مدیرعامل آبفای جنوبشرق استان تهران با اشاره به ورود منطقه به پنجمین سال پیاپی خشکسالی، از کاهش ۹۰ درصدی ذخیره آب سد ماملو، مصرف دوبرابری نسبت به الگوی تعیینشده، فرونشست ۱۳ سانتیمتری زمین و فشار مضاعف ناشی از مهاجرت معکوس خبر داد و تأکید کرد: بدون مشارکت مردم و کاهش مصرف، امکان عبور از تابستان ۱۴۰۴ وجود ندارد.
جنوبشرق استان تهران در شرایط فوقبحرانی
سعید منصور بقایی در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه ورامین با بیان اینکه جنوبشرق استان تهران در شرایط فوقبحرانی قرار دارد، گفت: منطقه ما وارد پنجمین سال خشکسالی پیاپی شده و جزو مناطق اول کشور از نظر شدت خشکسالی و فرونشست زمین است. استان تهران در مقایسه با میانگین کشوری حدود ۱۰۰ میلیمتر کاهش بارندگی دارد و در شهرستانهای جنوبی این استان، از جمله ورامین، قرچک، پیشوا و پاکدشت، میانگین بارش به ۵۰ تا ۷۰ میلیمتر در سال کاهش یافته است.
بقایی گفت: دمای هوا نیز در منطقه جنوبشرق استان حدود ۱.۶ درجه سانتیگراد نسبت به میانگین گذشته افزایش یافته و نوع بارشها تغییر کرده؛ بارانهای کوتاهمدت، شدید و بیاثر بر سفرههای زیرزمینی، جای بارشهای منظم را گرفتهاند که خود موجب بروز سیلاب و تخریب زیرساختها میشود.
وی با بیان اینکه فرونشست زمین در دشت ورامین به ۱۳ سانتیمتر در سال رسیده، افزود: در معیار جهانی، چند میلیمتر فرونشست «وضعیت فاجعه» محسوب میشود، در حالی که منطقه ما از این مرحله عبور کرده و وارد بحران عمیقتری شده است.
مدیرعامل آبفای جنوبشرق استان تهران با اشاره به وضعیت نگرانکننده سد ماملو، گفت: این سد با ظرفیت ۲۵۰ میلیون مترمکعب، در حال حاضر تنها ۹ درصد ذخیره دارد؛ به عبارتی حدود ۲۳ میلیون مترمکعب آب در پشت آن باقی مانده و این رقم پاسخگوی جمعیت منطقه نیست.
پر مصرفی
وی با تأکید بر اینکه هیچکدام از این اقدامات بدون همراهی مردم مؤثر نخواهد بود، گفت: الگوی مصرف آب در منطقه حدود ۱۳۰ لیتر در شبانهروز برای هر نفر است، اما هماکنون متوسط مصرف بیش از ۲۵۰ لیتر است؛ تنها ۱۵ درصد مردم در چارچوب الگو مصرف میکنند و حدود ۸۵ درصد از آن فراتر رفتهاند، که ۸ درصد از این جمعیت حتی تا سه برابر الگو مصرف دارند.
راندمان آب کشاورزی در استان تهران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران میانگین بهرهوری آب کشاورزی در این استان را ۶۲ درصد اعلام کرد و گفت: کشاورزی این استان با کمبود ۴۰۰ میلیون مترمکعبی آب روبروست.
جبرئیل برادری اظهار داشت: صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی، افزایش راندمان آب و افزایش بهره وری با هدف مقابله با تنش های آبی در دستور کار است. از سال ۱۴۰۰ تاکنون بیش از هزار پروژه آب و خاک در استان تهران اجرا شده که راندمان کاربرد آب کشاورزی در استان تهران را به بالای ۶۲ درصد رسانده است.
برادری نیاز آبی بخش کشاورزی استان تهران را ۲۵۰۰ میلیون مترمکعب بوده برشمرد که با صرفه جویی ۶۰۰ میلیون مترمکعبی به حدود ۱۹۰۰ میلیون مترمکعب در سال رسیده است و گفت: اکنون کمتر از ۱۵۰۰ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز بخش کشاورزی تامین می شود.