رئیسکل بانک مرکزی به افزایش سرمایه بانکها اشاره کرد و گفت: جز یکی دو بانک در بانکهای خصوصی که مشکلاتشان عمده شده و برنامه اصلاحی ۲-۳ ساله نوشتیم برای بقیه بانکها بهکفایت ۸ درصد میرسانیم؛ اگر نرسند باید منحل شوند. محمدرضا فرزین رئیسکل بانک مرکزی در همایش تأمین مالی تولید، از بنگاهداری به بنگاه سازی، اظهار کرد: تلاش برای تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد، تنگنای اصلی تأمین مالی دارد. در تمام مطالعات مسئله رشد و حفظ رشد پایدار تأمین مالی است. فرزین بابیان اینکه ۹۲ درصد تأمین مالی توسط بانکها، ۷ درصد بازار سرمایه و یک درصد هم توسط سایرین انجام میشود، گفت: سایر اعضای تأمین مالی بهخوبی کارشان را انجام نمیدهند؛ سرمایهگذار خارجی هم مدت زیادی است که سهم خود را ازدستداده است. آمدن زیر یک درصد نشان میدهد بار به بقیه بخشها بهخصوص نظام بانکی می اید. بانکها باید بتوانند تأمین مالی غیرتورمی کنند؛ نباید مبتنی بر پایه پولی و منابع بانک مرکزی تأمین مالی انجام شود. تأمین مالی کشور کاملاً متمرکز برت امین مالی بانکها شده است، نظام بانکی هم دچار انحراف در تأمین مالی شده؛ هزار و ۲۰۰ همت خلق پول جدید داشتیم.
افزایش نقدینگی
وی بابیان اینکه بخشی از پول سرمایهگذار و سپردهگذار به سمت تامی نمالی دولت رفته و بخشی هم برای تأمین نیازهای مردمی رفته است، تصریح کرد: تأمین مالی مردم از ۱۴ به ۲۳ درصد افزایشیافته است. عامه مردم دسترسی بهتری به منابع بانکی داشتند؛ اگر تأمین مالی قرار است توسعه یابد باید به رشد نقدینگی هم توجه کرد. فرزین با اشاره به اینکه اگر تأمین مالی منجر به افزایش رشد نقدینگی شود، منجر به تورمزا؛ افزود: طبق قانون برنامه کفایت سرمایه باید ۸ درصد بشود آلان منفی یک است؛ هزار و ۱۰۰ همت پول جدید میخواهد تا کفایت سرمایه ۸ درصدی محقق شود.
اصلاح نظام بانکی
رئیسکل بانک مرکزی تأکید کرد: ۴۷۰ همت اضافه برداشت توسط بانکها از بانک مرکزی داریم که با پولی که از بازار بین بانک میگیرند این رقم به ۷۵۰ همت میرسد؛ بنابراین اصلاح نظام بانکی باید انجام. بانکهای غیردولتی از هزار و ۱۰۰ همت حدود ۸۰۰ همت دارند؛ بخش عمده آن در یک بانک است و ۱۴ بانک زیان انباشته دارند و برای اینکه اصلاح شوند نیاز به منابع جدید داریم. باید مطالبات بانکها از دولت تعیین شود؛ انجماد دارایی داریم که همه برای دولت نیست و به بخشهای خصوصی هم دادهشده است. امسال ۱۵۰۰ همت پول جدید باید خلق کنیم که با توجه به تسهیلات تکلیفی ازجمله مسکن و … نمیشود! بانکها نباید یک کار مشترک را انجام دهند؛ بانکها باید دستهبندی شوند که در قانون برنامه دیدهشده است. قانون بانک مرکزی میگوید میتوانیم اقدامات اکتشافی و پیشگیرانه انجام دهیم. ماهم از این قانون استفاده کردیم، الان درحالیکه دستهبندی هستیم؛ مشخص است که چه بانکهایی وارد دوره گریز میشوند و چه بانکهایی باید اصلاح شوند. باید بانکهای توسعهای داشته باشیم تا آنها بنگاه سازی کنند. از مردم تأمین مالی نمیکنند بلکه از روشهای متفاوت تأمین مالی کرده و بنگاه سازی میکنند.
به گفته فرزین، وزارت اقتصاد درحالیکه تهیه اساسنامه بانک توسعه است. اگر تمام بانکها کار بنگاهداری کنند همین وضعیت تکرار میشود؛ قانون بودجه کمک میکند به حل بخشی از نا ترازی بانکها. کسی که میخواهد بانکداری کند باید پول بیاورد چه دولت باشد چه غیردولتی.