حمیدرضا رضاپور، ضمن تشریح وضعیت فعلی بازار سرمایه و تأثیر جنگ 12 روزه بر بازار گفت: جنگ ایران و اسرائیل صرف نظر از مدت زمان و جغرافیای این درگیری، آثار فوری بر اقتصاد و بورس به جا گذاشت. بازارسرمایه نیز از این جنگ متأثر است و تصمیم گیری فعالان اقتصادی و نوسانات بازار این تأثیر پذیری را نشان میدهد.
وی در این رابطه افزود: اگرچه در آتش بس قرار داریم، اما فضای اقتصادی همچنان متأثر از جنگ و ریسکهای پسا جنگ است. واکنش بازار به خبر درگیری، سیگنالهای مبهم درمورد آینده مذاکرات و تحریمها موجب شده شاهد احتیاط و ریسک گریزی فعالان بازار باشیم.
رضاپور در ادامه با اشاره به آثار مخرب طولانی شدن صفهای فروش در بورس گفت: این موضوع را میتوان در روند معاملات بازار سهام مشاهده کرد به طوری که در اولین روز بازگشایی ارزش صفهای فروش به بیش از 30 هزار میلیارد تومان رسید. کاهش سطح اطمینان فعالان اقتصادی به انصراف از سرمایه گذاری و افزایش خروج سرمایه انجامید. ادامه این روند به اختلال در تأمین مالی منجر خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: تصمیم به تعطیلی 9 روزه بورس به دنبال آغاز جنگ با هدف جلوگیری از تشدید ریزش در فضای ملتهب اجرا شد، اما بازگشایی بازار بدون در نظر گرفتن شرایط موجود و به نحوی انجام شد که نه تنها موجب بهبود اوضاع نبود، بلکه بورس را با افت شدیدتر شاخص مواجه کرد. باید برای روزهای بعد از جنگ بورس فکری میشد.
این تحلیلگر بازار سرمایه با یادآوری نقش سیاست گذاران و تصمیم سازان اقتصادی گفت: سازمان بورس برای ایجاد ثبات در بازار و اعتماد سازی برای سرمایه گذاران طرحهایی دارد. طرحهای حمایتی جدید، از جمله تزریق منابع مالی و ارائه مشوقهایی برای سرمایه گذاری از طرف سازمان بورس اعلام شد، اما مشاهده عملی تأثیر این اقدامات در بازار ابتدا منوط به اجرای وعدهها است! حتی اگر وعدهها عملی میشد، مشاهده تأثیر آن بر بازار زمان بر بود.
وی در ادامه اظهار داشت: امروز بازار سرمایه وضعیت قرمز حاکم است که موجب افزایش نارضایتی از طرف میلیونها سهامدار شده است. همانطور که پیشتر اشاره شد قرمز پوشی نمادها در روزهای گذشته با عملکرد و تصمیم گیری های کلان نسبت نزدیکی دارد. اگر چه تعطیلی 9 روزه بورس تصمیمی در جهت کنترل صفهای فروش بود، ولی بازگشایی بدون برنامه همان اتفاقی را که سازمان بورس نگران اش بود، موجب شد. حمیدرضا رضاپور در پایان گفت و گو تاکید کرد: از آنجاییکه بازگشایی بازار در شرایطی خاص انجام میگرفت، باید به اجرای چندین طرح حمایتی مشروط میشد. در این صورت بازار در دو روز گذشته چنین سقوط کم سابقهای را تجربه نمیکرد. متاسفانه بازگشایی بدون تحقق برخی الزامات، تصمیم مسئولانهای نبود که به بی اعتمادی فعالان بازار منجر شد.