ستاره صبح - فائزه صدر: جنگندههای اسرائیل از روز پنجشنبه بمباران زیرساختهای یمن را آغاز کردند. اسرائیل طی یک روز در هفت حمله هوایی اهدافی را در استانهای صنعا و الحدیده بمباران کرد. نیروگاه برق کثیب، فرودگاه بینالمللی صنعا، بندر الحدیده و تأسیسات نفتی یمن در این حملات آسیب دیدند. رادیو ارتش اسرائیل اعلام کرد که این حملات با درگیریهای پیشین متفاوت بوده و بخشی از سلسله حملات جدید اسرائیل، علیه حوثیها خواهد بود. فاصله اسرائیل تا یمن حدود 2000 کیلومتر است. هواپیماهای اسرائیل با سوختگیری در هوا وارد حریم یمن شدهاند.اسرائیلیها ادعا میکنند که همان کاری را که در غزه و لبنان انجام دادهاند و رهبران حماس و حزب الله را از پای درآوردند همان کار را میخواهند درباره حوثیها در یمن انجام دهند. ستاره صبح با 2 صاحبنظر در این باره گفتوگو کرده که در ادامه میخوانید:
حوثیها مسئله اقتصاد جهان
چند هفته پس از حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، که آغازگر جنگ در منطقه و مبنای تحولات اخیر خاورمیانه بود، حوثیها به نشانه همبستگی با مردم فلسطین اعلام کردند به کشتیهایی که به مقصد اسرائیل سفر میکنند یا از اسرائیل خارج میشوند، حمله خواهند کرد. بیش از یک سال است حوثیها شمال یمن را کنترل میکنند. حمله این گروه به کشتیها در دریای سرخ، امنیت یکی از مهمترین مسیرهای تجاری جهان را مختل کرده است. دایره کشتیهایی که مورد حمله حوثیها قرار میگرفتند به سرعت گسترش یافت و شامل کشتیهایی شد که با اسرائیل ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم داشتند. حوثیها همچنین به کشتیهایی که پیش از این در یکی از بندرگاههای اسرائیل پهلو گرفته بودند نیز حمله میکردند. حملات حوثیها در دریای سرخ شامل کشتیهایی نیز میشد که با ایالات متحده یا بریتانیا ارتباط داشتند. همچنین حوثیها در یک سال گذشته به طور مرتب اسرائیل را با پهپاد و موشک هدف قرار داده و اخیراً با پذیرش مسئولیت برخی از حملات اعلام کردند که چندین حمله به اسرائیل انجام دادهاند. جسورانهترین حمله حوثیها در نوامبر ۲۰۲۳ با حمله و ربایش کشتی "گلکسی لیدر" نمایان شد. خدمه این کشتی بیش از یک سال در یکی از بنادر یمن در اسارت حوثیها بودند.
در ماه آگوست، حمله حوثیها به یک نفتکش حامل حدود یک میلیون بشکه نفت خام، به یک فاجعه زیست محیطی تبدیل شد، چرا که این کشتی هفتهها در آتش میسوخت.
حملات حوثیها به طور قابل توجهی هزینهها و خطرات حملونقل کالا را افزایش داده است که موجب افزایش قیمت کالاها در سراسر جهان میشود.
چند دهه است شرکتهای کشتیرانی برای سفر بین آسیا و اروپا، از دریای سرخ و کانال سوئز عبور میکنند. در حال حاضر، بسیاری از شرکتهای کشتیرانی تغییر مسیر دادهاند و محمولههای خود را از مسیر دماغه امید نیک، در منتهی الیه جنوبی قاره آفریقا منتقل میکنند.
این مسیری ۴ هزار مایل و ۱۰ روز به سفر کشتیرانی اضافه میکند. کشتیها برای طی کردن این مسیر به سوخت بیشتری نیاز دارند.
ظهور حوثیها در عرصه سیاسی یمن
حوثیها، شبه نظامیان شیعهای هستند که حدود دو دهه است با دولت مرکزی یمن جنگیدند. آنها در سال ۲۰۱۴، پایتخت یمن، صنعا را تسخیر کردند. رئیس جمهور وقت مجبور شد به شهر عدن در جنوب یمن برود.
آن زمان ائتلافی به رهبری عربستان سعودی تشکیل شد تا با مداخله نظامی حوثیها را شکست دهد. حمله عربستان و متحدانش به یمن، آتش جنگ داخلی را برانگیخت و صدها هزار کشته بر جای گذاشت. جنگ در یمن یکی از بدترین بحرانهای تاریخ بشر در جهان بود، اما در نهایت این ائتلاف شکست خورد و حوثیها شمال یمن به قدرت رسیدند. امروز حوثیها بر اکثر مناطق یمن حکومت میکنند.
