علی ماجدی دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با مصاحبه اخیر رییسجمهور با شبکه NBC و واکنش احتمالی طرف آمریکایی نسبت به اظهار تمایل پزشکیان در گفتوگو با دولت جدید ترامپ، تصریح کرد: در رابطه با این تمایل برای گفتوگو، پیشبینی واکنش طرف آمریکایی کار آسانی نیست، زیرا ما بههرحال اعلام کردهایم که آماده مذاکره با دولت دوم ترامپ هستیم. حالا مهم است این مذاکره در چه سطحی صورت بگیرد. آیا آمریکاییها این آمادگی را دارند که مذاکره کنند؟ بهویژه اینکه ما قبلاً هیچگاه آماده مذاکره نبودهایم و یا اگر در زمانی مذاکره کردهایم، با آمریکاییها در قالب همان ۱+۵ بوده است گرچه در آن زمان، وقتی مسأله برجام مطرح بود، ملاقاتهایی جداگانه توسط جناب آقای ظریف، وزیر امور خارجه وقت با تکتک وزرای خارجه پنج کشور صورت میگرفت.
حتی کره شمالی هم در یک دورهای با آمریکا و ترامپ مذاکره داشت
وی در رابطه با عملکرد آمریکا در جریان مذاکره مستقیم با ایران، بیان کرد: نمیتوانم بگویم عکسالعمل آمریکاییها چه خواهد بود، زیرا آنهایی که آمریکاییها را بیشتر از من میشناسند شاید واجد شرایط بیشتری باشند که در این مورد پاسخ دهند. ولی اصل گفتوگو و دیپلماسی را باید درک کنیم. وقتی کشوری با این قدرت وجود دارد، بههرحال بقیه کشورها نیز بهویژه در حال حاضر باید با آن مذاکره میکنند، حتی کره شمالی هم در یک دورهای با آمریکا و آقای ترامپ مذاکره داشت، اگرچه به نتیجه نرسیدند. اما همه کشورها در واقع با این قدرت که حدودا ۲۴ یا ۲۵ درصد قدرت اقتصادی و نظامی را داراست، به یک تعادل سیاسی میرسند. قدرتهای اروپایی، چین، روسیه و دیگر کشورها هرکدام سهمی دارند.
ایران یک قدرت منطقهای بلامنازع است، بعید است پاسخ منفی دریافت کنیم
این دیپلمات با سابقه با تاکید بر این موضوع که آمریکا اگر با عقلانیت نگاه کند، متوجه خواهد شد که ایران یک قدرت منطقهای بلامنازع و یکی از قدرتهای مهم منطقه است، اذعان داشت: بدون شک، ما بهعنوان یک قدرت شناختهشده و مؤثر در منطقه هستیم و بعید است که پاسخ منفی دریافت کنیم. اما بههرحال، چون ترامپ شخصیتی دارد که تصمیمگیریهایش بیشتر شخصی است اما احتمال مثبت بودن پاسخ از طرف آمریکا وجود دارد. ولی واقعاً نمیتوانم بهطور قطعی بگویم که پاسخ مثبت است. به نظر من، جنبه پاسخ مثبت بهطور کلی بیشتر از منفی است.
هیچ کشوری دوست و دشمن دائمی ندارد
بلکه منافع ملی دائمی دارد
ماجدی در رابطه با پیشبینی خود از آینده سیاست خارجی ایران با حضور ترامپ در کاخ سفید و با توجه به شرایط منطقه و جهانی، عنوان کرد: در هر حال سیاست خارجی ایران نیاز به تغییراتی دارد، ما باید این را بپذیریم. ببینید، این در زبان دیپلماسی مشهور است که همه میگویند، هیچ کشوری دوست و دشمن دائمی ندارد، بلکه منافع ملی دائمی دارد. این جمله بسیار معروف است که همه دیپلماتها با آن آشنا هستند. ممکن است در مقطعی شما حتی با یک کشور دشمنی داشته باشید، ولی بعد این دشمنی به یک رابطه نزدیک تبدیل شود. برای مثال، میتوان به جنگ ویتنام و آمریکا اشاره کرد. ما که هرگز وارد جنگ با آمریکا نشدیم هرچند در موضوع کودتای سال ۳۲ اختلافاتی داشتیم که آنها هم عذرخواهی کردند. اکنون ویتنام را ببینید بعد از این همه جنگ، با تقویت رابطه، ارتباط نزدیکی با آمریکا دارد و بسیاری از محصولات آمریکایی در ویتنام تولید میشود. بنابراین، اینطور نیست که دوستیها یا دشمنیها دائمی باشند. هر کشوری هم همیشه نقاط مشترک دارد و این نقاط اختلاف هم وجود دارد، ولی نباید اینها را بهصورت دائمی نگاه کرد.