سیدعلی حسینی ، سرپرست پیشین مدیریت سوخت و حمل و نقل کشور، اطلاعات جالبی از قاچاق سوخت دارد. او معتقد است که شبکه سوخت به دنبال تحمیل مجدد خود به دولت چهاردهم و گرفتن سود چند جانبه است و باید مراقب بود. در ادامه گزیده نظرات وی را به نقل از جماران می خوانید.
3 راه قاچاق 20 تا 30 میلیون
لیتر سوخت
علل قاچاق سوخت این است که بخشی از این قاچاق سوخت متعلق به کامیون هایی است که از رده خارج شده اند و اما هنوز کارت سوخت دارند و از کارت سوخت این کامیون ها استفاده می شود. بخشی هم به لنج هایی مربوط است که به ظاهر به دریا می روند اما در اصل فقط سوخت می فروشند. بخش دیگر و عمده از سوخت قاچاق هم توسط نیروگاه ها انجام می شود. نیروگاه ها بخشی از سوخت مصرفی خود را به قاچاقچیان می فروشند، موارد دیگری هم هست مثل فروش سوخت موتور های آب توسط بعضی از کشاورزان یا بعضی از معادن سهمیه سوخت دارند که در بازار آزاد به فروش می رسانند. همه اینها غیر قانونی است.
قاچاق قانونی سوخت
یک قاچاق قانونی داریم که نام آن طرح رزاق است. که بر اساس آن، مرزنشینان سهمیه هایی برای فروش سوخت دارند اما چون آنها ارتباط و دانش کافی برای فروش این سوخت را ندارند، این کمک که برای گذران زندگی مرزنشینان به آنها داده می شود بیشتر به کام قاچاقچیان سوخت است که با قیمت پایین این سهمیه را می خرند و آن را در بازارهای مرزی به صورت نیمه رسمی به کشورهای همسایه به فروش می رسانند. این حجم از سوخت کار قاچاق سوخت بر و حمل با نیسان و کامیون نیست و مشخص است که یک شبکه بزرگی از افراد دست اندرکار در آن فعال هستند که افراد عادی نمی توانند، باشند.
مافیای سوخت به دنبال سود دوجانبه است
طرح ادعاهایی در مجلس درباره قاچاق سوخت در زمان زنگنه به نظر من با هدایت یا تحریک مافیای قاچاق سوخت اتفاق می افتد و زمینه ساز برای سود دوجانبه از قاچاق سوخت است. اینها یک بار از قاچاق سوخت سود می برند و حالا می خواهند این را به دولت هم بفروشند و سود دوم را هم ببرند؛ البته احتمال دارد کل جنجال بر سر قاچاق سوخت برای مقابله با عرضه بیش از نیاز کشور های همسایه و برای افزایش قیمت سوخت قاچاق باشد. بنابر این وقتی یک نماینده این را می گوید نشان دهنده همان دست های دراز و گسترده مافیای سوخت است که به سیاست «راه بنداز و جا بنداز» میخواهند اهداف خود را پیش ببرند.
مقابله با مافیای قاچاق سوخت
شاید با حذف ارز نیمایی در کوتاه مدت شاهد تلاطمی در بازار باشیم اما حذف ارز نیمایی به نفع همه از جمله محرومین و مستضعفین خواهد بود . ضمن این که با توجه به نزدیکی به تعطیلات مسیحیان، بخشی از افزایش قیمت دلار به دلیل این تعطیلات است . شبیه همین را در نوروز هم شاهد خواهیم بود.