گروه سیاسی: سید محمد خاتمی رییس جمهور پیشین رهبر اصلاح طلبان است. مسعود پزشکیان با حمایت جبهه اصلاحات، سید محمد خاتمی، حمایت اصلاح طلبان، ایران دوستان و تحول خواهان با 16 میلیون رای به قدرت رسید. خاتمی که همچنان در بین مردم دارای پایگاه است نسبت به مسائل کشور بیتفاوت نیست و هر از چندگاهی نقطه نظر های خود را به طور شفاف و صریح اعلام میکند. وی روز 16 بهمن 1401 بیانیه مهم 15 ماده ای خود را درباره مشکلات و بحران های کشور به همراه راهکار های برون رفت از بحران ها و دستیابی به زیست بهتر را ارایه دادکه از سوی حاکمیت جدی گرفته نشد.او روز گذشته پیام مهم و معنا داری را درباره وضعیت داخلی و بین المللی کشور به کنگره حزب اتحاد ملت ارائه داد که متن آن را در ادامه می خوانیم:
نیاز به گفتوگو با خود و با دیگران
معنای دموکراسی این است که اولاً منشأ قدرت را مردم بدانیم و ثانیاً مردم را در خودمان خلاصه نکنیم و بدانیم در جامعه با دیگری سروکار داریم؛ دیگری یعنی غیر از ما است و ما چگونه میتوانیم برای آنکه جامعه منسجم داشته باشیم با دیگری تعامل و تفاهم کنیم. امروز بیش از هر زمان جامعه ما نیاز به گفتگو دارد؛ گفتوگوی میان خودمان، گفتگو با دیگران، گفتگو با جهان، گفتگو با حاکمیت.
تبدیل فرصتها به تهدید یا بالعکس
اکنون در وضعیت خطیری قرار داریم، اگر تدبیر و هماهنگی و تفاهم در جامعه وجود داشته باشد، فرصتهایی هست که میتوان از آن استفاده کرد و اگر نیست ما باید فرصتها را بسازیم. آیا از فرصتها استفادهشده یا اینکه عملاً در مسیری قرارگرفته که تهدیدها بیشتر شده است؟ حکمرانی خوب این است که بتواند از فرصتها در کنار تهدیدات استفاده کند و تهدیدها را به فرصت مبدل سازد. مهم این است که در این وضعیت خطیر بتوانیم و از گذشته و از اشتباهاتی که بوده درس بگیریم و شجاعانه رویکردهای درست را پیدا کنیم و فرصتهایی را ببینیم. حتی درس بگیریم که چرا این تهدیدها به وجود آمد، چه میزان ناشی از مسائل خارجی بود، چه میزان ناشی از رویکردها و رفتارها در داخل بوده است و چقدر ما خودمان سبب شدیم تهدیدها کارگر بیافتد و یا افزایش پیدا کند؛ تدبیر همین است و آیا راهی وجود دارد که تهدیدها را کمتر کنیم و از موقعیت سخت، فرصتهایی بسازیم که برای مردم و جامعه و کشور خوب باشد.
اسلام سازگار با جمهوریت
بیانیه ۱۵ مادهای نوشتم و منتشر شد و روح آن بیانیه این بود که جمهوریت را با حاکمیت، به جامعه ایران برگردانیم. چون بنا بوده است که جمهوری اسلامی داشته باشیم. اگر از این مسئله دور شدیم چه راهکارهای مسالمتآمیز و منصفانهای وجود دارد که همه اعم از احزاب و جریانها و جامعه و حاکمیت با هزینه کمتر به جمهوریت برگردد و اگر ما اسلامی همفکر میکنیم چگونه اسلام را در عرصه اجتماعی ببینیم که با جمهوریت سازگار باشد و البته اسلام را بهگونهای ببینیم که جمهوریت را لطیفتر و قابلتحملتر کند، نه اینکه اسلام را در مقابل جمهوریت ببینیم و جمهوریت را در مقابل اسلام و درنتیجه هم اسلام و هم جمهوریت لطمه ببینند.
رعایت حقوق مردم
روابط در دنیا در دست قدرتهایی است که امکانات و توان زیادی دارند و نظام بینالمللی هم نظام عادلانهای نیست. کمهزینهترین و پرفایدهترین راه برای اینکه کشور دچار آشوب و درگیری نشود و براندازی ناکام بماند و خود براندازی هم نباشد و نظام جمهوری اسلامی در جایگاه خودش بماند، این است که مردم احساس کنند در این نظام محترم هستند و حقوقشان رعایت میشود و از زندگی مناسب برخوردار میشوند و در این دنیا امنیت برای خودشان و خانواده و کشورشان وجود دارد و تمامیت ارضی محفوظ میماند. هرچه دامنه رضایت مردم از حاکمیت بیشتر شود امنیت و قدرت کشور بیشتر خواهد شد و قدرت چانهزنی نظام ما با دنیای پر ظلم و ستم و آشوب کنونی بیشتر میشود.
نگذارید وضع مردم بدتر شود
دولت جدید بنایمان این است که تغییری ایجاد شود و اینیک موقعیت خوب است و باید از موقعیت پیشآمده خشنود بود و دولت را حمایت کرد. دولت به نفع توسعه جامعه و بهبود وضع جامعه امتیازاتی را از دنیا بگیرد. دولت در ارتباط با دنیا بر اساس حفظ تمامیت ارضی کشور و زمینهسازی برای توسعه همهجانبه و توانمند کردن جامعه و برگرداندن رضایت مردم و افزایش رضایت درون جامعه با دنیا صحبت و تعامل کند. گرچه در عرصه اقتصاد وضع مردم خیلی بد است و احساس میکنیم دستهایی در کار است تا وضع مردم بدتر شود و دولت باید این را جدی در نظر بگیرد و اگر گامی در جهت بهبود زندگی مردم برندارد و به تقویت امیدی که ایجادشده است کمک نکند که تغییری در داخل و خارج ایجاد شود، بهخصوص معیشت مردم و تنگناهایی که برای مردم است، همهمان زیان خواهیم کرد.
خطر قانون حجاب
مثلاً در این موقعیت خطیر قانونی به نام قانون عفاف و حجاب مطرح میشود که خوشبختانه بسیاری ازجمله تعدادی از علماء بزرگوار سخت از آن انتقاد کردند. خوشبختانه باتدبیر و تفاهمی که بود فعلاً این طرح متوقفشده است، بههرحال میتوان به دولت تذکر داد. اجمالاً قبول دارم که وضع، خوب نیست و جمهوری اسلامی تحتفشار است. اما باید با درس گرفتن از گذشته، شیوههای منطقی را اتخاذ کند که بتواند فرارها را کم و زمینه را به نفع مردم، امنیت و جامعه تغییر دهد. جامعه مدنی متأسفانه هنوز خیلی ضعیف است. این کشور متعلق به ملت ایران است با همه قومیتها و گرایشها، و همه شهروندان جمهوری اسلامی و ایران هستند و باید زمینه رشد آنها فراهم شود و بیش و پیش از هر چیز باید در جهت جلب رضایت مردم حرکت کرد و فاصله هایی که میان حکومت و مردم ایجادشده است کم کرد، آن را پایه قدرت در تعامل و گفتگو با دنیا و تأمین منافع ملی قرارداد. منبع: انتخاب