ستاره صبح، فائزه صدر: ادامه غنی سازی یا عدم غنی سازی، مسئله اصلی مذاکرات ایران و آمریکا است. در هفته های اخیر و به ویژه پس از سفر دونالد ترامپ به منطقه، غنی سازی به گره مذاکرات تبدیل شد. همین موضوع منجر به بی نتیجه بودن دور پنجم گفتوگوها شد و تهران و واشنگتن در این جلسه صرفا مواضع رسمی خود را به طرف مقابل منتقل کردند. از این رو دور ششم، جلسه حساس و سرنوشت ساز مذاکرات خواهد بود زیرا سیاست های کلان دو کشور پای میز مذاکره به بحث میآید.
ستاره صبح در گفتوگو با علی بیگدلی، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ و سیاست به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
علی بیگدلی در رابطه با بن بست مذاکرات و تبعات آن گفت: در شرایط کنونی نه آمریکایی ها علاقهای به برپا کردن جنگ در خاورمیانه دارند و نه منطقه خاورمیانه میتواند آتش جنگی فرسایشی را تحمل کند. طرفین راهی بجز مذاکره ندارند، گفتوگو تنها راهی است که میتواند برای دو کشور نتیجه مطلوب به همراه بیاورد.
وی افزود: در صورت شکست مذاکرات ایران و آمریکا، اگر دونالد ترامپ بخواهد مشکل با ایران را از طریق نظامی و با درگیری حل کند، عملا کل منطقه به آتش کشیده خواهد شد و غرب باید رویای سرمایه گذاری کلان اقتصادی را ب به فراموشی بسپارد.
این استاد علوم سیاسی با اشاره به الزامات همکاری های اقتصادی غرب و کشور های منطقه تاکید کرد: ترامپ در هفته های گذشته با سه کشور عربی منطقه قرارداد های سنگین اقتصادی بست و همین دلیلی کافی است که بگوییم منطقه بیش از هر زمان دیگری به آرامش نیاز دارد و کشورهای منطقه تمایلی به آغاز یک جنگ ندارند.
وی گفت: ترامپ در جریان سفر اخیر خود به منطقه به عربستان سعودی و امارات متحده عربی قولهایی داده است. آمریکا و کشور های اروپایی در منطقهای سرمایه گذاری کردهاند که به آرامش احتیاج دارد.
وی در این رابطه یادآور شد: ایران هم به دلایل اقتصادی از تنش و درگیری پرهیز میکند. ما هم میدانیم که راهی جز ادامه مذاکره نداریم. وضعیت معیشتی میلیون ها شهروند ایرانی در گرو نتایج مذاکرات است و ادامه انزوای سیاسی شرایط اقتصادی و اجتماعی خطرناکی برای کشور ایجاد میکند.
این تحلیلگر سیاست خارجی ضمن بررسی احتمال حمله اسرائیل به ایران گفت: اسرائیل بدون اجازه آمریکا دست به اقدام نظامی علیه ایران نمیزد. اما این گزینه را رد نکرده و در صورت داشتن مجوز ایالات متحده از این اقدام استقبال میکند چون میخواهد آمریکا را به جنگ با جمهوری اسلامی بکشاند.
وی در این رابطه متذکر شد: اخباری که در این خصوص منتشر میشود در راستای ادامه داشتن جنگ روانی و رسانه ای است. اقدام نظامی علیه ایران به سود اسرائیل نیست چون با واکنش ایران مواجه می شود و منطقه وارد فاز جنگ خواهد شد.
این پژوهشگر تاریخ در اداکمه سخنان خود خاطرنشان کرد: پیش بینی من این است که مذاکرات در آینده ادامه پیدا خواهد کرد و با وجود تلاش های نتانیاهو برای جنگ بین ایران و آمریکا، دو طرف تمایلی به جنگ با آمریکا ندارند.
علی بیگدلی در پایان گفت: شرایط خاورمیانه و شرایط داخلی ایران اجازه نمی دهد که به گزینه جنگ بیاندیشیم. به همین دلیل در جلسات بعدی مذاکرات دو طرف با انعطاف بیشتری تلاش خواهند کرد تا به یک نقطه مشترک دست پیدا کنند.