ستاره صبح آنلاین- به نظر شما قطع روابط دیپلماتیک اوکراین با ایران چه تبعاتی برای جمهوری اسلامی می تواند داشته باشد؟
به نظر بنده در موضوع جنگ اوکراین ایران نتوانست از پتانسیل خود برای میانجگری و برقراری صلح استفاده کند.اما ترکیه به خوبی توانست نقشی میانجی و مثبت خود را در جریان جنگ اوکراین ایفا کند.آنکارا از یک سو پهپادهای خود را به کی یف ارسال می کند و از سوی دیگر گندم خود را از مسکو وارد می کند.ترکیه خود را در مسیری قرار نداده که به عنوان شریک جنگی روسیه قلمداد شود.
متاسفانه ایران در مسیری قرار گرفته که جامعه بین الملل تصور میکند در جنگ کنار روسیه است.درحالی که زرادخانه هسته ای روسیه انواع سلاح های سنگین و سبک را تولید می کند.کشورهای دنیا به دنبال دریافت موشک های اس 400 روسیه هستند.
تا پیش از این اتحادیه اروپا تلاش می کرد با احیای برجام گاز ایران را از طریق ترکیه به اروپا ارسال کند و ذخایر نفتی ذخیره شده ایران را به بازار جهانی برساند.اروپا با این اقدام هم انرژی خود را تامین می کرد و هم از گرایش ایران به سمت روسیه جلوگیری می کردند.اما امروز در رسانه های اینگونه ادعا می شود که ایران برای آموزش بکارگیری پهپادها به روسیه مشورت می دهد.
با توجه به اینکه ایران ارسال تجهیزات نظامی به روسیه را تکذیب کرده چرا طرف مقابل آن را نمی پذیرد؟
برخی رسانه های اوکراینی تصاویری را منتشر کرده اند که نشان میدهد پهپادهای ایران سامانه های اس 300 اوکراین که پیش از جنگ از روسیه گرفته بود را مورد هدف قرار می دهد.
ایران تصاویر را باید با استناد به مدارک مشخص تکذیب کند.غرب تصور می کند ایران در کنار بلاروس در ردیف روسیه علیه اوکراین قرار گرفته است.بنده قضاوتی نمی کنم که رسانه های خارجی راست می گویند یا خیر اما ایران باید با دلایل و شواهد این ادعاها را تکذیب کند.ایران نباید اجازه دهد این اتهامات به کشور بچسبد.
به نظر شما تحریم های اتحادیه اروپا علیه ایران چه تبعاتی خواهد داشت؟
ابتدا پارلمان اروپا این تحریم ها را تصویب کرد و بعد اعلام شد اگر 27 وزیر خارجه اتحادیه اروپایی مصوبه پارلمان اروپا را تایید کنند تحریم ها اجرایی می شود.یعنی به صرف تصویب پارلمان اروپا جنبه اجرایی پیدا نمی کند.
ایران تا الان غیز از دلار می توانست برخی واحدهای پولی را جابجا کند.به طور مثال با استفاده از یورو می توانست از طریق بلژیک،بروکسل و بانک مرکزی اتحادیه اروپا به برخی بانک های ایرانی پول جابه جا کند.
تحریم های تازه علیه ایران حلقه تعاملات تجاری ایران تنگ تر می کند.این تنگنا مشکلاتی را برای فروش و برای جابه جایی پول ایجاد خواهد کرد. گام بعدی در مسیر تحریم،همکاری اروپا و آمریکا برای بازگشت اسنپ بک است که می تواند 6قطعنامه شورای امنیت را علیه ایران بازگرداند.اگر این اتفاق بیفتد کشورهایی که عضو سازمان ملل هستند موظف هستند که ایران را تحریم کنند.در این شرایط حتما افغانستان و عراق هم نمی توانند با ایران کار کنند.زیرا کشورها باید از تحریم های شورای امنیت پیروی کنند.