فریدون مجلسی در ابتدای سخنان درباره مذاکره مستقیم یا غیر مستقیم گفت: مذاکره غیر مستقیم تعارفی است که بر سر زبانها افتاده است. مذاکره یک امر مستقیم است که برای یک هدف انجام میشود و آن هدف رسیدن به یک توافقنامه است، توافقنامهای که دو کشور روی یک میز بنشینند و درباره موضوعاتی که برای دو طرف ابهام دارد چانه زنی کنند تا در پایان هر مذاکره به یک جمع بندی برسند. اگر مذاکره غیر مستقیم باشد چنین امری قابل دستیابی نیست. ممکن است دو کشور در ابتدا با امتیاز دهی نظر طرف مقابل را کسب کنند.
وی افزود: اگر دو طرف میخواستند به صورت غیر مستقیم صحبت کنند تهران مینشستند و یک کنفرانس میذاشتن و از دور صحبت میکردند و آنگاه رفتن به یک کشور ثالث نیاز نبود. مذاکره غیر مستقیم مغایر اصول دیپلماتیک است.
مذاکره پیش روی ایران و آمریکا واضح و شفاف خواهد بود، بدین صورت که در چهار دهه گذشته اختلافات ایران و آمریکا آشکار بوده است و هر دو طرف با خواسته یکدیگر آشنایی دارند.
45 سال است ایران و آمریکا به صورت پیدا و پنهان در جنگ بودهاند و در این مدت همواره تنش وجود داشته است.تنش در حال حاضر وارد مرحله جدیدی شده است.
این فعال سیاسی با اشاره به امتیاز دهی ایران و آمریکا به یکدیگر گفت: ایران امتیازی که میتواند از آمریکا بگیرد این است تحریمها را بردارد و ایران هم یک روش سیاسی عادی در چارچوب و قوانین بینالمللی و با پذیرش مقررات سازمان ملل متحد اجرا کند. ایران فرصت دارد تا خطر را از کشور دور کند و از آمریکا امتیاز بگیرد. به نفع آمریکا نیست که وارد جنگ تمام عیار با ایران شود ولی اگر سخت گیری در مذاکرات باشد ممکن است جنگ رخ دهد.
وی در این رابطه اضافه کرد: برای مثال آمریکا با عراق، لیبی، افغانستان و... وارد جنگ شد که حاصلی جز ویرانی نبود و تمام زیر ساختها ویران شد. عدهای در داخل خیال میکنند غربیها از جنگیدن با ما واهمه دارند و اگر این ذهنیت وجود داشته باشد برای ایران خطرناک است.
ایران کشور پهناوری است و اگر چنین جنگی رخ دهد احتمال هر رخدادی ممکن است. مدعیانی در اطراف ایران وجود دارند که چشم داشت به خاک ایران دارند. اگر درگیری بین ایران و آمریکا رخ دهد آنها از آب گل آلود ماهی خواهند گرفت. با نگاه به تاریخ به این موضوع پی میبریم که جنگ به نفع هیچ یک از دو طرف نیست و مردم هم هیچ گاه از شروع جنگ استقبال نکردهاند.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره انرژی اتمی و موشکهایی که در اختیار ایران است گفت: آمریکا از گذشته اعلام کرده است که برد موشکهای ایران میبایست از حدی خارج نشود، این موضوع میتواند یکی از رایزنیها مطرح شده بین دو طرف باشد، این موضوع در قرار داد برجام هم اشاره شده بود. غنی سازی اورانیوم هم طبق توافقاتی که در گذشته انجام شده بود عدد 3.67 درصد پیش بینی شده بود در حالی که امروز این رقم به 60 درصد رسیده است. امتیازی که از آنها صحبت میشود شامل منطقه هم خواهد شد. طرف آمرریکایی بارها اعلام کرده است که از گروههای شبه نظامی که در کشورهای منطقه حضور دارند حمایت نکنید. با این تفاسیر میتوان پی برد که با مذاکره غیر مستقیم نمیتوان این چالشها را برطرف کرد.
فریدون مجلسی در پایان سخنان خود با اشاره نتیجه مذاکره تاکید کرد: آمریکا از ایران نخواهد خواست که تمام موشکها را تحویل دهید زیرا این امر سبب شروع جنگ دیگری خواهد شد. در باره انرژی اتمی که همواره موضوع بحث دو طرف بوده است ممکن است طرف آمریکایی اعلام خواهد کرد که تمام نیروگاههای ایران باید تحت نظارت مستقیم ما و آژانس باشد.
چانه زنی در مذاکره امری طبیعی است که دوطرف انجام خواهند داد، تیم مذاکره کننده ایران باید تلاش خود را انجام دهد تا کمتر امتیاز بدهد و در مقابل رضایت آمریکا را برای برداشتن تحریمها جلب کند.