ستاره صبح-
محسن هاشمی رفسنجانی به نمایندگی از حزب کارگزاران سازندگی در تازهترین اظهارات خود درباره انتخابات ریاست جمهوری سال 1400، فهرستی 20 نفره را معرفی کرده و مدعی گفتوگو با برخی از این چهرهها شده است. «آیتالله سیدحسن خمینی»، «اسحاق جهانگیری»، «محمدرضا خاتمی»، «محمدرضا عارف»، «محمدجواد ظریف»، «علی مطهری»، «رضا اردکانیان»، «علی لاریجانی»، «مسعود پزشکیان»، «محمدجواد آذری جهرمی»، «محمدباقر نوبخت»، «سورنا ستاری»، «عبدالناصر همتی»، «علیاکبر صالحی»، «محمد صدر»، «مجید انصاری»، «عبدالواحد موسوی لاری»، «معصومه ابتکار» و «شهیندخت مولاوردی» چهرههای فهرست 20 نفره حزب کارگزاران برای انتخابات 1400 هستند. فهرستی که به نظر میرسد چندان توجه جدی به خاصیت اصلاحطلبی گزینههایش صورت نگرفته و مهمتر از آن چهرههایی در آن به چشم میخورند که در چند سال اخیر عملکرد ناموجهی در جایگاههای سیاسی خود داشتهاند.
آیا اصلاحطلبان صدای
مردم را میشوند؟
کلیدواژه حسن روحانی در انتخابات سال 92 و 94 «امیدوار کردن جامعه به آینده کشور» بود. کلیدواژهای که به نظر میرسد دولت او نه تنها در راستای آن گام برنداشت، بلکه حوادث تلخ سالهای 96 و 98 عکس آن را اثبات کرد و نشان داد جامعه ایرانی که با امید به شعارهای آزادیخواهانه و بهبود وضعیت اقتصادی روحانی به پای صندوقهای رأی آمده بود، حال نه تنها امیدش کمرنگ شده، بلکه احساس سرخوردگی میکند. علاوه بر دولت حسن روحانی که مورد حمایت اصلاحطلبان بود و نتوانست گره خاصی از مشکلات مردم باز کند، مجلس دهم نیز که شاید آخرین امید جامعه به جریان اصلاحات بود، عملکردی از خود نشان داد که تیر خلاصی را به جامعه زد. تیری که زخم عمیق آن در انتخابات مجلس یازدهم خودنمایی کرد و پایینترین مشارکت مردمی در چهار دهه گذشته را رقم زد. حال پرسش این است که آیا اصلاحطلبان صدای مردم را میشوند؟ آیا جریانی که خود را اصلاحطلب میداند و با هدف اصلاح ساختارهای سیاسی و اقتصادی کشور متولد شد، امروز صدای مردمی را که زیر فشار اقتصادی و محدودیتهای اجتماعی کمر خم کردهاند، میشنود؟ این جریان پیش از هر چیز باید پاسخ دهد که چرا به وعدههای خود آنچنان وفادار نیست و زمانی که مردم به آنها اعتماد میکنند، پس از در دست گرفتن قدرت، صحبت از نبود اختیارات به زبان میآورند و خود را تبرئه میکنند؟
سیاست خارجی؛ حلال مشکلات
علیمحمد نمازی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در گفتوگو با ستاره صبح مطالبات جامعه را اقتصادی و معیشتی تصور میکند و معتقد است اگر رئیسجمهور آینده بتواند مشکلات اقتصادی را حل کند، مردم بار دیگر به صندوق رأی و نظام اقبال نشان میدهند. حال از او پرسیدهایم که جریان اصلاحات چه تضمینی میدهد که بار دیگر به اعتماد مردم پشت نکند و پس از در دست گرفتن قدرت در عالیترین سِمت اجرایی کشور، صحبت از نبود اختیارات به زبان نیاورد؟ وی در پاسخ میگوید: «اگر رئیسجمهور منتخب با نظام جمهوری اسلامی آشنایی کامل داشته باشد و بتواند همان ابتدا نوع رابطه خود با مقام رهبری را به درستی تنظیم کند، دیگر شاهد مشکلات اینچنینی نخواهیم بود». نمازی در ادامه میافزاید: «به نظر من مسئله مهم سیاست خارجی است. اگر رئیسجمهور آینده استقلال خود را در سیاست خارجی حفظ کند، مشکلات به طور حتم برطرف خواهند شد». عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در ادامه و در ارتباط با فهرست 20 نفرهای که محسن هاشمی رفسنجانی از نامزدهای احتمالی در انتخابات 1400 اعلام کرده، این اقدام را رفتاری غیرحزبی و مبتدیانه دانست و گفت: «صحبتهای آقای محسن هاشمی و اعلام فهرستی 20 نفره از نامزدهای احتمالی در انتخابات 1400 اقدامی تعجبآور از سوی ایشان بوده؛ چراکه این صحبتها در سطح کمیته سیاسی حزب مطرح شده و هنوز شورای مرکزی کارگزاران صحبتی در این رابطه نداشته است». او افزود: «البته حزب قصد دارد تا حضوری جدی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده داشته باشد؛ با این حال کمیته سیاسی حزب اعلام کرده اولویت نخست حزب ائتلاف با شورای هماهنگی یا جبهه اصلاحات است». علیمحمد نمازی در بخش دیگری از صحبتهای خود گریزی هم به ریزش احتمالی آراء مردمی در انتخابات 1400 زده و میگوید: «نباید فراموش کنیم که وجهه ملی بودن انتخابات ریاست جمهوری باتوجه به ریزش آرائی که در انتخابات مجلس یازدهم که به طور معمول رفتار انتخاباتی مردم در آن قومی و قبیلهای است، ممکن است ریزشی بیشتر از انتخابات مجلس داشته باشد و این خطر باید با معرفی نامزدهای توانمند دفع شود».