ستاره صبح، مریم اسدی: اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه در مصاحبه با «العربی الجدید» اعلام کرد که دور پنجم مذاکرات میان ایران و آمریکا هنوز زمان و مکان مشخصی ندارد. ضمن اینکه بقایی در این گفتوگو به تشریح دوباره خطوط قرمز ایران در مذاکرات پرداخت و تأکید کرد جمهوری اسلامی از خطوط قرمز عقب نشینی نخواهد کرد. همزمان تامی پیگوت، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که طرفین با برگزاری دور پنجم مذاکرات توافق کردهاند. اما زمان دقیق برگزاری این دوره را عمان، به عنوان میانجی گر بین ایران و آمریکا اعلام خواهد کرد. اگرچه فضای برگزاری دور پنجم گفتوگوها ابهام آلود است اما هیچ یک ازطرفین میز مذاکره راترک نکردهاند و همچنان از ادامه گفتوگوها خبر میدهند. ستاره صبح در رابطه با مذاکرات تهران و واشنگتن با حسن بهشتی پور، تحلیلگر روابط بینالملل و پژوهشگر حوزه سیاست خارجی گفتوگویی داشت که در ادامه میخوانید:
حسن بهشتی پور در آغاز گفتوگو با اشاره به چشم انداز مذاکرات ایران و آمریکا گفت: با وجود محدودیت زمانی تعیین شده توسط آمریکا، به نظر میرسد گفت و گو های طرفین طولانی شود. نباید انتظار نتیجه فوری داشه باشیم و به هر بهانه تیم مذاکره کننده را زیر فشار قرار بدهیم تا ملزم به پاسخگویی باشند یا حاکمیت واکنشهایی نشان بدهد که به ضرر مذاکرات تمام شود.
وی افزود: آغاز مذاکرات و ادامه داشتن گفتوگوها حداقل باعث ایجاد آرامش میشود و از این طریق برخی از اهداف محقق خواهد شد از جمله اینکه مذاکره احتمال درگیری و جنگ را کاهش میدهد. مذاکرات باعث ایجاد فضای مثبت شده و امید به حل مشکلات را افزایش خواهد داد.
این تحلیلگر روابط بینالملل با تاکید بر لزوم حمایت و پشتیبانی از تیم مذاکره کننده ایران، گفت: حفظ این فضای مثبت برای اعتماد سازی و رسیدن به توافق اهمیت دارد. مذاکره کننده نباید به دلیل رقابتهای گروهی و جناحی در داخل زیر فشار باشد، این گروه به نمایندگی از ملت و دولت ایران پای میز مذاکره نشستهاند و به پشتیبانی نیاز دارند.
وی در این رابطه افزود: حاکمیت پس از جمع بندی به راه حل مذاکره رسیده است. مذاکراه و توافق خواسته اکثریت مردم است و این مطالبه به حق در حال انجام است. باید به مردم و مذاکره کننده اعتماد کنیم. همه باید از مذاکرات و مذاکره کنندگان حمایت کنند. ضربه به مذاکرات، ضربه به کشور است.
پژوهشگر حوزه سیاست خارجی شرایط ویژه مذاکرات را دلیلی بر پیشرفت گفتوگوها دانشت و خاطرنشان کرد: مذاکرات به زودی به سطح کارشناسی و فنی منتقل میشود و باید در خصوص جزئیات توافق شود. این مرحله مخاطراتی دارد و اختلاف نظرها بروز میکنند و اتفاقاتی نظیر آنچه در تأخیر برگزاری جلسه چهارم و پنجم رخ داد، نمایان خواهد شد.
وی در این رابطه ادامه داد: این مرحله به معنی به هم خوردن مذاکرات نیست بلکه نشانی از پیشرفت گفتوگوها و حرکت رو به جلو است. تا طرفین به نتایج قطعی نرسند، جزئیات مذاکرات منتشر نخواهد شد. این قاعده استمرار گفتوگوها است و نباید آنچه دربارهاش اختلاف نظر وجود دارد و بحثی که به نتیجه نرسیده، رسانهای شود و جنجال بیافریند. حسن بهشتی پور در پایان گفتوگو اضافه کرد: اگر مذاکرات ایران و آمریکا به نتیجه برسد و توافق حاصل شود بهبود روابط ما با کشورهای منطقه هم قطعی خواهد بود. خاورمیانه میتواند رنگ ثبات ببیند و کشورهای منطقه با هم بستگی بیشتر برای حل مشکلاتی نظیر مسائل اراضی اشغالی راه حلهای دیپلماتیک را بیازمایند.