محمد متینی زاده، عضو هیئتعلمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور از مشکلات درختان پارک چیتگر گفت. به گفته او، طبق آماری که سال گذشته از سوی منابع طبیعی استان تهران منتشر شد، حدود ۱۶ هزار پایه درخت در پارکهای جنگلی خشکشده بودند که عدد قابلتوجهی است. وی گفت: ساخت مسجدی در پارک مجاور پایانه شرق در خیابان دماوند منطقه ۴ تهران، مرکز فرهنگی امام رضا در پارک تقاطع خیابان انقلاب و نامجو که فضای سبز تبدیل به مرکز فرهنگی شده است. مؤسسه خیریه امدادگران عاشورا در پارک اقاقیا، در خیابان رسالت تهران نیز از مواردی است که پارک بوده و درختان آن از بین رفته و ساختمانسازی شده است. مجتمع مذهبی - فرهنگی امام رضاست که ۱۷ مهرماه سال ۱۳۹۰ در منطقه ۷ تهران به بهرهبرداری رسید، ۵۸۰۰ مترمربع در خیابان انقلاب، نبش خیابان شهید نامجو(گرگان) واقعشده، تصاویری ماهوارهای نشان میدهد که تا سال ۱۳۸۹ در این تقاطع پارکی وجود داشته و این مجتمع در محل همین پارک ساختهشده است. ساختمان دیگر مربوط به دفتر مرکزی مؤسسه خیریه امدادگران عاشورا در پارک اقاقیا، واقع در خیابان رسالت تهران است که گفته میشود، سال ۱۳۸۱ تأسیسشده و در ۳۰ استان شعبه دارد. مقایسه تصاویر ماهوارهای محل ساخت این مؤسسه در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۴۰۲ نشان میدهد که این مؤسسه در میان این پارک بناشده و تعداد درختان قطعشده مشخص نیست.
متینی زاده به مسجدی در کنار پایانه شرق تهران هم اشاره کرد که در پارک مجاور این پایانه ساختهشده؛ نام نزدیکترین مسجد به این پارک «حضرت خدیجه (س)» است که سال ۱۳۹۱ کار ساخت آن آغاز و در سال ۹۶ به پایان رسید. چند برج هم در مجاور باغ گیاهشناسی در حال ساخت است که آقای زاکانی همچنان با تذکرات رئیسجمهور هم در حال ساخت این برجها هستند.
متینی زاده در ادامه از مشکلات درختان پارک چیتگر گفت. به گفته او، طبق آماری که سال گذشته از سوی منابع طبیعی استان تهران منتشر شد، حدود ۱۶ هزار پایه درخت در پارکهای جنگلی خشکشده بودند که عدد بسیار قابلتوجهی است. در بسیاری از موارد بلافاصله گفته میشود که این درختان دچار آفت شدهاند: «همکاران بیماری شناس و گیاهپزشک ما این موضوع را بررسی کردند؛ داستان همانی است که در جنگلهای زاگرس وجود دارد. درخت زمانی دچار آفت میشود که ضعیف شود و آب و غذا به آن نرسد. این اتفاق هم عامدانه یا ناآگاهانه در پارکهای جنگلی ما رخ میدهد. به درختان آبداده نمیشود، خشک میشوند و این خشکی باعث میشود حشرات، آفات و بیماریها سراغ آنها بیایند. به هیچوجه نباید باور کرد که مشکل آفات و بیماریهاست.»
مرگ بیش از ۲۶ هزار نفر در سال 1401 به دلیل آلودگی هوا
علت اصلی آلودگی هوا مصرف زیاد سوخت توسط خودروهای بدون کیفیت است
داریوش گل علیزاده، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت از محیطزیست میگوید: «در بررسیهای انجامشده توسط وزارت بهداشت در ۳۳ شهر( سال ۱۴۰۱)، بیش از ۲۶ هزار نفر به دلیل مرگومیر منتسب به آلودگی هوا جان خود را از دست دادند که خسارت معادل آن ۱۱.۳ میلیارد دلار برآورد شده است، طبق این گزارش تهران بیش از ۶ هزار مرگومیر منتسب به آلودگی هوا داشته که خسارت معادل آن ۳ میلیارد دلار است.» گل علیزاده میگوید: دلایل آلودگی هوای تهران مانند سالهای گذشته است و اتفاق جدیدی برای امسال رخ نداده، منابع ثابت و متحرک آلودهکننده هوا نسبت به سالهای قبل کمتر نشده که بیشتر هم شده است، فقط در تهران نسبت به سال گذشته بین ۳۵۰ الی ۴۰۰ هزار خودرو و در کل کشور حدود یکمیلیون و ۴۷۰ هزار خودرو اضافه شد، درحالیکه در مدت مشابه کمتر از ۲۱ هزار خودرو اسقاط و از رده خارج شدند.»
گل علیزاده ادامه میدهد: «در ششماهه اول امسال روزانه ۱۱۶ میلیون لیتر مصرف بنزین داشتیم، همین الآن هم آمار مصرف سوخت بالا است، ترافیک تهران را مشاهده کنید، این نشان میدهد به تردد خودروهای شخصی به خصوص تکسرنشین اضافهشده برای اینکه حملونقل عمومی کارآمدی خود را از دست داده است، در تهران حدود دو هزار و پنجاه اتوبوس درحالیکه حرکت داریم، با این حجم از مسافر درونشهری طبیعتاً بار جابجایی مسافر را تاکسیهای اینترنتی و خودروهای شخصی تحمل میکنند.» او میگوید: «در کل کشور نزدیک به هفت میلیون خودروی فرسوده وجود دارد، هر سال که میگذرد به تعداد و سن این خودروها اضافه میشود، از طرفی مصرف سوخت هم افزایش پیدا میکند، همه اینها یعنی منابع جدید آلودهکننده هوا. نکته مهم این است که سوخت باکیفیت در کنار خودروی باکیفیت نتیجه مطلوب دارد، اگر سوخت باکیفیت در خودروی فرسوده و بدون استاندارد ریخته شود باز هم انتشار آلودگی دارد.»