ستاره صبح، فائزه صدر: در شرایطی که دولت ایران موافق مذاکره و مصالحه با آمریکا است و این گمان وجود دارد که حاکمیت در دولت چهاردهم مجوز گفتو گوی با غرب را صادر کرده است، اما تندرو ها در داخل پیوسته مخالفت خود با مذاکرات را نشان می دهند. مسعود پزشکیان درباره لزوم مذاکرات گفت: «با وجود اینکه آمریکا چین را بزرگترین دشمن خود می داند، اما سال هاست دو کشور با هم گفت و گو و تعاملات اقتصادی دارند.» ستاره صبح به این مناسبت در گفت و گو با علی رضا تقوی نیا، کارشناس ارشد سیاست خارجی به بررسی سناریوی توافق یا تنش میان ایران و آمریکا پرداخته که در ادامه می خوانید:
علی رضا تقوی نیا ضمن پیش بینی سیاست های رییس جمهور جددی آمریکا در قبال ایران گفت: ترامپ اعلام کرده که فشار بر ایران را تشدید خواهد کرد و شرایطی برای توافق اعلام کرده که بعید می نماید دو طرف در خصوص برنامه اتمی جمهوری اسلامی به یک توافق مشخص دست یابند؛ در نتیجه بالا گرفتن تنش ها در روابط تهران و واشنگتن دور از انتظار نیست.
وی افزود: شاید رزمایش اخیر سپاه به جهت آمادگی برای ورود به چنین شرایطی باشد. با روی کار آمدن دولت ترامپ و احتمال وضع محدودیت های بیشتر بر صادرات نفت ایران، اینگونه استنباط می شود که سپاه پاسداران قصد دارد پیغامی را به کاخ سفید و متحدانش ارسال کند که هرگونه تلاش برای جلوگیری از صادرات نفت جمهوری اسلامی موجب اختلال در امنیت صادرات انرژی در خلیج فارس خواهد شد.
این کارشناس ارشد سیاست خارجی گفت: اگر چه درگیری نظامی ایران با آمریکا در دوره ترامپ بعید به نظر می رسد، اما احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی در این دوره بعید نیست. خصوصا که نتانیاهو ریسک پذیر بوده و با توجه به انتقادات در پی شکست درغزه و عقب نشینی از این باریکه، احتمالا به دنبال یک اقدام نظامی جهت تثبیت و تحکیم موقعیت خویش درسیاست اسرائیل خواهد بود.
وی تاکید کرد: در نتیجه سپاه باید آمادگی خود را برای هر وضعیتی بالا ببرد. اگر اختلال در صادرات نفت ایران پیش آید، سپاه اقداماتی را در دستور کار خود قرار دهد از جمله بازرسی از کشتی ها و در صورت لزوم توقیف محموله های کشورهای متخاصم. یمنی ها نشان می دهند که دنیا احتمالا نبرد بر سر کنترل تنگه باب المندب را نیز در دریای سرخ شاهد باشد و این امر اهمیت و حساسیت خلیج فارس و تنگه هرمز را نیز یادآور می شود.
تقوی نیا با یادآوری نقاط ضعف غرب در منطقه تصریح کرد: حرکت نیروی دریایی سپاه با رزمایش اخیر نشان داد که تنگه های هرمز و باب المندب به عنوان پاشنه آشیل ترامپ و متحدانش شناسایی شده است. تا از این طریق از اعمال سیاست خصمانه نفتی علیه ایران دست بردارند.
وی در این رابطه ادامه داد: دکترین امنیتی ایران استفاده از خلیج فارس و صادرات انرژی برای همه یا هیچکس بوده است. قطعا در صورت تصمیم جدی ترامپ برای اخلال در صدور نفت جمهوری اسلامی، عابر بانک های آمریکا در ساحل جنوبی جزو لیست تنبیه شوندگان توسط محور مقاومت باشند.
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به خطرات افزایش تنش ایران و آمریکا در منطقه گفت: این وضعیت در منطقه تجربه شده است. در دوره ای ۱۰ پهپاد یمنی در چشم برهم زدنی تولید نفت عربستان را به نصف رساند؛ پهپادها و موشک های یمن پیشرفته تر از سال ۲۰۱۹ است و هم زیادتر از قبل است و کیفیت خود را در حمله به اسرائیل نشان داده اند.
وی یادآور شد: ایران ابزارهای خود را برای تحمیل نظراتش بر آمریکا و متحدانش را یادآور شده است. در صورت بروز اقدامات خصمانه، هم احتمال تغییر در دکترین اتمی ایران وجود دارد و هم اختلال در آب راه های مهم دنیا یعنی هرمز و باب المندب برای ایالات متحده و متحدانش.
تقوی نیا افزود: آمریکا فشار حداکثری علیه ایران اعمال خواهد کرد، ولی حاکمیت ایران تحت فشار تسلیم نمی شود؛ بنابراین اگر ترامپ فشار را بیشتر و اروپایی ها هم مکانیزم ماشه را فعال کنند فضا پیچیده و خطرناک خواهد شد.
وی گفت: آمریکا از جانب چین هم احساس خطر می کند و ترامپ چین را مساله اصلی اش می داند و در تلاش است تا جای ممکن چین را مدیریت کند. همانطور که چینی ها در تلاشند تا بازار آمریکا را تسخیر کنند و درگیری با آمریکا را به حوزه فناوری کشانده اند تا اقتصاد آمریکا را تحت فشار قرار دهند.
علی رضا تقوی نیا در پایان سخنان خود متذکر شد: اعلام محدودیت برای تیک تاک در آغاز دوره ریاست جمهوری ترامپ از این نگاه ناشی می شود زیرا ترامپ می خواهد ابزار های رسانه ای چین را محدود کند و مانع از گسترش مولفه های قدرت چین در فرهنگ و اجتماع آمریکا شود.