شمال یمن قطعهای از پازل مقاومت
حوثیها ایدئولوژی خود را حول مخالفت با اسرائیل و ایالات متحده بنا کردهاند و خود را بخشی از "محور مقاومت" تحت رهبری ایران میدانند که همراه با حماس در نوار غزه، حزب الله در لبنان و سایر بخشهای جبهه مقاومت در منطقه قرار دارد.
در سپتامبر 2023، مذاکرات بین حوثیها و عربستان سعودی در ریاض، این امید را به وجود آورد که طرفین به توافق برسند و حق حوثیها بر شمال یمن به رسمیت شناخته شود.
در دسامبر ۲۰۲۳، درحالیکه سازمان ملل متحد اعلام کرد دو طرف بر سر نقشه راه صلح به توافق رسیدهاند، مذاکرات ناگهان متوقف شد. دولت یمن که از حمایت عربستان و رسمیت بین المللی برخوردار است اعلام کرد با این توافق مخالف است.
حوثیها یک گروه شبه نظامی ضعیف اما سازماندهی شده بودند. این گروه در سالهای اخیر خود را به لحاظ سیاسی و نظامی تقویت کرده است. توان نظامی آنها با موشکهای کروز، بالستیک و پهپادهای دوربرد کامل شده است. تحلیلگران ترقی قدرت نظامی حوثیها را ناشی از حمایت ایران میدانند.
اشراف اطلاعاتی اسرائیل در یمن پایین است
علی رضا تقوی نیا، تحلیلگر سیاسی در گفتوگو با ستاره صبح عنوان کرد: اسرائیل در بمباران یمن اهدافی را زد که پیش از این عربستان هم آن مواضع را هدف گیری و بمباران کرده بود. سابقه تخریب آن مکانها وجود دارد و اهداف جدیدی نیستند.
وی افزود: این اهداف نشان داد اسرائیل هنوز اطلاعی از مناطق تولید تسلیحات، سایتهای موشکی و زاغههای مهمات یمنیها ندارد. هدف قرار دادن فرودگاه صنعا یا تأسیسات برق در یمن نشان میدهد اشراف اطلاعاتی اسرائیل در یمن پایین است.
این تحلیلگر سیاسی گفت: یمنیها از نظر روحیه با دیگر گروههای مبارز عرب تفاوت دارند، آنها اهل رزم هستند و اراده بالایی برای جنگیدن دارند. تأثیر گذاشتن بر آنها سختتر از سایر گروههای عرب است. این ویژگی آنها میتواند کماکان اشراف اطلاعاتی اسرائیل بر شمال یمن را کاهش دهد.
وی اضافه کرد: روحیه یمنیها در مبارزه نشان میدهد در روزهای آینده درگیریهای میان آنها و اسرائیل وارد فاز جدیدی خواهد شد و میزان حملات یمن به سرزمینهای اشغالی بالا میرود. احتمالاً یمنیها هم مراکز انرژی و تأسیسات زیر ساختی اسرائیل را هدف قرار بدهند.
علی رضا تقوی نیا در پایان تاکید کرد: صدمه درگیر شدن با یمنیها برای اسرائیل بالا خواهد بود. باید منتظر شعله ور شدن آتش جنگ در منطقه، زد و خورد بالای میان اسرائیل و یمن و گسترش درگیریها باشیم.
یمنیها تحلیلهای ضد اسرائیلی دارند
علی موسی نژاد، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل یمن در رابطه با تفاوت حوثیهای یمن با سایر اقوام عرب گفت: یمن فقیرترین كشور عربی است، ولی این مردم داشتههایی دارند که در این دوره و زمانه کمتر میتوان در جوامع مدرن شاهد آن بود. این مردم روحیه سلحشوری دارند و انسانهای صاف و ساده، بی غل و غش و پای کاری هستند.
وی افزود: انسانها در عصر مدرنیته پیچیده شدهاند، اما یمنیها همچنان فاقد پیچیدگیهای مردم مدرن هستند. آنها از قدیم به ساده زیستی، کم توقعی، شجاعت و سلحشوری معروف بوده و هستند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: ساختار کشور یمن قبیلهای است. سنتها، باورها و پیمانهای قبیلهای به راحتی از بین نمیرود. انصارالله با اهل سنت همکاری دارد و اهل سنت یمن، انصارالله را بر وهابیها و سلفیها ترجیح میدهند. از این رو این گروه در یمن مورد پذیرش است.
علی موسی نژاد در پایان سخنان خود گفت: یمنیها عموماً تحلیلهای ضد اسرائیلی دارند و موجودیت خود را در مبارزه با اسرائیل تعریف کردهاند. آنها به شخصیتهای کاریزما علاقهمندند و تحت تأثیر انقلاب، امام و شخصیتهای سیاسی ایران هستند.