نادیده گرفتن مشکلات
متوسط دستمزد کارگران فوت شده در معدنجوی طبس، ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود. قرار شد شورای عالی کار در یم حرکت نمایشی حقوق کارگران معادن را افزایش دهد که در نهایت این طرح به کما فرو رفت. یک ماه و نیم بعد از حادثه معدنجوی طبس، گزارش تحقیق مجلس از قصور مسئولان معدن و انتشار گاز به عنوان عوامل اصلی حادثه معدنجو یاد کردند. در این گزارش آمده بود « ۱۵ دقیقه زمان بوده تا به کارگران بگویند محوطه را ترک کنند که این کار صورت نگرفته است....». اما این گزارش نیز در نادیده گرفته شد.
معادن ناایمن
هفدهم فروردین، منابع کارگری از مرگ یک کارگر و مصدومیت کارگری دیگر در معدن سنگ باریت مهاباد استان آذربایجان غربی بر اثر ریزش آوار خبر دادند. معدن سنگ آهن عبدالله آباد مهاباد در فاصله ۱۵ کیلومتری این شهر و در مسیر جاده مهاباد - بوکان واقع شده است. این معدن کوچک در زمستان امسال غیرفعال بود که مدتی قبل فعالیت خود را شروع کرد. فقط ۵ کارگر در این معدن کوچک مشغول به کار بودند.
ریزش معدن به دلیل بارندگی
بخشدار مرکزی مهاباد، ریزش باران را دلیل حادثه میداند! و میگوید: معدن باریت روستای عبدالله آباد مهاباد به دلیل بارشهای چند روز اخیر ریزش کرده است.
وزارت کار یک روز بعد از حادثه، بدون اشاره به قولها و وعدههای سابق در ارتباط با بهبود ایمنی معادن کشور گفت: دیوارههای معدنی که ظاهراً مسئول فنی دارد و مجوز رسمی بهرهبرداری گرفته، چرا آنچنان سست و ناپایدار است که با یک بارندگی فرو میریزد و جان کارگران را میگیرد؟
فقدان اکسیژن
عصر هجدهم فروردین، هفت کارگر در مهماندویه دامغان به دلیل نشست گاز در تونلهای معدنی که ظاهراً غیرفعال بوده جان خود را از دست میدهند.
فرماندار دامغان میگوید: «این تونل چند ماهی بوده که غیرفعال بوده و معدنکاران بدون درنظر گرفتن شرایط ایمنی برای راهاندازی و بازگشایی این تونل به محل حادثه رفتند که به دلیل فقدان اکسیژن لازم فوت شدند....»
کارگران قرابانی لابی پشت پرده
وزیر کار هم اره بعد از هفت ماه، به سمت کارگران معدن نگاه میاندازد؛ میدری با صدور دستوری به معاون روابط کار این وزارتخانه و مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان، خواستار بررسی دقیق و تهیه گزارشی جامع درباره علل وقوع این سانحه شد.
دوباره یک شوی احساسی و تبلیغاتی دیگر به راه میافتد اما بازهم چیزی تغییر نخواهد کرد! ایمنی رعایت نمیشود، تجهیزات نیست، کارفرمایان با بازرسان و ادارات کار لابی میکنند و مجوز میگیرند اما کارگران قربانی میشوند.
ایمنی برگزاری شو نیست
«احسان سهرابی» فعال کارگری و عضو اسبق شورایعالی حفاظت فنی در پاسخ به این سوال به ایلنا میگوید: آنچه در بحث ایمنی اتفاق میافتد، فقط شوهای احساسی و رسانهای است؛ بعد از حادثه معدن طبس، وزیر کار با یک اکیپ کامل به بازدید رفت که مثلاً میخواهند کار کارشناسی انجام دهند. اما از ماه بعد، موضوع مسکوت میماند! این سرکشیها و بازدیدها نتیجهای هم داشته است؟ همان اوایل یک جلسه شورایعالی کار را به حقوق کارگران معادن اختصاص دادند؛ پس چرا ضرایبی برای افزایش دستمزد کارگران معادن تعریف نکردند؟ معدن مهاباد یک معدن کوچک با ۵ کارگر بوده و اگر این معدن کمیته HSE نداشته، باید هفتهای یکبار بازرسان به آن سرکشی میکردند. چطور این معدن مجوز بهرهبرداری گرفته؟ چرا بارندگی را بهانه میکنند؟ بدون تجهیزات کارگران را بدون تجهیزات داخل تونل فرستادهاند! در عمل وضعیت ایمنی به دلیل افزایش قیمت ارز و گران شدن تجهیزات ایمنی، حوادث کار به مراتب بدتر هم شده است.