گروه سیاسی:همایش احزاب و انتخابات روز پنجشنبه هفته گذشته با حضور احمدی وحیدی وزیر کشور در سالن همایش های وزارت کشور برگزار شد.در این مراسم به جز مصطفی کواکبیان از دبیران کل احزاب اصلاح طلب ملی فردی حضور نداشت.این مراسم با سخنرانی نمایندگان احزاب از سه فراکسیون اصولگرایان،مستقلین و اصلاح طلبان همراه بود و در پایان وزیر کشور به ایراد سخنرانی پرداخت.جزئیات بیشتر را در ادامه می خوانید:
خادمی نماینده حزب اراده ملت
مسعود خادمی عضو شورای مرکزی حزب اراده ملت در سخنانی در جلسه احزاب گفت: عدم مشارکت، ناشی از نارضایتی عمومی واقعی است و نارضایتی واقعی راهکار واقعی لازم دارد و با توصیه عملی نمیگردد.
در جوامع مدنی و توسعه یافته هرم قدرت از شکل سنتی خارج شده و حاکمیت در راس قرار گرفته، احزاب و نهادهای مدنی به عنوان کنشگران حوزه عمومی توانمند میان حاکمیت ومردم جامعه قرار دارند و خواستهها و مطالبات جامعه را به صورت مسالمت آمیز و به دور از خشونت اولویت بندی کرده، تحقق آنها را به نمایندگی از جامعه از حاکمیت خواستارند.
امروزه بر هیچ صاحب نظری پوشیده نیست که احزاب توانمند که اتفاقا منتقد حاکمیت خواهند بود میتوانند، هزینههای حکمرانی را برای رسیدن به حکمرانی مطلوب کاهش دهند.در تمامی نظامهای سیاسی اختلاف میان مردم و حکومت امری اجتناب ناپذیر است ولی برای جلوگیری از عمیقتر شدن شکاف بین حاکمیت و مردم، احزاب سیاسی نقش مهمی ایفا میکنند.
آنچه که احزاب از متولیان امر انتخابات و نظام سیاسی کشور انتظار داشتند تسهیل در امر مشارکت احزاب در انتخابات است.
متاسفانه قانون انتخابات نتوانسته است جایگاه واقعی احزاب را به خوبی تبیین کند و فعالیت حزبی در عمل، نکتهی منفی در کارنامهٔ افراد تلقی میگردد.
در جامعهای که حاکمیت، احزاب و نهادهای مدنی را تضعیف میکند و مجال رشد و بالندگی را از آنها میگیرد و آنها از مرجعی فکری جامعه خارج میشوند، جامعه به ناچار سراغ جایگزین میگردد و سلیبریتیهای حوزه های مختلف هنری و ورزشی کارکرد سیاسی پیدا میکنند و این موضوع در کنار سایر موضوعات حوزه عمومی از جمله وضعیت اسفبار اقتصادی و نحدودیت آزادیهای مدنی عامل مهمی برای توسعه نایافتگی را فراهم میکند.
اگر دیوار بیاعتمادی بین حاکمیت و احزاب سیاسی خصوصا احزاب اصلاح طلب فرو بریزد و منتقدان فرصت عرضهی دیدگاههای خود را به مردم داشته باشند، مردم نسبت به بیان مطالبات از طریق صندوق رای امیدوارتر میشوند در چنین شرایطی شکافها و چالشها و در نهایت بحرانهای اجتماعی فروکش کرده و یا به صورت مسالمت آمیز از طریق احزاب با حاکمیت فیصله پیدا میکند و هر کجا که مردم از صندوق رای و انتخابات ناامید و راه اصلاحات بسته شد، مردم خواسته های خود را از طریق غیرمسالمت آمیز و همراه با خشونت پی گیری میکنند.
مادامی که انتخابات به صورت حزبی و مشارکت احزاب جدی گرفته نشود و کاندیداهای حزبی در هیاتهای اجرایی و نظارت شورای نگهبان رد صلاحیت میشوند، تنوع و تکثر دیدگاههای سیاسی اجازه حضور در حوزه انتخابات را ندارند و عدم توجه به نارضایتی گسترده در سطح جامعه از وضع موجود، انتظار مشارکت بالا در امر انتخابات به طنز تلخی شبیه است که در دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی و انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم دیدیم.
لذا به عنوان توصیه و راهکار کوتاه مدت، پیشنهاد میشود، تا قبل از اینکه فرصت به فرجام برسد هیاتهای محترم نظارت شورای نگهبان رد صلاحیت شدگان حزبی و فعالان سیاسی سلایق مختلف دارای پایگاه رای را به رقابت انتخابات برگردانند و رد صلاحیت را صرفا به موضوعات عینی و جرائم خاص مصرح در قانون محدود نمایند.
راهکار دوم که به صورت میان مدت است اصلاح قانون انتخابات و ایجاد امتیاز برای فعالیت سیاسی در قالب احزاب.
