انتظار از روسیه برای توقف خشونت های اسراییل
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه همزمان با سفر مسعود پزشکیان رئیسجمهور به مسکو در پاسخ به دعوت ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در گفتگوی اختصاصی با ریانووستی عنوان کرد: تحولات سوریه و غزه از محورهای گفتوگوی رئیس جمهور ایران در مسکو خواهد بود. وی همچنین بیان کرد: رؤسای جمهور ایران و روسیه احتمالاً درباره آخرین تحولات مربوطه به موضوع هستهای ایران گفتوگو خواهند داشت. سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه بر اهمیت بریکس و سازمان همکاری شانگهای روز به روز افزوده میشود، گفت: این دو مجمع در بیاثر کردن تحریمهای غرب مؤثر هستند. بقایی همچنین در این گفتگو عنوان کرد: انتظار داریم روسیه نقش پررنگتری برای وادار کردن اسرائیل به رعایت تعهداتش و توقف خشونت ایفا کند.
اعلام آمادگی عراق برای تنش زدایی
وزیر امور خارجه عراق در گفتوگویی با اعلام آمادگی بغداد برای میانجیگری به منظور کاهش تنشها در روابط تهران-واشنگتن بر اهمیت آغاز یک روند سیاسی فراگیر در سوریه برای عراق به عنوان کشور همسایه آن تاکید کرد. در میان گمانهزنیها درباره رویکرد دولت دوم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا نسبت به کشورهای منطقه، از جمله ایران، «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق در گفتوگویی بیان کرد که بغداد آماده کمک به کاهش تنشها میان واشنگتن و تهران در صورت درخواست از آن بوده و در این باره، به نقش میانجیگری بغداد در عادیسازی روابط ایران و عربستان سعودی در سال ۲۰۲۳ اشاره کرد. خبرگزاری رویترز گزارش داد که فواد حسین در سفر به لندن در گفتوگویی با این رسانه ابراز امیدواری کرد که بغداد با وجود آغاز دور دوم ریاستجمهور ترامپ نیز «روابط خوب» با واشنگتن را حفظ کند. با این حال، او بیان کرد: هنوز برای اینکه بگوییم رئیسجمهور ترامپ چه سیاستی را در قبال عراق یا ایران در پیش خواهد گرفت، خیلی زود است.
واکنش اتحادیه اروپا به معاهده
ایران و روسیه
آنیتا هیپر سخنگوی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست با خبرنگاران در بروکسل گفت: « «ما موضع و پیام روشنی داریم که همواره در خصوص همکاری روسیه با ایران منتقل کردهایم و در این مورد نیز هیچ شگفتی وجود ندارد.» وی ادعا کرد: «این همکاری پیام بسیار روشنی ارسال میکند که با وجود ادعاهای روسیه، آنها علاقهای به صلح ندارند و پیام آنها کاملاً غیرصادقانه است.» مقام اروپایی در ادامه اظهارات ادعایی خود افزود: «این اقدام نشان میدهد که روسیه بهشدت بهدنبال کمک برای تجاوز غیرقانونی خود (به اوکراین) است. این موضوع ضعف واقعی روسیه را در این زمینه آشکارتر میکند.» معاهده مشترک جامع راهبردی میان ایران و روسیه، نتیجه سه سال مذاکره و تعامل نزدیک مقامات دو کشور است. این معاهده که شامل ۴۷ ماده میشود و قرار است امروز (جمعه) در جریان سفر رئیس جمهوری ایران به مسکو امضاء شود، حوزههای مختلف از جمله همکاریهای اقتصادی، علمی، فناوری و فرهنگی را در بر میگیرد. در چارچوب این معاهده، پروژههایی نظیر توسعه کریدور شمال-جنوب، گسترش همکاریهای علمی و فناوری در حوزههای نانو، هوافضا و هوش مصنوعی و همچنین تسهیل مبادلات فرهنگی پیشبینی شده است. به گفته مقام های ایرانی، این معاهده با احترام به اصول تمامیت ارضی، استقلال و منافع دو کشور تدوین شده و با تأکید بر همکاریهای دوجانبه و منطقهای، در راستای تقویت نقشآفرینی ایران و روسیه در مقابله با هژمونی آمریکا و سیاستهای تکقطبی غرب تنظیم شده است.
عقبنشینی اسرائیل از جنوب لبنان
امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه در نشست خبری مشترک با «جوزف عون» همتای لبنانیاش در بیروت تأکید کرد: ارتش اسرائیل باید به طور کامل از جنوب لبنان عقب نشینی کند. وی افزود: سلاح فقط باید در دست ارتش لبنان باشد. رئیس جمهور فرانسه خطاب به جوزف عون تاکید کرد: ما در سالهای دشوار در کنار لبنان بودهایم و امیدواریم بیش از پیش با یکدیگر همکاری کنیم. مکرون تصریح کرد: در زمینه حفظ حاکمیت لبنان و حمایت از این کشور مقابل دخالتها و تجاوزات، به بیروت کمک خواهیم کرد. رئیس جمهور فرانسه همچنین با اشاره به اینکه دبیرکل سازمان ملل در الناقوره، تلاشها درباره تقویت نیروهای یونیفل را بررسی خواهد کرد، گفت: به لبنان برای ترسیم مرزها در طول «خط آبی» [بین این کشور با فلسطین اشغالی] کمک خواهیم کرد. مکرون با اشاره به ضرورت تشکیل هرچه سریعتر کابینه جدید در لبنان گفت: یک کنفرانس بینالمللی با هدف جمعآوری حمایت و کمکهای فرانسه و کشورهای اروپایی از بازسازی لبنان را در پاریس برگزار خواهیم کرد.
نقش ایلان ماسک در آزادی خبرنگار ایتالیایی
ایلان ماسک، تایید کرد که در آزادی خبرنگار ایتالیایی بازداشت شده در ایران نقش داشته است. ایلان ماسک در واکنش به خبرهای اخیر درباره آزادی چچیلیا سالا، روزنامهنگار ۲۹ ساله ایتالیایی که در ایران در بازداشت به سر میبرد، طی توئیتی کوتاه نوشت که «من یک نقش کوچک ایفا کردم.»