اختلافات ایران و آمریکا پس از دور سوم مذاکرات بیشتر آشکار شده است . خواست آمریکا همانطور که بارها اعلام کرده ، برچیدن پروژه غنی سازی ایران و خط قرمز ایران گفتگو در مورد برنامه هسته ای است اخیراً از سوی آمریکا پیام کتبی توسط دولت عمان به جمهوری ایران ارسال شده ، گرچه متن آن رسانه ای نشده اما بنا بر برداشت کارشناسان علوم سیاسی و روابط بین الملل حاوی پیشنهاد ترامپ در مورد توقف غنی سازی و اجازه ورود بازرسان آژانس و نمایندگان آمریکا بخاک ایران بمنظور از بین بردن تاسیسات هسته ای از نزدیک بدون توسل به حمله نظامی است . و احتمالا تشکیل کنسرسیومی متشکل از ایران و چند کشور عربی برای غنی سازی اورانیوم در خارج از خاک ایران که البته با واکنش سخت جمهوری اسلامی روبرو شد.دیری نپایید که جمهوری اسلامی در قالب ادبیاتی غیر دیپلوماتیک ، پیشنهاد آمریکا را غیر کارشناسی و غیر عملی خواند و با یک «نه» بزرگ به آن پاسخ داد.
فعال سازی ماشه و گزینه نظامی:
این درحالیست که ترامپ بارها از قرار داشتن گزینه نظامی روی میز خبر داده، و اسراییل خود را برای حمله نظامی به تاسیسات اتمی ایران در صورت عدم توافق آماده کرده است ، تروئیکای اروپا هم نمی خواهد فرصت فعال سازی مکانیسم ماشه را از دست بدهد، بویژه پس از آخرین گزارش آژانس در مورد افزایش ذخیره اورانیوم غنی شده به ۴۰۸ کیلو و ادعای فعاليت مخفیانه غني سازي در سایت های ورامین ، شیان و تورغوزآباد و دسترسي ايران به اسناد سرى آژانس ، شورای حكام فردا قطعنامه ای در محکومیت ایران صادر و پرونده هسته ای ایران را احتمالا به شورای امنیت ارائه خواهد داد .
جمهوری اسلامی تلاش می کند فعال سازی مکانیسم ماشه را متوقف کند با وجودی که زمان بزیان ایرانست اما تهران تلاش دارد زمان بخرد.
گزينه جنك صرفا يك تهديد است كه اجرا نمي شود :
شاید اطلاعات و داده های دروني جمهوري إسلامي را به این نتیجه رسانده که ترامپ واقعا” طالب جنگ نیست.
پاسخ محکم جمهوری اسلامی به ترامپ ناشی از اطمینانی است که بدلایل زیر نسبت به عدم وقوع جنگ حاصل کرده است:
*ترامپ جنجال آفرین است اما مایل به جنگ نیست زیرا دستیابی به یک توافق را با جمهوری اسلامی یک پیروزی سیاسی برای خود می داند تا آنرا به مخالفانش و مالیات دهندگان آمریکایی بفروشد.
*اسراييل نمي خواهد جلوتر از ترامپ حركت كند و خود را در گير منازعه با آمريكا كند. پس خطر از سوی اسراییل را هم جدی نمی داند .
* ترامپ قراردادهای چند هزار میلیاردی با کشورهای حوزه خلیج فارس منعقد کرده و نمی خواهد با وقوع جنگ این دستاوردها نابود شود و یا برای مدتی طولانی معوق بماند زیرا حضور او در کاخ سفید موقتی است . لذا نقش کشورهای حوزه خلیج فارس و منافع قراردادهای اقتصادی برای ترامپ و آمریکا بر حفظ وضعیت کنونی تاثیرگذار است.
* ترامپ ، مایکوالتز و اخیرا” خانم اورتگا که هر دو طرفدار جنگ با جمهوری اسلامی بودند را برکنار کرد .
ترامپ تحریم های جدید علیه ایران را قبل از پاسخ منفی رهبر جمهوری اسلامی متوقف نموده بود .
ایران با اعتبار قدرت نظامی سپاه بویژه تجهیزات موشکی و پهبادی و با تکیه بر حمایت نسبی چین و روسیه به دنبال حفظ خطوط قرمز خود است و آن را با لحنی تهدید آمیز در پاسخ منفی به پیشنهاد ترامپ اعلام کرد .این در حالیست که چین و روسیه همواره بیشترین منافع را از ایرانگرفته و کمترین را به ایران داده اند.
*كاسبان تحريم كه بخشي از نيروهاي تاثير گذار در نظام تصميم گيري هستند مايل به توافق و برداشتن تحريم ها نيستند زيرا فشار حداكثري به نفع آنهاست.
*جمهوری اسلامی روی نیاز ترامپ به یک توافق حساب باز کرده و تاکتیک های مذاکراتی خود را بر همین اساس پی ریخته است.
آيا تهديد نظامي جدي است ؟
به اعتقاد نوینده تهدید های آمریکا و اسراییل را باید جدی گرفت زیرا :
-گزینه نظامی هنوز روی میز است .
*دست ترامپ چندان هم باز نيست ، ٢٠٠ نماينده جمهوری خواه بيانيه استفاده از گزینه نظامي در صورت ادامه غني سازي در ايران را امضاء كرده اند .
*گرچه برداشت جمهوري إسلامي ، نفي حمله نظامي آمريكا بعلت امنيت انعقاد قرار دادهاى هزاران ميلياردي با كشور هاي حوزه خليج فارس است اما تحليلكران مخالف ایران هسته ای اتفاقا حمله نظامي و پايان تهديدات جمهوري إسلامي را براى امنيت خاورميانه ضروري مي دانند.