خاطرات هاشمی رفسنجانی
27 آذر 1377-در خانه بودم. انتظار باران داشتيم، ولى برخلاف پيشبينى هواشناسى، نباريد. چند روزى است كه هواى تهران و بعضى شهرهاى بزرگ، به خاطر كمى باران در سال جارى، خيلى آلوده است؛ در همين جهت، چند روز است كه مدارس تعطيل و اجازه استفاده از اتومبيلهاى شخصى، محدود شده است. به طوركلى از لحاظ بارندگى امسال تاكنون وضع بدى داريم؛ برخلاف سال قبلكه خوب بود. اگر وضع به همينصورت ادامهيابد، مشكلات اقتصادى كشور كه با سقوط قيمت نفت و ركود اقتصاد جدى است، بدتر مىشود.
ديشب هم آمريكا و انگليس، حملات وسيعى به عراق داشتهاند و خودشان گفتهاند، در اين دو روز، دو هزار بمب و 300 موشك انداختهاند و اعلان شده از فرودگاهى در كويت هم استفاده شده و از بمب افكنهاى بی52 و با 70 هواپيما که از ناو هواپيمابر در خليج فارس پرواز مىكنند و... و تورنادوهاى انگليسى. آمار تلفات كم است؛ 25 كشته و 75 زخمى؛ عجيب است، گويا به علت اين است كه حملات، متوجه مراكز نظامى و امنيتى است و نه به مراكز جمعيتى، يا آمار درست نيست.
امواج مخالفتهاى مردمى و دولتى در سراسر جهان، رو به توسعه است و امروز در بعضى از نمازهاى جمعه ايران، تظاهرات عليه آمريكا و انگليس بوده و در مصر دانشجويان تظاهرات كردهاند.
شکست نظامی هند از ایران در دو سال متوالی برسر قندهار
۱۸ دسامبر سال ۱۶۵۰ میلادی نیروهای اعزامی «شاهجهان» امپراتور گورکانی (تیموری) هند به قندهار از سربازان ایرانی مستقر در پادگان این شهر شکست خوردند و دست به فرار زدند. این دومین شکست هندیان در قندهار از ارتش ایران بود. سال پیش از آن (ژانویه ۱۶۴۹ میلادی) شاه عباس دوم شخصا با سپاه اصفهان برای بیرون راندن هندیان از قندهار به این منطقه رفته و پیروز شده بود. سران دهلی از دیرزمان چشم طمع به قندهار دوخته بودند که گوشه ای از ایران خاوری بود.
تلاشهای بی نتیجه سران دهلی در سالهای ۱۶۵۲ و ۱۶۵۳ ادامه یافت و این چهار لشکر کشی برای آنان ۱۲۰ میلیون روپیه طلا هزینه داشت. تمایل به تصرف قندهار از زمان حکومت جهانگیرشاه آغاز شده بود، زیرا که وی در نظر داشت پایتخت را از دهلی به لاهور منتقل سازد و نمی توانست یک پادگان نیرومند ایران در قندهار را تحمل کند. و این، درحالی بود که امپراتوران گورکانی استقرار پرتغالی ها و انگلیسی ها را در سواحل شرقی و غربی آن کشور تحمل می کردند و بیم و نگرانی از ورود فرانسویان و هلندی هم نداشتند.
آغاز عصر اتم
با شکافتن هسته اتم
اوتوهان فیزیکدان و دانشمند آلمانی در سال ۱۸۸۹م در فرانکفورت به دنیا آمد و پس از طی تحصیلات خود، دکترای شیمی گرفت. وی از آن پس به مطالعه و آزمایش در علم فیزیک مشغول شد که سرانجام، موفق به شکافتن اتم اورانیوم گردید. وی در ۱۸ دسامبر ۱۹۳۸م توانست یک ایزوتوپ اورانیوم را که هستههای پروتون آنها یکسان است با سرعت فراوان توسط نوترونها بمباران کند و به این وسیله موفق به شکستن هسته ایزوتوپ گردد. نتیجه حاصل از شکافتن هسته، ایجاد گرمای زیاد بود. این عمل باعث آزاد شدن انرژی عظیمی گردید و این انرژی بعدها در رآکتورها و بمبهای هستهای مورد استفاده قرار گرفت.