این اولین حضور پناهی بر فرش قرمز جشنوارههای فیلم خارجی پس از ۱۵ سال است. پناهی به دلیل حمایت از اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ مدتی به زندان رفت و ممنوعالخروج هم شد. پناهی گفته زندان اوین الهامبخش ساخت فیلم «یک تصادف ساده» بوده است. نمایش این فیلم در جشنواره کن با استقبال تماشاگران روبهرو شد. «یک تصادف ساده» داستان زندگی جوانی است که از زندان آزاد شده و یک مرد دیگر را که پای مصنوعی دارد، میرباید چون میپندارد او همان مردی است که در زندان بوده است.
این دومین بار در تاریخ سینمای ایران است که یک فیلم ایرانی برنده نخل طلای کن میشود، فارق از حاشیه های سیاسی کارگردان. عباس کیارستمی هم با فیلم «طعم گیلاس» سال ۱۹۹۷ موفق به دریافت این جایزه شده بود.
پیام تبریک اصغر فرهادی
اصغر فرهادی، کارگردان و برنده جایزه اسکار به جعفر پناهی تبریک گفت. وی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی باانتشار عکسی از جعفر پناهی نوشت: تبریک بسیار به جعفر پناهی عزیز.
روایت خبرگزاری میزان
خبرگزاری میزان در واکنش به این جایزه نوشت: جشنواره فیلم کن در سال ۲۰۲۵ بار دیگر به محلی برای نمایش سیاسیکاری و سیاستزدگی برگزارکنندگان آن تبدیل شد تا تردیدهای باقیمانده درباره ماهیت سیاسی و ناقض حقوق بشری آن رنگ ببازد.
در مراسم پایان کار این رویداد، «یک تصادف ساده» نخل طلای کن را به خود اختصاص داد؛ رویدادی که سبب اظهارنظرها، واکنشها و موضعگیریهایی در طیفهای مختلف شد.
جشنواره شناختهشده به سیاستزدگی و بیتوجهی به حقوق بشر فرانسه در چارچوب محاسبات پاریس همواره حقوق بشر و مفاهیم اصیل دیگری مانند این را فدای منافع و اهداف نامشروع میکند؛ کن این بار با ایجاد فضایی برای طرح ادعاهای بحثبرانگیز ضدایرانی، ماهیگیری معاندان ایران از آب گلآلودشده را تسهیل کرد.
در نتیجه دومینویی از غرضورزی، عناد و موضعگیری خصمانه از افراد شناختهشده به ضدیت و عناد به ایران به بهانه جوایز کن فرانسه ابراز وجود کردند؛ نقطه اوج این دومینو اظهارات ادعایی ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه است.
این مقام فرانسوی با سوءاستفاده از فضای ایجادشده به بهانه تبریک گفتن به برنده ایرانی جشنواره کن با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، ادعاهای بیاساس و اتهامهای واهی را متوجه ایران کرد؛ موضعگیری خصمانه بارو در همین جا متوقف نشد؛ وی مدعی شد که حرکتی نمادین از مقاومت در برابر سرکوب، موفق به کسب نخل طلای کن شد! این موضعگیری بارو بخشی از سناریوی سیاسی از پیش طراحیشده در چارچوب جشنواره کن بود که قرار بود با کمک بازیگران ضدایرانی در کن اجرا شود؛ جشنوارهای که سالهاست تأثیرپذیری بیش از حدش از دستور کارهای سیاسی غرب و عدم توجه کافی به پیامدهای حقوق بشری برندگانش مدتهاست که موضوع اعتراضهای جدی قرار دارد..
روایت نور نیوز از ماجرا
امسال جایزه نخل طلایی به فیلم «یک تصادف ساده» از جعفر پناهی رسید. فیلمی که هنوز حتی بهدرستی معرفی نشده، فقط یک خط داستانی رسمی دارد و بیشتر از کیفیت هنریاش، بحثهای سیاسی حول آن شکل گرفته است. پناهی با سوابق سیاسی خاص در مراسم دریافت جایزهاش از مردم خواست «حول مخالفت با جمهوری اسلامی اختلافات را کنار بگذارند!». این سخنان دقیقاً در سالگرد آزادسازی خرمشهر مطرح شد؛ روزی که یادآور ریختن خون هزاران جوان ایرانی برای حفظ تمامیت ارضی ایران است؛ اما حالا پناهی که به عنوان یک ایرانی در جشنواره حضور پیدا کرده، دعوت به ائتلاف برای فروپاشی نظام میکند. آن هم ائتلافی که پیش از این تشکیل شده و شکست خورده! نور نیوز در ادامه نوشت: در سالهای اخیر، هر فیلمی که چهرهای سیاه از ایران نشان داده، با آغوش باز در کن پذیرفته شده است مثل فیلم «عنکبوت مقدس» .
نام ایران
فارغ از اینکه کارگردان با نظام اسلامی زاویه دارد و ممکن است جشنواره کن هم سیاسی عمل کرده باشد، اما کار پناهی بهانهای پیش آورده تا نام ایران بر سر زبانها در جهان بیفتد. این اتفاق هنری برای ایران مهم است هر چند جشنواره کن سیاسی کاری کرده باشد. دیدید که چگونه ایرانیها در این سو و آن سوی دنیا وقتی که ترامپ قصد داشت نام خلیج فارس را به خلیج عربی تغییر دهد واکنش نشان دادند. حالا هم ممکن است این جایزه که به پناهی داده شده موافق و مخالف داشته باشد که طبیعی است. رسانههای اصولگرا هم نقطه نظرهای خود را در این باره بیان کرده و خواهند کرد.