شرکت فولاد مبارکه بر اساس نقشه راه تکنولوژی و بهمنظور تکمیل سبد محصولات کیفی خود و بهبود کیفیت محصولات، بهویژه تمیزی فولاد از نظر ناخالصی و بهبود ساختار داخلی تختال، بهکارگیری تکنولوژی همزن الکترومغناطیسی را در ماشین ریختهگری شماره 5 جزو اهداف و اولویتهای ناحیه فولادسازی قرار داده است. سیدمجید فقهی رئیس طراحی و مهندسی پروژههای فولادسازی و ریختهگری مداوم درباره اهمیت اجرای این پروژه چنین میگوید: امروزه یکی از فاکتورهای مهم محصولات نیمهتمام (semi-finished) مثل شمش (Bloom)، شمشال (Billet) و تختال (Slab) که از فرایند ریختهگری مداوم به دست میآیند مربوط به کیفیت ظاهری و داخلی محصولات است.
افزایش کیفیت، کاهش هزینهها و صرفهجویی
در مصرف انرژی
کیفیت محصولات نهایی (finished) نیز ازجمله ورق گرم، ورق سرد، لوله و... علاوه بر آنالیز شیمیایی، مستقیماً به کیفیت ظاهری و درونی محصولات تولیدشده مرتبط است. عدم همگنی آنالیز شیمیایی، جدایش مرکزی تختال، ترکها و حفرههای مرکزی از عیوب تأثیرگذار بر کیفیت محصولات نهایی است.
حذف ناخالصیها و افزایش کیفیت تختالها
در ریختهگری مداوم برای حذف ناخالصیها و افزایش کیفیت تختالها و رسیدن به ارزشافزوده از همزن الکترومغناطیسی و ایجاد میدانهای الکترومغناطیسی در داخل تختال استفاده میشود و بر اساس نوع تأثیرگذاری بر کیفیت تختال، معمولاً در موقعیتهای مختلف خط ریختهگری ازجمله بر روی قالب ریختهگری (M-EMS) جهت بهبود کیفیت سطح، بر روی استرند ریختهگری (S-EMS) جهت افزایش کیفیت داخلی تختال و در انتهای خط ریختهگری (F-EMS) نصب میگردد.
شرکت فولاد مبارکه بر اساس نقشه راه تکنولوژی و بهمنظور تکمیل سبد محصولات کیفی خود و بهبود کیفیت محصولات، بهویژه تمیزی فولاد از نظر ناخالصی و بهبود ساختار داخلی تختال و جهت کاربردهایی نظیر فولاد HSLA با کربن بالا، گریدهای API X60-65-70، مخازن تحتفشار گاز مایع، فولادهای تافنس بالا (چقرمگی) در دماهای بسیار پایین (منهای 50 درجه سانتیگراد)، گریدهای دریایی، فولادهای الکتریکی و...، بهکارگیری تکنولوژی همزن الکترومغناطیسی را در ماشین ریختهگری شماره 5 جزو اهداف و اولویتهای ناحیه فولادسازی قرار داد. در این راستا، واحد طراحی و مهندسی پروژههای ناحیه فولادسازی و ریختهگری بهعنوان متولی این پروژه در مهندسی کارخانه با همکاری بهرهبردار و واحد مهندسی صنایع جهت انجام مطالعات نیازسنجی، امکانسنجی و توجیه فنی اقتصادی (مطالعات FS) و اخذ مصوبه بودجه از کمیته سرمایهگذاری اقدام کرد و سپس از طریق مذاکره و مکاتبه با شرکتهای صاحب تکنولوژی و اخذ پیشنهادهای فنی و مالی از این شرکتها مانند شرکت Ergoline ایتالیا، شرکت A&G آلمان، شرکت KMD چین، اسناد فنی و مناقصه EPC تهیه و جهت برگزاری مناقصه به امور قراردادها ارسال شد. پس از برگزاری فراخوان عمومی و مناقصه دومرحلهای و ارزیابی کیفی و فنی شرکتهای داخلی طی جلسات و کمیتههای فنی و بازرگانی، نهایتاً پیمانکار داخلی به همراه شرکت Ergoline بهعنوان صاحب تکنولوژی و شرکت Inteco بهعنوان همکار خارجی پیمانکار مشخص و قرارداد مربوطه به پیمانکار ابلاغ شد. کلیه مراحل مربوط به طراحی و مهندسی این پروژه، علیرغم تمامی محدودیتها و تحریمهای بینالمللی در کمتر از 12 ماه صورت گرفت و پروژه وارد فاز اجرا شد و در حال حاضر تحت نظارت واحد اجرای پروژههای فولادسازی، مراحل اجرایی آن در حال انجام است.
احداث خطوط ۱۳۲ کیلوولت دو مداره در ناحیه ارجان خوزستان
مدیرعامل شرکت برق منطقهای خوزستان از خط ۱۳۲ کیلوولت دو مداره بهبهان اصلی - ولایت - بهبهان فرعی تا رینگ شاهد - ارجان با ارزش سرمایهگذاری ۱۲۲۸ میلیارد ریال خبر داد.
علی اسدی بیان کرد: عملیات احداث قطعه اول خط ۱۳۲ کیلوولت دو مداره بهبهان اصلی - ولایت - بهبهان فرعی تا رینگ شاهد - ارجان شامل تأمین تجهیزات، عملیات ساختمانی، نصب برج و سیمکشی بطول ۱۲ کیلومتر مدار با ارزش سرمایهگذاری بالغ بر ۱۲۲۸ میلیارد ریال به اتمام رسید و آماده برقداری است.
وی افزود: این پروژه از پروژههای ضروری شرکت برق منطقهای خوزستان برای تقویت شبکه برق منطقه جهت عبور از پیک مصرف تابستان ۱۴۰۴ بوده است. مدیرعامل شرکت برق منطقهای خوزستان تصریح کرد: با بهرهبرداری از این پروژه اهداف افزایش قابلیت مانور بین پستهای بهبهان اصلی و ارجان، افزایش پایداری، ضریب اطمینان و تقویت شبکه برق در ناحیه ارجان و ایجاد ظرفیت جدید جهت برقرسانی به مشترکین و متقاضیان خانگی، صنعتی و کشاورزی محقق خواهد شد. اسدی بیان کرد: از مهر ماه ۱۴۰۳ تاکنون با احتساب طول خط فوق در بخش انتقال و فوق توزیع، ۲ پروژه خط به طول ۹۰ کیلومتر مدار با ارزش سرمایهگذاری ۷۴۶۸ میلیارد ریال احداث گردیده است. شرکت برق منطقهای خوزستان مسئولیت تامین و انتقال برق در ۲ استان خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد را بر عهده دارد.