم خود را بر برخورد با بی حجابی که نتیجه عکس داده، متمرکز کردند.
بی تدبیریها و عدم استفاده از فرصتها باعث افزایش تحریمها و رو در رو قرار گرفتن ایران و آمریکا بر سر جنگ اسرائیل با حزب الله و حماس شده است.
مذاکره مستقیم که در دولت روحانی بین تهران-واشنگتن کلید خورد در دولت های سیزدهم و چهاردهم متوقف شد. البته در این دو دولت مذاکره پنهان یا غیرمستقیم که امر پسندیدهای بود بین ایران و آمریکا از طریق واسطهها در جریان بود. این روزنه بعد از جنگ پنهان و آشکار بین ایران و اسرائیل نیز از بین رفت. وقتی باب مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم بسته میشود باب تنش و خصومت بیشتر گشوده میشود. مهمتر این که اروپا پا پیش گذاشته و برخی افراد و سه شرکت هواپیمایی ساها، ماهان و ایران ایر را تحریم کرده است. اتفاق دیگر این که آمریکا با هدف ضدیت با ایران، حزب الله و حمایت از اسرائیل سامانه ضدموشکی تاد را که امروز وارد اسرائیل میشود همراه با 100 کارشناس داده است. این سامانه قرار است با موشک های ایران و حزب الله مقابله کند. همانطور که وزیر خارجه گفته: «منطقه در وضعیت هشدار قرار دارد.» در چنین وضعیتی تنها یک اشتباه از طرفین میتواند جنگ را شعله ور کند. حال باید دید ایران و حزب الله میتوانند در جنگ احتمالی از پس اسرائیل، امریکا و اروپا برآیند؟ در چنین شرایطی باید تلاش کرد روزنه ارتباطی پیدا و پنهان که بین ایران و آمریکا بسته شده باز کرد تا از جنگ جلوگیری شود و اسرائیل به اهدافش نرسد.
در این ارتباط وزیر امور خارجه دیروز در پایتخت عمان گفت که روند مسقط و تماس غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در حال حاضر به دلیل شرایط خاص منطقه متوقف است و الان زمینهای برای این گفتوگوها نمیبینیم.
به گزارش مشرق، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه در گفتوگویی با بیان اینکه عمان همیشه در حل مشکلات منطقه کمک بزرگی بوده، عنوان کرد: این کشور در رابطه با ایران و آمریکا هم همواره سعی داشته نقش مثبتی را در انتقال پیامها و یا ایجاد کردن زمینه برای مذاکرات ایفا کند.
وی افزود: قبلاً اتفاق افتاده و در دولت گذشته نیز این وضعیت وجود داشت و روندی به عنوان «روند مسقط» شناخته شده که به صورت غیرمستقیم بین ایران و آمریکا تماسهایی از طریق عمان برقرار میشد.
وزیر خارجه اظهار داشت: این روند الان متوقف است، به دلیل شرایط خاص منطقه. الان ما زمینهای برای این گفتوگوها نمیبینیم، تا زمانی که بتوانیم بحران جاری را پشت سر بگذاریم. آن موقع تصمیم خواهیم گرفت که چگونه وارد کار مجدد آیا بشویم یا نشویم و چگونه بشویم.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه در این گفتوگوها پیامی برای آمریکا ارسال شده؟ خاطرنشان کرد: در این سفر نه. در این رابطه تماسی نبوده است. اینکه پیامی به کشورهای دیگر داده شود، بله من در همه مشورتها و رایزنیها در کشورهای منطقه مواضع ایران را با قوت بیان کردم و خواستم که به اطلاع همه طرفها برسد، هم آمریکا باید بداند موضع ایران چیست، هم کشورهای اروپایی و هم کشورهای منطقه. موضع ما روشن است و بارها تکرار شده است.
وی گفت: ما خواهان جنگ و درگیری نیستیم، اگرچه برای آن کاملاً آمادگی داریم. معتقدیم دیپلماسی باید کار کند و جلوی یک بحران بسیار بزرگ را در منطقه بگیرد.