ستاره صبح-
آن رفتار مجلس ضروری نبود
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در جاشیه در همایش مطالبات حقوقی بین المللی دفاع مقدس که صبح امروز در محل باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت: متاسفانه ما همه مسائل را با زاویه سیاسی می بینیم. آنچه که آقای صالحی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تفاهم کردند،یک موفقیت بینظیر دیپلماتیک است که آقای دکتر صالحی با شجاعت توانمندی و با اتکا به این ملت انجام دادند.
رییس دستگاه دیپلماسی گفت: اگر دوستان ما در مجلس روز قبل و هماهنگیهایی که شده بود را نگاه کرده بودند و اگر همانطور که در بیانیه دولت آمده، مصوبه ۲۵ بهمن شورای عالی امنیت ملی را نگاه کرده بودند که بر اساس همان مصوبه روز بیست و هفتم بهمن نامه پایان اجرای پروتکل الحاقی را به آژانس دادیم و بر اساس همان مصوبه گروسی به ایران آمد اگر همه اینها را نگاه کرده بودند آن رفتارهای کاملاً غیرلازم که دیروز در مجلس انجام نمیشد
وی ادامه داد: ما این را به حساب این میگذاریم که تحولات خیلی سریع اتفاق افتاده دوستان ما اطلاع نداشتند و توافق را نخوانده بودند آنها اگر ضمیمه را بخوانند همه چیز باز و آشکار است. دوستان ما از زمان برجام حرفهایی را دنبال کردهاند که ضمیمه محرمانه و سری دارد. هر چیز در برجام آمده ما مثل آمریکاییها نبودیم که برجامی که به انگلیسی بوده است را کنار بگذاریم و چیز دیگری چاپ کنیم. ما خود برجام را در اختیار همه گذاشتیم و مردم ما میتوانند آن را بخوانند .
توافق با آژانس نقطه قوت ماست
وزیر امور خارجه تاکید کرد: توافق چند روز پیش با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز آشکار است و انشاءالله در تاریخ ثابت خواهد شد که این توافق یکی از نقاط قوت ماست.
آقای گروسی به ایران آمد تا ترتیباتی را جهت اجرای قانون داشته باشیم؛ به توافقاتی در این رابطه رسیدیم و اصل این توافق بر این است که نوارهایی که از برنامه های هسته ای ما ضبط میشوند که هیچ گاه به صورت زنده به آژانس ارائه نمیشد بلکه به طور روزانه و هفتگی ارائه میشد. این نوارها از این به بعد نگهداری میشود و در اختیار آژانس قرار نمیگیرد؛ البته اجرای پادمان ادامه پیدا میکند. ظریف تاکید کرد: پادمان تعهد جمهوری اسلامی ایران است و مصوبه اخیر مجلس هم اجازه همکاری بیش از پادمان را هم به ما نمیدهد و این به آن معناست که همکاری ما با آژانس ادامه پیدا میکند
هنوز هم با آژانس همکاری داریم
وزیر امور خارجه با بیان اینکه اجرای مصوبه مجلس به معنای قطع همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیست و قانون مجلس نیز چنین چیزی را نخواسته است، تصریح کرد: همکاری ایران با آژانس ادامه پیدا میکند اما این همکاری فراتر از پروتکل الحاقی نخواهد رفت و در این چارچوب همکاری خواهیم کرد.
به این حجم از اعتراض نیاز نبود
حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان، و از اصولگرایان مشهور مخالف دولت دیروز در کیهان، با حمایت از اقدام دولت در توافق با آژانس و انتقاد از رفتار تند نمایندگان نوشت: روز یکشنبه تعداد قابل توجهی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، بعد از مشاهده متن توافقنامهای که شامگاه یکشنبه میان سازمان انرژی اتمی کشورمان و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به امضاء رسیده بود زبان به اعتراض گشودند و این توافق را با آنچه در متن طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها آمده بود، مغایر و در تناقض ارزیابی میکردند.
