چتر گرد و غبار بر آسمان پایتخت
پایتخت ایران با افزایش چشمگیر آلایندههای جوی مواجه است؛ مسئلهای که پس از حمله اسراییل به تهران، برخی گمانهزنیها درباره ارتباط این آلودگی با حملات نظامی را برانگیخت.
بر اساس اعلام رسمی، شاخص کیفیت هوا (AQI) در روزهای ۲۵، ۲۶ و ۲۷ خرداد به ترتیب در وضعیت «ناسالم برای همه» و «ناسالم برای گروههای حساس» قرار داشته است. این وضعیت تا شب اعلام آتشبس ادامه یافت، موضوعی که شائبه ارتباط میان آلودگی هوا و حملات نظامی را تقویت کرد.
با این حال، بررسیهای کارشناسی و دادههای شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان میدهد که در روزهای همزمان با حملات به پایتخت، افزایش در آلایندههای مرتبط با فعالیتهای نظامی از جمله کربن سیاه، مونواکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن یا ترکیبات آلی فرار (VOCs) در هوای تهران ثبت نشده است. این آلایندهها معمولاً نشانهای از احتراق سوختهای فسیلی، انفجارهای نظامی و آتشسوزیهای ناشی از جنگ هستند و در صورت بروز حملات مؤثر بر محیطزیست، افزایش قابلتوجهی در شاخصهای آنها مشاهده میشود.
آلودگی هوا در سوم تیر در وضعیت خطرناک
فاطمه کریمی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام کرد که از عصر روز سهشنبه ۳ تیر، با وزش باد شدید در اطراف پایتخت و فعال شدن کانونهای گرد و غبار، غلظت ذرات معلق بهویژه PM10 بهطور چشمگیری افزایش یافت. شاخص برخط کیفیت هوا از ساعت ۲۰ روز سوم تیر تا ساعت ۴ بامداد چهارم تیر، برای نه ساعت متوالی در وضعیت «خطرناک» قرار گرفت.
افزایش ریزگردها و گرد و غبار
محمدصابر باغخانیپور، مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران ضمن تأکید بر اینکه آلودگی اخیر ناشی از ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون (PM10) بوده، اعلام کرد: این پدیده ناشی از افزایش ریزگردها و گرد و غبار منطقهای است، نه حملات نظامی یا ترکیبات شیمیایی خاص مانند کربن سیاه یا مونواکسیدها. میزان بالاتر PM10 نسبت به آلایندههای ریزتر مانند PM2.5، نشاندهنده ورود حجم زیادی از گرد و غبار با ذرات درشتتر به فضای تهران است. منشأ این تودههای گرد و غبار نیز بیابانهای عراق، سوریه و مناطق خشکشده مرزی کشور عنوان شده است.
تداوم آلودگی هوا تا پایان هفته
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران همچنین افزایش سرعت باد، عدم بارشهای اخیر و کاهش رطوبت نسبی را از عوامل مؤثر در فعال شدن کانونهای داخلی گردوغبار در غرب و جنوب غرب پایتخت دانست.
بر اساس گزارش سازمان هواشناسی کشور، این وضعیت تا پایان هفته جاری ادامه خواهد داشت.
کارشناسان هشدار دادهاند که با تداوم خشکسالی و شرایط اقلیمی فعلی، احتمال تکرار چنین بحرانهایی در تابستان بالاست.
افتتاح یک حلقه چاه آب با دبی ۴۵۰۰ در شرکت نفت و گاز آغاجاری
گامی بلند در رفع تنش آبی شهرستان امیدیه
با حضور مدیر عامل شرکت آغاجاری،فرماندار شهرستان امیدیه و رئیس دفتر نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی یک حلقه چاه آب در تاسیسات آبرسانی شرکت آغاجاری به بهره برداری رسید.
مهندس سید محسن دهبانپور، مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز آغاجاری، از افتتاح یک حلقه چاه آب جدید با ظرفیت دبی ۴۵۰۰ متر مکعب در تاسیسات آبرسانی این شرکت خبر داد. این پروژه حیاتی با هدف تامین آب شرب پایدار و رفع تنش آبی برای روستاهای اطراف و شهر امیدیه به بهرهبرداری رسیده است.
مهندس دهبانپور ضمن ابراز تسلیت به مناسبت فرا رسیدن ماه محرم و تبریک شهادت سرداران اقتدار و مقاومت ایران اسلامی،بهرهبرداری از این چاه را گامی مهم در راستای خدمترسانی به مردم شریف شهرستان امیدیه و بهبود وضعیت آبرسانی منطقه دانست. وی افزود: «تلاش مجموعه ما همواره بر آن است که با بهرهگیری از تمامی ظرفیتها، مشکلات زیرساختی را مرتفع سازیم و رفاه عمومی را ارتقاء دهیم.» وی در ادامه با اشاره به برنامههای آتی شرکت و آغاز عملیات حفاری یک حلقه چاه آب دیگر افزود : پیشبینی می شود با توجه به نیاز منطقه که این چاه جدید نیز تا شهریورماه سال جاری به بهرهبرداری خواهد رسید که نقش بسزایی در تقویت شبکه آبرسانی منطقه ایفا خواهد کرد. خانم حسینی فرماندار شهرستان امیدیه نیز در ادامه با قدردانی از اقدامات شرکت آغاجاری در جهت راه اندازی این چاه آب افزود: قطعا این پروژه نقش بسزایی در رفع تنش آبی شهرستان خواهد داشت و موجب رضایتمندی بخش قابل توجهی از مردم در روستا و شهر امیدیه را در بر خواهد داشت.