نعمت ایزدی- تحلیلگر سیاسی
سفیر سابق ایران در شوروی گفت: ما که در مقام دفاع هستیم، نباید تمام دفاعمان نظامی باشد. بخشی از دفاع ما باید سیاسی و دیپلماتیک باشد. حتی اگر لازم باشد، مقامات عالیرتبه ما باید در جلسات شورای امنیت شرکت کنند و با کشورهای مختلف رایزنی کنند تا شرایط کشور و تواناییهای خود را تبیین کنند. این اقدامات دیپلماتیک میتواند فشارها را بر آمریکا که حامی جدی اسرائیل است، افزایش دهد.
نعمتالله ایزدی سفیر سابق ایران در روسیه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با آینده جنگ میان ایران و اسرائیل و احتمال دخالت آمریکا در این نزاع منظقهای گفت: بهنظر میرسد در حال حاضر احتمال اینکه ایالات متحده به طور مستقیم وارد شود، بسیار کم است. شرایط به گونهای است که به نظر میرسد آمریکا به ویژه با افزایش فشارها بر ایران تلاش دارد به اهداف خود نزدیک شود. به طور کلی، آمریکا تمایل دارد که اسرائیل را هم به نوعی متوجه وضعیت کنونی کند و به او بفهماند که قد و اندازهش چقدر است. بنابراین، به این سرعت خود را درگیر مسائل اسرائیل نمیکند تا خود را بهعنوان برنده معرفی کند یا در مقابل ایران اقداماتی انجام دهد که عواقب منفی برایش به همراه داشته باشد و پلها را پشت سر خود خراب کند.
آمریکا کاری نمیکند
که اسرائیل تصور کند از حمایت کامل برخوردار است
وی ادامه داد: اعتقاد من این است که آمریکاییها برای منطقه برنامه دارند؛ هم به دنبال ایران هستند و هم اسرائیل و سایر کشورهای منطقه. آنها کاری انجام نخواهند داد که یک طرف احساس پیروزی کامل کند و طرف دیگر شکست. در حال حاضر، ذهنیت من این است که آمریکا بیشتر در تلاش است با جنگ روانی به اسرائیل کمک کند، اما نه به معنای اینکه بخواهد وارد جنگی شود که در آن اسرائیل بهطور کامل آمریکا را پشت خود بداند و در آینده آتشافروز منطقه باشد، زیرا این وضعیت به ایران محدود نخواهد شد. اسرائیل به دنبال تغییر شکل و شمایل منطقهای است که برای آمریکا بسیار مضر است. آمریکا در کنار ایران، کشورهای دیگری در منطقه دارد که به آنها وابسته است و بازار او به حساب میآیند و امکاناتی را برایش فراهم میکنند. به نظر من، در حال حاضر ترامپ به دنبال توازن است و به این فشارها کفایت میکند.
ایزدی در رابطه با لزوم تشکیل ستاد مرکزی جنگ برای اینکه یک سیاستگذاری واحد در خصوص با مسائل نظامی اتفاق بیفتد، بیان کرد: باید در نظر بگیریم که بالاخره با یک حمله غیرمنتظره مواجه شدیم. همچنین تعداد فرماندهان نظامی که در این فاجعه جان خود را از دست دادهاند، طبیعتاً جایگزین آنها و مجدد سازماندهی آنها نیاز به برنامه ریزی داشت و این مساله تا حدی توجیهپذیر است که ما نتوانیم مثلاً یک ستاد تشکیل دهیم و اطلاعرسانی کنیم. این موضوع تا اینجای کار غیرطبیعی نیست. هرچند که به نظر من، انتظار به جایی است. اگر میبینیم که مثلاً اسرائیل مرتباً در حال اطلاعرسانی است، حال چه درست و چه غلط، به این دلیل است که آنها تمهیداتی اندیشیده و پیشبینی این روزها را کرده بودند. اما اعتقاد من این است که شاید ضرورت داشته باشد که اکنون که صحنه برای همه مسئولین نظامی، سیاسی و دولت روشنتر است، این اقدام صورت گیرد. حق مردم است که اطلاعات دقیقتری داشته باشند تا از رسانههایی که قطعاً نظر مثبت و حسن نظری نسبت به ما ندارند، دور بمانند. انشاءالله که در این مسیر قدم بردارند و این موضوع را اصلاح کنند. تا اینجا به نظر من، این وضعیت تا حدی طبیعی بوده است، زیرا شرایط، شرایط بسیار ویژهای بود و نمیشد به سرعت توقع داشت کار اطلاع رسانی به درستی انجام شود. حتی انتظار اینکه مثلاً به این شکل طولانی شود و مرتباً اسرائیل به تجاوز خود ادامه دهد هم نبود، زیرا واقعاً این یک تجاوز ظالمانه بود. امیدواریم که این مسئله رفع شود و اصل موضوع به گونهای باشد که ما شاهد توقف جنگ و خاتمه آن باشیم و حداقل این سیستم و ساختارهای تکنیکی را با هم درست کنیم.