گروه اقتصاد: آمریکا بامداد روز گذشته به تأسیسات هستهای فورد، نطنز و اصفهان حمله کرد و به آنها آسیب وارد کرد. 11 روز است که جنگ بین ایران و اسراییل جریان دارد اما بازار انرژی در آرامش مصنوعی فرورفته است. تحلیلگران معتقدند که به دلیل تحریم ایران و تزریق نفت بیشتر توسط روسیه و عراق و عربستان به بازار، قیمت نفت بهکندی در حال افزایش است. در این شرایط تحلیلگران 3 سناریو پیش روی انرژی جهان در شرایط جنگ پیشبینی میکنند.
ترافیک در تنگه هرمز
موسسه کپلر که یکی از مؤسسات ردیابی کشتیهاست، گزارش داده، بیش از 50 نفتکش بزرگ در تلاش هستند از تنگه هرمز خارج شوند. ممکن است این تنگه در آینده بسته شود. بستهشان این تنگه منجر به افزایش قیمت نفت میشود. این تنگه از شمال به ایران و از جنوب به امارات و عمان محدود میشود و حدود 20 درصد از عرضه نفت جهان از این تنگه عبور میکند.
افزایش قیمت نفت درراه است؟
عبدالله باباخانی، کارشناس ارشد انرژی، در کانال تلگرامی خود نوشت: در صورت اقدام احتمالی ایران در بستن تنگه هرمز، قیمت نفت 90 دلار برای دوشنبه ظهر پیشبینی میشود. در آن صورت کشور باید منتظر آزادسازی منابع استراتژیک نفتی آمریکا و چین برای کنترل بازار بود. چین و آمریکا میتوانند تا دو میلیون بشکه از ذخایر استراتژیک را تأمین کنند. به گفته او، حدود 9 میلیون بشکه هم از مسیری بهغیراز تنگه هرمز قابل تأمین است. او همچنین هشدار داد که مراقب باشند در ادامه محاسبات اشتباه، بزرگترین اشتباه رخ ندهد و با تهدید تنگه هرمز، مدیریت عبور و مرور کشتیها از ایران به یکنهاد بینالمللی واگذار نکنند.
تأمین نفت توسط روسیه عربستان و عراق
لازم به ذکر است که روسیه و عربستان بهعنوان اعضای اوپک پلاس، از کافی بودن ذخایر خود برای جبران عرضه نفت خبر دادهاند. این بدان معناست که در صورت اختلال در عرضه نفت ایران، دیگر کشورها جایگزین میشوند، اما بستن تنگه هرمز، کشورهای حاشیه خلیجفارس را هم درگیر جنگ اسرائیل با ایران میکند.
آینده بازار انرژی
تحلیلگران اقتصادی چند سناریو برای آینده بازار نفت پیشبینی میکنند. مؤسسه آکسفورد اکونومیکس هشدار داد که در صورت توقف صادرات نفت ایران یا بسته شدن تنگه هرمز، قیمت نفت برنت میتواند تا ۱۳۰ دلار در هر بشکه افزایش یابد؛ موضوعی که میتواند تورم در اقتصاد جهان ایجاد خواهد کرد.
انفعال بازارها
به گزارش تجارت نیوز، آدام توز، ستون نویس اقتصادی فارینپالسی، به آرامش غریبی که بر بازارهای جهانی انرژی حاکم است، تلاش دارد سناریوهای احتمالی درباره تأثیر تجاوز اسرائیل به ایران را بر اقتصاد جهانی بررسی کند. اکنون شاهد شوک اقتصادی بزرگی نیستیم. این گزاره هم مشکوک است و هم مبهم و میتواند موجب شود تا ناظران با توسل به اشتباهات محاسباتی و بدون لحاظ کردن متغیرهایی که میتواند اقتصاد جهانی را به رکود بکشاند، از رویکرد منفعلانه پیروی کنند. دلیل آرامش بازار تا حد زیادی به تحریمهای اعمالشده علیه ایران بازمیگردد؛ بخش عمدهای از نفت ایران به چین صادر میشد و این کشور امروز تأمینکننده مطمئنی مثل روسیه دارد. از طرف دیگر، ذخایر جهانی نفت بالاست و آمریکا و عربستان هم سیاست مشخصی برای کاهش یا افزایش تولید ندارند. بنابراین واکنش بازارها آرام بوده است.
خویشتنداری تهران
این کارشناس اقتصادی گفت: نگرانی اصلی در صورتی جدی میشود که ایران به لحاظ دفاعی موضعی سختتر اتخاذ و گزینههایی چون بستن تنگه هرمز را در دستور کار خود تعریف کند. این احتمال نیز وجود دارد تا محور مقاومت- بالأخص حوثیها در یمن- در حمایت از ایران و مقابله با حملات اسرائیل، تأسیسات نفتی عربستان و امارات و بحرین را هدف قرار دهند؛ آن زمان بازار شوک ناگهانی را تجربه خواهند کرد.
3سناریو
به ادعای توز، سناریوهای احتمالی که میتواند بازارهای جهانی را تحت تأثیر قرار دهد، بدین شکل است: 20 درصد احتمال آتشبس وجود دارد، 45 درصد گزینه توقف تحرکات از جانب اسرائیل برجسته شده و 25 درصد نیز گزینه مداخله ایالاتمتحده مطرح است. بااینهمه باید ۱۰ درصد را نیز بهاحتمال تغییر دکترین هستهای ایران اختصاص داد. به ادعای این کارشناس اقتصادی درمجموع، بازارها هنوز در وضعیت هشدار یا وحشت قرار نگرفتهاند. فعلاً اختلالاتی که تاکنون در بازار جهانی نفت مشاهده کردهایم، جزئی بودهاند. علاوه بر این، ذخایر نفتی جهان نسبتاً بالا و عربستان سعودی هم در اوپک درگیر کشمکش بر سر قیمتهاست. گروهی این تصور ادعایی رادارند که درگیر وضعیت حساس و انفجاری نیستیم. بااینهمه، بسیاری، سناریوهای احتمالی که یادآور جنگ نفتکشهاست یا حملات متحدان ایران به تأسیسات تولید نفت عربستان و امارات را جا انداختهاند و همین گزارهها میتواند برای بازارهای اقتصادی در سطح جهانی آثار منفی و مخربی بهجا بگذارد. این موضوع بزرگترین نگرانی برای اقتصاد جهانی است.