علیرضا حیدری، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با ایلنا درباره تبعات و آثار افزایش تورم مواد خوراکی اظهار داشت: بررسی افزایش نرخ تورم مواد غذایی و سهم آن سبد خانوار در دهکهای مختلف درآمد هزینهای متفاوت است، وقتی از سبد خانوار حرف میزنیم یعنی از تنوع مواد خوراکی مصرفی با کیفیت متفاوت و با قیمت متفاوت صحبت میکنیم و در بررسی تابع مصرف این مواد میبینیم که در دهکهای مختلف سهم و میزان مصرف متفاوت است. در سه دهک اول سهم میزان تورم مواد خوراکی بیشتر از سایر دهکها است چراکه درآمد کمتری دارند و طبیعتا سهم مواد غذایی به عنوان اولویت نیاز باید پوشش اداده شود که معمولا با توجه به سهم درآمدی سهم خوراک بیشتر از حد معمول خود را نشان میدهد. باید توجه داشت که برخی از مواد خوراکی، هزینههای خوراک کم کشش است یعنی افزایش قیمت مواد غذایی تاثیر قابل توجهی در مصرف نمیگذارد برای مثال قیمت نان اگر افزایش هم پیدا کند باز مردم مصرفکننده نان هستند.
کاهش مصرف پروتئین ها در 10 دهک
وی با بیان اینکه در دهکهای 1، 2 و 3 میتوان پیش بینی کرد که تقریبا پروتئین قرمز از سبد مصرفی خانوار خارج شدهاست، افزود: با توجه به کاهش شدید متوسط مصرف در 10 دهک، وقتی که آمار متوسط مصرف تا این حد کاهش پیدا کرده یعنی این کالا از سبد خانوار برخی از دهکها حذف شدهاست.
افزایش هزینه درمان
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه آثار و تبعات مشخص افزایش نرخ تورم مواد غذایی سوء تغذیه است، اظهار داشت: با فراگیری سوءتغذیه به طور طبیعی هزینههای درمان در آینده برای دولت افزایش پیدا میکند و به دنبال آن در آینده مردم سالمی نخواهیم داشت. در بررسیهای اخیر وزارت بهداشت و درمان که در شورای عالی کار مطرح شد، برای سرانه مصرف برای گوشت قرمز و سفید، لبنیات و تخم مرغ وزنی تعریف شده که اگر سرانه مصرف به آن وزن مشخص نرسد و یکسری از پروتئینهای ضروری حذف شود، این موضوع در رشد و تکامل افراد موثر است و در صورت کاهش مصرف رشد و تکامل فیزیکی افراد دچار اختلال میشود. وی ادامه داد: این وضعیت در تمام کشور دیده میشود اما در استانهای کم برخوردار بیشتر و در مناطقی که سرانه درآمد پایینتر است و در دهکهای پایین جمعیت بیشتری متمرکز می شود، این اتفاق افتاده است و همانطور که گفته شد آثار بلندمدت خروج برخی از مواد خوراکی از سبد خانوار سوءتغذیه است که جبران ناپذیر بوده و حتما باید در زمان خودش این مواد غذایی مصرف شود. آثار سوء تغذیه در نسلهای بعدی هم منتقل میشود چراکه وقتی انسان سالم بالغ از لحاظ فیزیکی و جسمی نداشته باشیم ، تمام اجزای این فرد ضعیف میشود و نمی تواند خانواده سالمی داشته باشد.