ستاره صبح-
تعداد قابلتوجهی موتورسوار در استان اصفهان که اغلب ماسک بر صورت نداشتند، در مراسم 22 بهمن امسال شعارهایی هنجارشکنانه و بیسابقه علیه رئیسجمهور سر دادند و در پاسخ به شعار «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» میگفتند «مرگ بر روحانی». موضوعی که با واکنش بسیاری از مردم و اهالی سیاست مواجه شد و هیئت دولت درباره هتاکی به رئیسجمهور بیانیهای تند صادر کرد.
مجازات توهینکنندگان
دکتر نعمت احمدی، حقوقدان در گفتوگو با ستاره صبح بابیان اینکه «توهین و افترا تعریف قانونی دارد و قانون هم درباره مجازات این اعمال صراحت دارد»، گفت: «در ماده ششصد و نودوهفت قانون مجازات اسلامی میگوید هر کس بهوسیله اوراق چاپی یا خطی یا بهوسیله درج در روزنامه یا جراید یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگری به کسی صریحاً امری را نسبت دهد و نتواند آن را ثابت نماید جز در مواردی که موجب حد است به جزای نقدی شماره شش محکوم میشود. این در مورد افترا و توهین و هتک حرمت است و البته مواد دیگری هم در این مورد داریم. مثلاً ماده ششصد و هشت قانون مجازات اسلامی بیان میکند که توهین به افراد از قبیل فحاشی و استفاده از الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به جزای نقدی شماره شش محکوم میشود و حتی ماده 2 محکمتر و شدیداللحنتر است و میگوید که هر کس به روسای سه قوه، معاون رئیسجمهور، وزرا، یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس خبرگان رهبری، اعضای شورای نگهبان، قضات، اعضای دیوان محاسبات، کارکنان وزارتخانهها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری در انجاموظیفه یا به سبب آن توهین نماید به حبس تا شش ماه یا هفتادوچهار ضربه شلاق محکوم خواهد شد.»
توهین به جمهوریت نظام
وی در ادامه بابیان اینکه گفتن «مرگ بر» در تعریف قانونی توهین میگنجد، خاطرنشان کرد: «زمانی که شما این عبارت را خطاب به کسی میگویید یعنی معتقدید این فرد اعمال و رفتاری انجام داده که بهموجب آن مستحق مرگ است. در شعارهایی که آن روزبه رئیسجمهور قانونی کشور داده میشد او را همطراز آمریکا و اسرائیل قراردادند. رئیسجمهور شخص دوم کشور و مسئول اجرای قانون اساسی است و توهین به او در حالی است که همین چند وقت پیش مقام معظم رهبری مردم و مسئولان را از به کار بردن الفاظ نامناسب و توهین نسبت به یکدیگر نهی کردند. هنوز یک ماه هم از این نصیحت نمیگذرد و این افراد مرتکب چنین عملی شدند. گذشته از این رئیسجمهور در اینجا صرفاً نمایانگر شخص حسن روحانی نیست بلکه او نماد رأی مردم و جمهوریت نظام است. اینجا به جایگاه او و رأی مردم و خود مردم توهین شده است. ممکن است کسی مخالف جناب روحانی باشد یا برنامهها و رویه او را نپسندد اما ایشان رئیسجمهور کشور است.»
چارهاندیشی برای اعمال نامناسب
این حقوقدان باسابقه همچنین تصریح کرد: «متأسفانه این توهین و تخریب مسئولین از گذشته تا به امروز ادامه دارد و ما نتوانستهایم برای آن چارهاندیشی کنیم. اوایل انقلاب اینگونه توهینها به شهید بهشتی میشد و در سالهای بعد خطاب به مرحوم هاشمی رفسنجانی گفته میشد و روزگاری هم علیه جناب خاتمی. اینها مسئولین اجرایی کشورند و یا انتصابیاند که این توهینها به کسی است که ایشان را منصوب کرده یا انتخابیاند که این توهینها به مردم و آرائشان است.» وی با اشاره به اینکه «عدهای میخواهند به زندگی سیاسی روحانی پایان دهند» گفت: «معتقدم این هجمههایی که صورت میگیرد به شخص حسن روحانی نیست و ربطی به مسئولیت حال حاضر او ندارد بلکه اینها همه به خاطر این است که قصد دارند به زندگی سیاسی او پایان داده و بعد اتمام دوره ریاست جمهوری او را از سپهر سیاسی کشور حذف کنند. نمیخواهند او بعدازاین هیچ مسئولیت انتخابی یا انتصابیای داشته باشد.»
گستردهتر شدن دامنه تعرض
احمدی در ادامه گفتوگو با ستاره صبح عنوان کرد: «ما از همان روزی که توهین و تخریب علیه شهید بهشتی شروع شد و علیه مقامات دیگر هم ادامه پیدا کرد و حتی از لفظ و نوشته فراتر رفت و فیزیکی شد، چنانکه به جناب عبدالله نوری و جناب مهاجرانی در نماز جمعه حمله شد، بهطرف جناب لاریجانی که در آن زمان رئیس مجلس بود مهر پرتاب شد و در راهپیماییها به جناب هاشمی اجازه راهپیمایی و به نوه امام (ره) اجازه سخنرانی در مرقد خود ایشان داده نشد، گفتیم که اگر جلوی این کارها و حرفها گرفته نشود دامنه تعرض این افراد گستردهتر خواهد شد. اگر بروید و با عاملین توهین اخیر به رئیسجمهور کشور صحبت کنید متوجه میشوید که خیلی از اینها جوانان پرشور و پرانرژیای هستند که آنها را کسانی عاملا و عامداً به یک مسیری میکشانند که مسیر درستی نیست. و معتقدم این امر خلاف مصالح ملی است.»
آزادی بیان یا توهین و افترا
این استاد برجسته در پایان خاطرنشان کرد: «ما باید بین نقد و تخریب و توهین فرق قائل شویم. آزادی بیان لازم است و من قویاً به آن معتقدم اما آزادی بیان توأم با تخریب و توهین نباید باشد. اگر قرار است آزادی بیان باشد باید برای همه باشد و همه باید بتوانند آزادانه صحبت و انتقاد کنند و تفاوت آرا به رسمیت شناختهشده و تضارب آرا صورت بگیرد؛ اما باید جلوی تخریب و توهین و افترا را گرفت. اخلاق اسلامی باید در این موارد رعایت شود. اسلام میگوید آبروی مؤمن از خانه خدا حرمتش بیشتر است.»