ستاره صبح، عاطفه فرشباف: گمرک و بندر شهید رجایی به عنوان دروازه تجاری ایران شناخته میشود. انفجار عظیم روز شنبه در این بندر به نگرانی درباره تبعات اقتصادی این حادثه دامن زده است، چرا که خسارات وارده به زیرساخت های بندر رجایی میتواند تا مدتها بخش تجاری و تولید را تحت تأثیر قرار دهد. آمارهای رسمی نشان میدهند این بندر استراتژیک تنها در سال گذشته میزبان محموله های باری ۸۷ کشور جهان بوده و صادراتی به ارزش نزدیک به ۹ میلیارد دلار داشته است که سهم مهمی از ارزآوری اقتصاد را تأمین میکند. ستاره صبح در گفتوگو با سعید کرداری، کارشناس بازار سرمایه به بررسی تبعات انفجار بندر شهید رجایی بر بازارها پرداخته که در ادامه میخوانید:
کرداری افزود: تا خسارات وارد شده به زیرساختها و خسارت های مربوط به محمولهها براورد نشود نمیتوان به طور دقیق و علمی از اثر این حادثه بر اقتصاد صحبت کرد.
کرداری با تأیید تأثیر این انفجار بر منفی شدن نمادهای بازار سرمایه گفت:حادثه انفجار بندر در بلند مدت بر روند صادرات و روابط تجاری ایران تأثیر گذار خواهد بود. اما در کوتاه مدت تأثیر خود را به صورت واکنش فعالین بازار نشان خواهد داد همانطور که امروز بازار بورس تهران از موج این انفجار در امان نماند.
وی در این رابطه افزود: بعد از این انفجار بازار سرمایه متلاطم شد. بیش از نیمی از نقشه بازار سرخ رنگ شد. حدود ۱۹۹۱ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. در حالی که برای پنجمین روز معاملاتی ارزش معاملات خرد بالای ۲۰ همت بود و ۲۰ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان، ثبت شد.
این کارشناس بورس اضافه کرد: شاخص کل بورس برای هفتمین روز متوالی بالای مقاومت ۳ میلیونی قرار داشت، ولی با افت ۱.۱ درصدی نسبت به روز شنبه به تراز ۳ میلیون و ۱۱۷ هزار واحدی رسید.
وی گفت: شاخص هم وزن هم با ریزش در سطح ۹۰۴ هزار واحدی قرار گرفت و افت ۰.۱۸ درصدی را تجربه کرد. کرداری با تحلیل آنچه روز یکشنبه بر تابلوی بورس دیده شد ادامه داد: در فرابورس نیز شاهد کاهش ۰.۱ درصدی شاخص کل بودیم و در نهایت معاملات بازار در ۲۶هزار و ۲۷۵ واحد پایان یافت.
این کارشناس اقتصادی ضمن طبیعی دانستن واکنش فعالین بازار به حادثه بندر شهید رجایی گفت: حادثه انفجار احساسات جامعه را برانگیخت و بازارها و فعالیت های اقتصادی را نیز تحت تأثیر قرار داد. در گذشته نیز رویدادهای مشابه، تمایل سرمایهگذاران به خرید را کاهش داده و در بازار دلسردی و ناامیدی ایجاد کرده بودند.
وی خاطر نشان کرد: اثر شوک عاطفی بر بازار سرمایه فوری و پر تکانه بود چرا که تأثیر اقتصادی انفجار در مهمترین بندر کشور بالا خواهد بود و بر فعالیت شرکت های بورسی اثر خواهد داشت.
سعید کرداری در پایان گفتوگو با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا متذکر شد: برای بهبود وضعیت بازار سرمایه نیازمند پیشرفت در مذاکرات هستیم. در پی این توافق سیاسی، در بلند با کاهش فشار اقتصادی و با کاهش نرخ بهره، هزینه مالی برای شرکتها نزولی میشود و در نهایت خروج از رکود اقتصادی، نتیجه توافق ایران و آمریکا خواهد بود که تأثیر آن در بازار سرمایه به رشد و پویایی این بازار میانجامد و افق اقتصادی را روشن میکند.