بیکاری جوانان، 20 درصد
مرکز امار ایران، داده های نیروی کار تابستان ۱۴۰۳ را منتشر کرد. نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال ۱۹.۴ درصد بوده است. نرخ بیکاری گروه سنی ۱۸ تا ۳۵ سال ۱۴.۸ درصد بودهاند. بخش خدمات ۵۲.۱ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. بخشهای صنعت با ۳۳.۳ درصد و کشاورزی با ۱۴.۵ درصد اشتغال داشته اند.
آمار بیکاری ایران به روایت صندوق بین المللی پول
آمارهای صندوق بین المللی پول میگوید ایران با ۸.۹ درصد از نظر نرخ بیکاری در رتبه ۱۷ جهان قرار گرفته است. آمار بانک جهانی حاکی از آن است که در میان کشورهای منطقه تنها عراق و یمن نسبت به ایران وضعیت بدتری از لحاظ اشتغال دارند. عربستان سعودی نیز از نظر میزان اشتغال زنان شاغل به کل زنان بالای ۱۵ سال، اکنون ۲.۵ برابر ایران بوده و بیش از ۲۹ درصد زنانِ در سن کار عربستان شاغل هستند. اما نسبت زنان شاغل ایران به جمعیت زنان در سنین کار، از نزدیک ۱۴ درصد به ۱۱.۴ درصد سقوط کرده است.
غیر فعال شدن 3.5 میلیون نفر
۳.۵ میلیون نفر در کشور طی چهار سال گذشته غیر فعال شده اند. داده های مرکز آمار نشان میدهد، پاییز ۱۳۹۸ حدود ۴۴.۳ درصد از افراد ۱۵ سال به بالا در کشور فعال بودهاند، اما اکنون شمار افراد فعال جامعه تنها ۴۱.۵ درصد بوده است. ایران در سال ۲۰۲۱ هم با نرخ مشارکت اقتصادی ۴۱.۹ درصدی در رتبه ۱۶۷ جهان قرار گرفت، اما متوسط نرخ مشارکت اقتصادی در دنیا حدود ۵۹.۵ درصد بوده است.
۵۰ درصد جمعیت درگیر اشتغال ناقص شدهاند
وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی تهران، به اقتصادآنلاین گفت: شاخص نرخ بیکاری شاخص مناسبی برای وضعیت بازار کار ما نیست؛ نه فقط برای ایران بلکه در همه جای دنیا شاخص نرخ بیکاری به تنهایی نمیتواند وضعیت بازار کار را نشان دهد. ما باید در یک مجموعه شاخصهای دیگری در کنار نرخ بیکاری، وضعیت اشتغال و بازار را مشخص کنیم. نظیر اشتغال ناقص، نرخ مشارکت، وضعیت شغل ایجاد شده، مشاغل موقتی و پایین دست یا مشاغل با بهرهوری پایین و همینطور مشاغل رده پایین. درست است که نرخ بیکاری ما در سالهای اخیر اعداد پایینی را نشان میدهد ولی نرخ مشارکت ما نسبت به دوران پیش از کرونا کاهش پیدا کرده و هنوز خالص اشتغال ما اعداد قابل قبولی نیست. در حال حاضر بسیاری از مشاغل ما مشاغل کاذب یا غیر بهرهور شدهاند. به عنوان مثال ما افرادی را داریم که تحصیلات عالیه دارند ولی در شغلهای کاذب مشغول به کار شدند. بیش از ۴۰-۵۰ درصد از جمعیت درگیر اشتغال ناقص شدهاند. یعنی فرد یک روز یا دو روز در هفته کار میکند، اما هنوز نتوانسته به صورت شرایط تمام وقت مشغول شود.
نرخ مشارکت اقتصادی پایین
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران ۵۲.۱ درصد از افراد شاغل در حوزه خدمات اشتغال دارند. از سوی دیگر از دهه ۸۰ شمسی کسانی که در ایران یک ساعت در هفته کار میکنند هم جزو شاغلین به حساب میآیند. شقاقی شهری در این باره می گوید: در دنیا میزان دستمزدها به نحوی است که فرد با یکی دو ساعت کار در هفته میتواند گذران زندگی کند ولی در اقتصاد ایران اینگونه نیست در دنیا میانگین نرخ مشارکت جهانی بالای ۶۰ درصد است در حالی که در اقتصاد ایران این عدد بین ۴۰ تا ۴۵ درصد است. در دولت سیزدهم دیدیم که این تک شاخص نرخ بیکاری را به عنوان عملکرد خودشان اعلام کردند ولی همه ما میدانیم که واقعاً وضعیت اینگونه نیست و وقتی آمارهای مختلف را کنار هم میگذاریم تصویر ضعیفی را از بخش اشتغال ایران میدهد. بسیاری از افراد دیگر تمایلی به کار ندارند، زیرا دستمزدی که دریافت میکنند به قدری پایین است که دیگر صرفه اقتصادی ندارد فرد مشغول به کار شود؛ لذا با سرمایه اندکی که توانسته بودند در زندگی جمع کنند با همان گذران زندگی میکنند. در واقع اینها خودشان را از بازار کار کنار کشیدند و تمایلی به عرضه کار در این دستمزدهای پایین ندارند. میانگین نرخ مشارکت زنان در دنیا بالای ۶۰ درصد است، اما در اقتصاد ایران نرخ مشارکت بانوان حدود 14 درصد است. بخش خصوصی در بدترین شرایط خودش قرار دارد، آمارهایی که از وضعیت کسب و کار در ایران مشاهده میکنیم نشان میدهد در شرایط بدی قرار داریم.