کاهش پایدار نرخ تورم در تابستان در گرو کنترل متغیرهای کلیدی کوتاهمدت مانند کاهش ریسکهای سیاسی و انتظارات تورمی است. گزارش مرکز آمار از تورم خرداد، جهش تورم در گروههای خوراکی است. گروه «لبنیات و تخم مرغ» با ثبت تورم ماهانه ۱۰.۱ درصد در صدر قرار گرفته و پس از آن، «میوه و خشکبار» با ۹.۳ درصد و «نان و غلات» با ۶.۷ درصد بیشترین افزایش قیمت را داشتهاند. جالب آنکه گروه لبنیات و تخم مرغ در حالی رکورددار گرانی شدهاند که نهادههای تولید آنها مانند ذرت و کنجاله سویا که به عنوان غذای دام و طیور استفاده میشود، ارز ترجیحی دریافت میکنند. این امر بیانگر آن است که ارز ترجیحی اگرچه منابع زیادی را میبلعد اما در کنترل قیمت کالاهای اساسی ناتوان مانده است. تورم «چای، قهوه و کاکائو» ۶.۱ درصد، «قند، شکر و شیرینیها» ۴.۸ درصد و «انواع گوشت قرمز و سفید» ۴.۲ درصد افزایش قیمت در خرداد ماه داشته اند. گروه «بهداشت و درمان» با تورم نقطه به نقطه ۴۵.۴ درصد، «کالاها و خدمات متفرقه» با ۴۹.۳ درصد و «مبلمان و لوازم خانگی» با ۴۰.۱ درصد رشد قیمت داشتهاند؛ در حالیکه تورم نقطه به نقطه کل کشور ۳۹.۴ درصد اعلام شده است. این تفاوتها نشان میدهد که برخی کالاها و خدمات اساسی با نرخهای فراتر از متوسط تورم در حال گران شدن هستند. در مقابل، گروههایی مانند «ارتباطات» با ۲۵.۶ درصد، «حمل و نقل» با ۳۱.۹ درصد و «مسکن، آب و برق» با ۳۷.۵ درصد افزایش، پایینتر از میانگین رشد قیمت حرکت کردهاند.