سوم اینکه شورای نگهبان صلاحیت افراد را برای انتخابات به احزاب بسپارد زیرا احزاب سیاسی برای رشد و حفظ و گسترش پایگاه اجتماعی خود، ابزار کار صلاحیت کاندیداهای حزبی را پیدا میکند با انجام این امور به فضای سیاسی کشور شور و نشاط و رابطه تضعیف شده حاکمیت و مردم را بهبود و کشور به خیر عمومی نزدیک و در مسیر توسعه قرار میگیرد.
منوچهر متکی عضو شورای مرکزی خانه احزاب
منوچهر متکی در همایش احزاب و انتخابات طی سخنانی گفت: شرکت در انتخابات حق مردم است و ملت ایران در حکومت طاغوت و پیش از انقلاب اسلامی این حق را نداشتیم.عضو شورای مرکزی خانه احزاب در ادامه گفت: هر رئیس جمهوری بعد از انتخابات، میگوید من حزبی نیستم؛ اینگونه اظهارات باید مذموم شمرده شود.
متکی افزود: انتخابات سال ۱۴۰۲در شرایطی برگزار میشود که دشمن با دهان باز و دریده و همه معاندین و قسمخوردگان، علیه انتخابات طمع و برنامهریزی کردند. ما به عنوان مجموعه احزاب باید به تکلیف خود عمل کنیم و با حضور در انتخابات، پیامهای روشنی به دشمنان خود بدهیم.عضو شورای وحدت تأکید کرد: مردم بر اساس حقی که دارند به انتخابات میآیند. اما براساس رضایتی که دارند پایشان به این آمدن محکم میشود. دولت هم باید نسبت به حل مشکلات مردم عنایت بیشتری داشته باشد.
مالک شریعتی نیاسر دبیرکل جمعیت رهپویان
مالک شریعتی دبیرکل جمعیت رهپویان نیز در این همایش گفت: جدا از همه اختلاف سلیقههایی که احزاب و گروههای مختلف با یک دیگر دارند، از همه دوستان تقاضا میکنم اینجا راجع به یک موضوع با هم متحد باشیم و آن مقابله با فساد است.
عضو کمیسیون ماده ۱۰ احزاب افزود: در دیدار احزاب و گروههای سیاسی مختلف با رئیس جمهور، اعضای گروههای مختلف نسبت به فساد واکنش نشان دادند و آقای مرعشی هم درباره مقابله با فساد نکاتی را مطرح کرد.
وی ادامه داد: از شورای نگهبان میخواهیم در حوزه سیاسی باز عمل کند؛ البته بسیار تأکید داریم که اگر کسی فساد اخلاقی و اقتصادی دارد، جلوی آن را بگیرند.
شریعتی در ادامه گفت: اگر اتحادی بین احزاب باشد می شود یک پیشنهادی را مطرح کرد، برای حضور در انتخابات و افزایش مشارکت متحدانه همایشی در دهه فجر برگزار کنیم.
شریعتی در پایان تأکید کرد: از همه احزاب سیاسی کشور درخواست دارم فساد را نفی کنند، البته که در همه گروههای سیاسی انسانهای پاک دستی وجود دارد.
اسدالله بادامچیان دبیرکل حزب موتلفه اسلامی
اسدالله بادامچیان دبیرکل حزب موتلفه اسلامی در همایش احزاب و انتخابات وزارت کشور؛به عنوان نماینده فراکسیون اصولگرایان در خانه احزاب، تأکید کرد: مسأله تحزب یک امر عقلایی، شرعی و علمی است و چارهای نداریم جز اینکه به تحزب روی بیاوریم.
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی یادآور شد: مشکل بزرگ این است که ما به تحزب بیتوجهیم. ابتدا باید دید که این احزاب به تحول چه نگاهی دارند و چه باید بکنند.
بادامچیان تصریح کرد: دولتها نباید خودشان را از احزاب جدا بدانند. اینکه رئیس جمهوری روی کار میآید و میگوید من عضو هیچ حزبی نیستم، مگر عضو حزبی بودن چه ایرادی دارد؟
وی گفت: قانون احزاب را تنظیم کردهاند اما نوشته اند احزاب کار اقتصادی نکنند؛ پس احزاب از کجا پول بیاورند؟
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی اظهار کرد: بهتر است از قبل از شورای نگهبان، احزاب خودشان صلاحیتهای خود را تایید کنند.
احمد وحیدی وزیر کشور
احمد وحیدی در پایان همایش انتخابات و احزاب گفت: مشکل بزرگ ما عدم گفتگو است.وزیر کشور تأکید کرد: احزاب و سلایق مختلف باید با هم حرف بزنند که یک دستور دینی و راهگشا است. همه میتوانند حرف های مشترک خود را پیدا کنند با این کار بسیاری از سو تفاهم ها برطرف میشود. خانه احزاب بهترین جا برای برگزاری این گفتگوهاست. این نشستها بیشتر باید برگزار شود. باید سازوکاری در خانه احزاب طراحی شود تا این کفتگوها مستمر باشد.
