ستاره صبح - فائزه صدر: مراسم تحلیف دونالد ترامپ امروز برگزار میشود. پس از ترامپ، جی دی ونس، معاون رئیسجمهور نیز در این مراسم سوگند یاد میکند تا کار دولت جدید آمریکا رسماً آغاز شود. این مراسم مهمترین بخش از تشریفات انتقال قدرت در آمریکا است. اما آنچه جهان و به ویژه شرق اروپا و خاورمیانه به آن چشم دوخته، تصمیماتی است که رئیسجمهور آمریکا پس از این مراسم اخذ میکند. سابقه دولت اول دونالد ترامپ نشان داد که او شخصیتی غیرقابل پیش بینی دارد و کاخ سفید در دوره جدید میتواند رویکرد متفاوتی داشته باشد. ستاره صبح در گفتوگو با کارشناسان به پیش بینی تصمیمات ترامپ در قبال روسیه، ایران و فلسطین پرداخته که در ادامه میخوانید:
ترامپ و روسیه
- علی بیگدلی: ترامپ در دوم با قدرت و تمرکز بیشتر نسبت به دور قبل عمل میکند
ترامپ مشترکاتی با پوتین دارد و میتواند سریعتر از همتایانش با رئیسجمهور روسیه به توافق برسد. اگر ترامپ و پوتین برای پایان دادن به جنگ اوکراین وارد مذاکره شوند، خاتمه جنگ محتمل است و اروپا بازنده این ماجرا خواهد بود.
ترامپ از گفتوگو با حکمرانان، شخصیتهای برجسته و حلوفصل مسائل به دنبال برجسته کردن نام خود در تاریخ آمریکا به عنوان یگانه رئیسجمهوری است که خارج از قواعد جاری حزب جمهوری خواه عمل کرده است.
ترامپ میخواهد حلوفصل مناقشات بینالمللی را به نام خود تمام کند و بر همین اساس سعی خواهد کرد دارد با مذاکره اتمام جنگ اوکراین را به نفع خود مصادره کند.
با وجود اینکه دونالد ترامپ دور دوم ریاست جمهوریاش را آغاز میکند و عملاً انتخابات دیگری پیش رو ندارد، ترامپ این بار با قدرت و تمرکز بیشتری نسبت به دور قبل در اجرای برنامههایش است. او رویکرد جدیدی را در آمریکا ایجاد کرده است و میخواهد در آینده نظر رأی دهندگان آمریکایی را نسبت به گروه سیاسی جدیدی که براساس ایدههای او شکل گرفته جلب کند. ترامپ در این دوره قویتر از دور قبل عمل میکند از این جهت به احتمال زیاد جنگ اوکراین به زودی پایان مییابد. ضمن اینکه ترامپ از اهرم روسیه برای ترساندن اروپا استفاده میکند تا اتحادیه اروپا را متوجه نقش و قدرت آمریکا بکند و نشان دهد که اروپا نتوانست به جنگ خاتمه دهد.
ترامپ و ایران
- میرقاسم مؤمنی: سیاست فشار حداکثری ترامپ در دوره دوم ادامه مییابد
ایران در دولت اول ترامپ در خاورمیانه دست بالا را داشت و چهار کشور عربی؛ لبنان، سوریه، عراق و یمن در جبهه مقاومت تعریف میشدند و تسلط ایران بر منطقه نقشی تعیین کننده به جمهوری اسلامی میداد، اما موقعیت ایران نسبت به آن زمان ضعیف شده است.
با توجه به اینکه دولت اول ترامپ سیاست چماق و هویج دموکراتها را کنار گذاشته بود و عملاً در قبال ایران با سیاست چماق رفتار میکرد و توانست به نتایجی دست پیدا کند و بر اقتصاد و وضعیت اجتماعی تأثیر گذار باشد، پس میتوان استمرار سیاست فشار حداکثری ترامپ در دوره دوم نیز ادامه یابد.
گسترده و شدید شدن تحریمها به منظور مقابله با توانمندی هستهای ایران قابل تصور است و از سرگیری این سیاست برای دور دوم پیش بینی میشود. در این دوره حتی تمایل علنی به ورود به مذاکره با ایران از سوی ترامپ کاهش یافته و شواهدی مبنی بر تمایل دولت جدید آمریکا برای گفتوگو با جمهوری اسلامی دیده نمیشود.
ترامپ و فلسطین
- عطا تقوی اصل: ترامپ فردی است که میتواند طرح دو کشوری در خاورمیانه را کلید بزند
اگر چه پس از 7 اکتبر 2023 (15 مهر 1402) و درگیری میان حماس و اسرائیل بحث بر سر راه حل دو دولتی به جریان افتاد، اما این ایده در کوتاه مدت و میان مدت قابل اجرا نیست و عمر دولت دونالد ترامپ بیش از چهار سال نخواهد بود.
اگرچه این خوش بینی وجود دارد که به دلیل جدیت ترامپ در اجرای طرح ابراهیم موضوع دو دولتی توسط اعراب به عنوان شرط صلح اعراب و اسرائیل مطرح شود اما بعید است در چهار سال پیش رو شاهد تشکیل دو دولت رد اراضی اشغالی باشیم.
اگر ترامپ بخواهد خاورمیانه جدید را طبق طرح خود تأسیس کند باید به خواسته اعراب مبنی بر تشکیل دو کشور تن دهد. ترامپ میخواهد طرح ابراهیم را در منطقه جا بیاندازد. اما عملکرد دولت اول او نشان نمیدهد که برای تشکیل دو دولت در اراضی اشغالی تمایل دارد یا نه؟!
این تمایل در شخص ترامپ دیده نمیشد، مگر اینکه به خاطر تحقق اهداف اش در خاورمیانه مجبور شود به خواسته اعراب تن بدهد و تشکیل دو دولت در سرزمینهای اشغالی را بپذیرد. طرح دو کشوری همواره از سوی دولتهای دموکرات آمریکا تأیید شده، اما این ایده در میان جمهوری خواهان طرفداران زیادی ندارد چون از اساس مطلوب اسرائیل نیست. اما اگر اعراب آمریکا را مجبور به پذیرش خواسته خود بکنند، قطعاً ترامپ کسی است که میتواند دو کشوری را کلید بزند .