مسئولان پاسخ دهند در این باره چه اقدامی انجام داده اند؟ خبر بد این است که کمبود ۳۰۰ قلم دارو و نبود ۱۰۰ قلم دارو، جان بیماران را تهدید میکند. بدتر اینکه قیمت دارو حدود 100 درصد افزایش یافته است. کیفیت پایین برخی داروها به گونهای است که کارشناسان آنها را «دارو بنجل» میدانند. شگفت آن که داروهای خارجی و گران در بازار آزاد موجود است نه در داروخانه ها! انجمن داروسازان ایران خواستار آزادسازی واردات دارو برای حفظ جان مردم شده است.
واردات دارو
دکتر هادی احمدی، عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران به ایرنا گفت: حدود ۱۰۰ قلم دارو مانند برخی اسپریهای بیماران تنفسی و برخی داروهای قلبی نایاب شده است. امیدواریم تیم جدید وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو واردات این داروها را آزاد کنند و اجازه دهند مردم به این داروها دسترسی داشته باشند زیرا جان مردم شوخی بردار نیست.
مرگ در هوای آلوده به دلیل نبود دارو
احمدی گفت: برخی از این داروها مربوط به بیماران تنفسی است. بیمارانی که در شرایط آلودگی هوا بد حال میشوند و به شدت به این داروها نیاز دارند. همین مسائل باعث شده که سالانه بیش از ۳۰ هزار نفر در ایران بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. مسئلهای که سالانه حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان برای دولت بار مالی دارد.
تولید برخی داروها صرفه اقتصادی ندارد
احمدی میگوید: مشکل دیگر اینکه قیمت دارو در ایران با اینکه بعد از طرح دارویار اصلاح شد همچنان نسبت به کشورهای همسایه پایین تر است و قیمت گذاری دستوری دارو ادامه دارد. دولت ارز ترجیحی را با نرخهای مختلف به تولیدکنندگان دارو میدهد اما این ارز فقط برای بخشی از مواد اولیه داده میشود و هزینه های دیگر را شامل نمیشود و در قیمتگذاری هزینه تأمین این اقلام را که با ارز آزاد وارد میشود در نظر نمیگیرد، بنابراین تولید برخی داروها برای شرکتهای دارویی صرفه اقتصادی ندارد. باید ۴۰ تا ۵۰ درصد قیمت دارو افزایش پیدا کند تا تولید داروها برای کارخانهها توجیه اقتصادی داشته باشد. این در شرایطی است که قیمت ارز ترجیحی برای واردات مواد اولیه تغییر نکند.
طلب 25 هزار میلیارد تومانی داروسازان
عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران گفت: تأخیر طولانی شرکتهای بیمه و سازمانهای دولتی در پرداخت بدهیها و معوقات شرکتهای دارویی و داروخانهها مشکل زاست. سازمان تأمین اجتماعی اکنون ۵ ماه در پرداخت مطالبات داروخانهها عقب است و حدود ۸ هزار میلیارد تومان بدهی دارد. سازمان هدفمندی یارانهها نیز به همین میزان در پرداخت ما به التفاوت طرح دارویار بدهی دارد و در مجموع کل بدهی دولت و سه سازمان بیمه گر و بیمههای تکمیلی به داروخانهها به حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان میرسد.
در این شرایط داروخانه پول ندارد که از شرکت دارویی دارو بخرد، فروش برخی داروها هم نقدی است و تا پول نقد نباشد، دارویی هم در کار نیست. فروش برخی داروها مثل انسولین که برای بیماران دیابت حیاتی است با فرصت پرداخت یک یا حداکثر دو ماهه است اما بدهیها و معوقات داروخانهها به حدود ۵ ماه میرسد.
3000 میلیارد تومان چک برگشتی داروخانه های خصوصی
دکتر محمدرضا مرادی، نایب رئیس انجمن داروسازان تهران نیز به تازگی گفته است داروخانههای کشور با کمبود شدید نقدینگی مواجه هستند و اکنون فقط داروخانههای خصوصی ۳ هزار میلیارد تومان چک برگشتی دارند. اگر بیمهها هر چه سریعتر مطالبات داروخانهها را پرداخت نکنند، ارائه خدمات دارویی به مردم مختل میشود.
گران شدن دارو
مدیرعامل شرکت داروسازی ابوریحان با ارسال نامهای به رئیس اداره نظارت بر ناشران بورسی گروه شیمیایی و غذایی افزایش قیمت ۸۱ قلم از محصولات این شرکت را با میانگین ۹۷ درصد افزایش اعلام کرد.
جولان داروهای کمیاب در بازار آزاد
روحالله لک علیآبادی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی درباره ضرورت اجرای طرح امضای دیجیتال پزشکان در راستای جلوگیری از سوءاستفاده از نام کاربری و رمز عبور پزشکان در سامانه نسخه الکترونیک و نشت دارو به بازار آزاد به ایلنا گفت: در هر صنف و شغلی ممکن است عدهای سودجو وجود داشته باشند؛ امضای دیجیتال پزشکان، کمک میکند، چرا که باید مورد تأیید قرار گیرد، یعنی ثبت احوال و برخی مراجع باید این امضای دیجیتال را تأیید کنند. برخی از داروها در بازار سیاه یا بازار آزاد وجود دارند، درحالی که اگر به داروخانه مراجعه کنیم، میبینیم که همان داروها وجود ندارند. تخلف و سوءاستفاده از یوزر و پسورد پزشکان مهم است. داروخانه متخلف میتواند فضایی را ایجاد کند که داروها به بازار سیاه راه پیدا کنند. افراد به داروخانه مراجعه کردند و دارویی را خواستهاند اما گفتند که نداریم. درحالی که در بازار آزاد آن دارو موجود است! به صورت پارتیبازی دارو در اختیار بیمار قرار میگیرد. اینها تخلف است که ابزار نظارت بر این تخلفات، شکایات و گزارشهای مردمی میتواند باشد که با آن داروخانهها برخورد شود.