وی با بیان اینکه منافع، امنیت و مصالح ملی برای عموم مردم است، تصریح کرد: اگر ما اینها را بعنوان ارزشهای والا در نظر بگیریم، حتما همگی به اینها معتقد هستند. کار ما برای به نتیجه رسیدن خیلی دشوار است. ما با همین مبانی میتوانیم خیلی کارها انجام دهیم.
وزیر کشور گفت: باید ببینیم تکلیف ما در برابر این مبانی چیست؟ آیا تکلیف داریم مردم را برای حضور در انتخابات تشویق کنیم یا نکنیم. اگر مبانی را قبول داشته باشیم، زود به نتیجه میرسیم.
وحیدی ادامه داد: این اتفاقی که در کرمان افتاد، یک از هزاران بود. هزار مورد از اینگونه عملیات ها در کشور خنثی شده بود. جان زن و بچه مردم که اصولگرا و اصلاحطلب ندارد. امروز تمام جریانات تروریستی مستقیما از سرویسهای خارجی خط می گیرند.
وی اضافه کرد: دشمنان خیلی جدی هستند و کاری به جریانهای سیاسی داخل کشور ندارند. حجم حملات سایبری هم بسیار زیاد است و دیوانهوار به زیرساختهای سایبری ما حمله میکنند و حجم آنها بسیار است.
وزیر کشور گفت: بیش از دو هزار شکایت نشان دهنده اعتماد به سازوکار انتخابات است.در هیات های اجرایی برخی افراد رد شده بودند که توسط هیات نظارت تایید شدند و ما خوشحال شدیم چون از ابتدا هم مایل به رد صلاحیت نبودیم.
متاسفانه رقابت های فردی شده است اظهار داشت: باید رقابت ها بر سر برنامه ها باشد و افراد برنامه های خود برای حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی را ارائه کنند، وقتی رقابت ها بر سر اندیشه و فکر باشد همه جریانات نماینده دارند.
وحیدی اضافه کرد: احزاب با فلسفه و هویتی در چارچوب کشور با اهدافی شکل میگیرند و متولد میشوند. البته تشکیل حزب برای حزب به خودی خود معنایی ندارد. از طرفی تشکیل حزب برای قدرت در ادبیات سیاسی در اسلام هم وجود ندارد.
وزیر کشور ادامه داد: احزاب باید با رصد دائمی شرایط کشور و جهان به دنبال تحقق منافع ملی باشند. چه عیبی دارد یک الگوی مناسب از حزب مطلوب در جمهوری اسلامی ترسیم شود. الگوهای غربی و شرقی داریم ولی لازم است الگوهای خاص و اختصاصی خودمان را در زمینه احزاب داشته باشیم.
وزیر کشور گفت: کاملا روشن است که امروز حساسترین لحظات در تاریخ رژیم صهیونیستی است. شرایط انها هیچ وقت به این بدی نبوده است.
وحیدی ادامه داد: احزاب باید به منافع و امنیت ملی توجه کنند و بر اساس شاخصهایی که مد نظر است به جامعه خدمت کنند؛ اما آنان که در برخی احزاب از فضای مجازی و برخی محدودیتها انتقاد میکنند آیا راهکاری برای مقابله با تروریستهایی که از سکوهای پیام رسان برای ترویج خشونت استفاده میکنند، دارند و ارائه میکنند؟
وزیر کشور با اشاره به افزایش مشارکت در انتخابات گفت: در بحث مشارکت باید دید چه کسانی مشارکت میکند؛ طبیعی است مردم و اگر در انتخابات مردم باشند و احزاب نباشند چه میشود.
وحیدی اضافه کرد: مردم مشکلات معیشتی دارند و تعدادی در نظر سنجیها مشکل معیشت را مطرح کردند. اینجا نقش احزاب در تبین این موضوع چیست؟
وی تصریح کرد: آن مقداری که در جریان هستم و در سفرهای استانی ملاحظه میکنم، حجم کارهای انجام شده زیاد است. راه حل این است که مشکل معیشتی را به شکل واقعی برای مردم تبیین کنیم. مردم باید بدانند کشور ترکیه در همسایگی ما که عضو ناتو است و تحریم هم نشده، ۸۰ درصد تورم دارد.
وی همچنین با اشاره به دعوت اصلاحطلبان برای حضور در انتخابات، اظهار کرد: در مرحله پیش ثبتنام با اصلاح طلبانی که تردید داشتند، گفتوگو کردم و گفتم که این تازه مرحله پیش ثبتنام است؛ بنابراین اگر هم بخواهید در آینده انصراف دهید فعلا ثبت نام کنید چون بعدا فرصت کنار کشیدن دارید.وحیدی با اشاره به اهمیت داشتن برنامه در انتخابات اظهار داشت: در بحث رقابت آیا رقابت بین افراد است یا برنامه های احزاب؟ در واقع رقابت بین طرحها و برنامهها است تا اشخاص.
وی خاطرنشان کرد: فرصت ده روزه هیأتهای اجرایی در بررسیها کوتاه بود ولی خیلی از آنهایی که عدم احراز گرفتند اتفاقاً آدمهای صالحی هستند.