اما این توافق مانعی در مسیر اجرای مصوبه مجلس نیست، چرا که در توافق بر توقف قطعی اجرای پروتکل الحاقی تاکید شده است و آمده است که اطلاعات ضبط شده در اختیار آژانس قرار نمیگیرد. نمایندگان معترض ابراز میداشتند که آمریکا و متحدانش طی ۵ سال گذشته از انجام تعهدات خود شانه خالی کردهاند، بنابراین چگونه میتوان انتظار داشت که در سه ماه پیش روی به تعهدات خود بازگردند؟! که البته سخن بجایی است. نگرانی نمایندگان معترض در حالی بود که در توافق آژانس و سازمان انرژی اتمی کشورمان، خودداری ایران از اجرای پروتکل الحاقی به سه ماه بعد موکول نشده بود، بلکه ما به کاهش تعهداتمان مطابق آنچه در مصوبه مجلس آمده است ادامه میدادیم و اگر آمریکا و اروپا طی ۳ ماه آینده همه تحریمها را لغو میکردند، به تعهداتمان باز میگشتیم و اگر همچنان به نقض تعهدات خود ادامه میدادند، ما نیز کاهش تعهداتمان را تا پایان تمامی آنها دنبال میکردیم. بنابراین اختلاف پیش آمده به آسانی قابل حل بود و با پوزش از نمایندگان محترم مجلس، به این حجم از اعتراض نیازی نداشت.
تصمیم نظام
حسین شریعتمداری در ادامه نوشت: گله دوستانهای از نمایندگان معترض در میان است! و آن اینکه توافق مورد اشاره اگرچه امضای رئیس سازمان انرژی اتمی را در پای خود دارد ولی باید میدانستند که مسئلهای با این اهمیت نمیتواند بدون دخالت و نظر شورای عالی امنیت ملی تهیه شده باشد. بنابراین ضمن تاکید بر حق نمایندگان محترم در اعتراض به آنچه ناصواب تلقی کردهاند، اعتراض علنی، آنهم در آن حجم که شاهد بودیم میتوانست به اعتراض و درخواست بررسی در جلسه غیرعلنی منتقل شود. نه اینکه مردم عزیز کشورمان نامحرم باشند! بلکه از آن روی که دشمنِ گوشخوابانیده با دستاویز قرار دادن آن، اهمیت مثالزدنی دستاورد به دست آمده را که حاصل زحمات و هوشمندی خود نمایندگان محترم بوده است، کوچک جلوه ندهد.
همه راضی
احمد گنجی، مدیرمسئول روزنامه جوان و از دیگر اصولگرایان مخالف دولت هم در حساب شخصی توییتر خود از اقدام دولت خمایت کرد و نوشت: از امشب نظارتهای فراپادمانی متوقف میشود و مصوبه مجلس اجرایی خواهد شد. ضبط ۳ ماهه دوربین ها توسط خود ایران هوشمندانه است. هم فرصت مجدد برای کسانی است که ممکن است فردا بگویند یک ماه (استقرار بایدن) برای لغو تحریمها فرصت کمی بود هم با عقب راندن آژانس نسبت به گذشته، مدیرش راضی برگشت.
مخالفان توافق نسبت به گرفتاری مردم بیتفاوت هستند
حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل خاورمیانه، در گفتوگو با «اعتمادآنلاین» گفت: نکتهای که میتواند بر مساله هستهای ایران تاثیر منفی بگذارد نوع مواجهه مخالفان داخلی است که همه سعیشان را برای برهم زدن هر احتمال تعاملی به کار میگیرند. جالب است، این عده فقط از هزینهساز بودن مذاکره حرف میزنند و حتی برجام را نیز ننگ میشمارند. این سیاهنماییها در حالی صورت میگیرد که آنها هیچ طرحی برای کمتر شدن سختیهای مردم ندارند و اساساً چون به برجام نگاهی سیاسی دارند نسبت به گرفتاری مردم بیتفاوت هستند. این کارشناس مسائل خاورمیانه توضیح داد: مخالفان مذاکره از اینکه توافق هستهای باعث تزریق امید به جامعه و در ادامه حضور مردم در انتخابات شود هراس دارند؛ یعنی آنها فقط و فقط به فکر منافع جریانی هستند و با هر کاری که به زعمشان بتواند مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ را افزایش دهد، مقابله میکنند. این گروه نمیدانند هر تغییر جدی در سیاستهای هستهای نظام باید به تایید رهبری برسد و دولت نمیتواند به تنهایی تصمیمگیری کند. حسن بهشتیپور در پایان گفت: آمریکا با درک این موضوع که دولت به تنهایی نمیتواند وارد فاز مذاکره شود میکوشد تا همچنان با اهرم تحریم ایران را تحت فشار قرار دهد.