غلامعلی رجایی در ارزیابی دولت چهاردهم و بررسی دستاوردهای چهار ماه گذشته دولت گفت: باید معیار ارزیابی صد روز اول رییس جمهور را برای آقای پزشکیان و هر رییس جمهوری که سابقه حضور در پاستور را ندارد تغییر داد، زیرا دولتهایی که تجربه دوره اول خود را میگذرانند و ویژگی فوق الذکر را دارند به ویژه دولت چهاردهم که در ابتدای راه در چندین سیاه چاله از جمله ناتراژی انرژی، بحرانهای منطقهای و بین المللی، از دست دادن متحدینی مثل سوریه و ضربه خوردن گروههای مقاومت را در مقابل خود دارد، قاعدتاً به مشورت، ایده و همفکری بیشتری نیاز دارد.
وی افزود: از سویی باید انصاف داشت و گفت که این قطار چقدر بر روی ریل گذاریهای سابق حرکت میکند. انتخابات در ایران حزبی نیست و براساس تفکر حزبی کارها را پیش نمیبرند و قطار با تعویض راننده روی همان ریل سابق پیش میرود.
رجایی در رابطه با عملکرد رییس جمهور اظهار کرد: آهنگی که از کنش پزشکیان شنیده میشود، آهنگ تغییر است اما تغییری ملایم و با پرهیز از تندروی. ایشان نشستهایی با احزاب و نخبگان اقتصادی داشته است، از این نظر باید به ایشان نمره قابل قبولی دارد. حتی نرفتن رییس جمهور به استانها امتیاز ایشان است زیرا رییس جمهور باید دولت را طوری بچیند که وزرا در سطح کشور به کارهای مربوط به وزارتخانه خود رسیدگی کنند و استانداران بر امور استانها اشراف داشته باشند.
وی در این رابطه ادامه داد: در حوزه معیشت مردم این موضوع روی میز دولت است و با مسائل مختلف گره خورده است. تا به اینجا دولت راهی پیدا نکرده و این موضوع با بحرانهای بین المللی گره خورده است. نرخ ارز از ابتدای سال تا کنون پیوسته در حال افزایش بود تا جایی که امروز جامعه آمادگی رسیدن نرخ دلار به 100 هزار تومان را دارد. افزایش قیمت ارز به معنی فروپاشی معیشت مردم است و تکانههای اجتماعی شدیدی را به دنبال دارد.
مشاور رییس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: مسعود پزشکیان باید این مسائل را با اقداماتی فوری که در میان مدت منتج به نتیجه میشود، حل کند. حصول نتیجه در این خصوص، جز ب اصلاح روابط بین المللی ممکن نخواهد بود. باید در مناسبات خارجی برخی کارها را ترک کنیم و نسبت به برخی مسائل اقدام کنیم. تابوی عدم مذاکره با غرب باید شکسته شود. چه کسی میگوید نمیشود مذاکره کرد؟ دوست و دشمن معترف هستند که مشکلات اقتصادی ما زیر سایه تحریمها است و تحریمها به دلیل روابط نامناسب کشور با اروپا و آمریکا شدت گرفته است.
وی در رابطه با جایگاه ایران پس از تحولات اخیر منطقه یادآور شد: وضعیت ایران با سقوط بشار اسد در منطقه به هم خورده است. با وجود اینکه ایران یک پای ثابت سوریه بود اما اعراب ما را به اجلاس اردن دعوت نکردند. تا با محیط پیرامون خود به سازگاری نرسیم در منطقه نیز مشکلات خاص خود را خواهیم داشت.
رجایی افزود: اگرچه برای قضاوت زود است، ولی دولت در خصوص برخی از برنامهها و مدیران خود دچار ناکارآمدی است. برخی از مدیران دولت تجربه اول وزارت خود را پشت سر میگذرانند از جمله مخابرات، صنعت، علوم، آموزش و پرورش و وزیر جهاد کشاورزی. این تیمها باید با توجه به شرایط کشور و با درک درست از تبعات ناکارامدی دولت سریعتر حرکت کنند تا دولت چهاردهم از بحرانها به سلامت عبور کند.
وی تاکید کرد: بدشانسی دولت چهاردهم بازگشت ترامپ سرکش است من این وضعیت را خوب نمیبینم ترامپ آمده تا کارهای ناتمام دوره قبل خود را تمام کند او تحریمها را سنگینتر خواهد کرد. حضور ایران در منطقه با فشار هر چه بیشتر آمریکا روبهرو خواهد شد. ایران باید بدون تخطئه مسیر مذاکره با آمریکای ترامپ روبهرو شود. عرصه سیاست، عرصه امتیاز دادن و امتیاز گرفتن است.
غلامعلی رجایی در پایان سخنان خود تاکید کرد: ترامپ کسی است که به راحتی دستور حذف چهرهای مثل سردار سلیمانی را میدهد و ابایی از تبعات اقداماتش ندارد. باید با این آدم رودررو شد. مسعود پزشکیان باید این اختیار را کسب کند و برخلاف دولت قبل که عمان و قطر و دیگر واسطهها در کار بودند، گفت و گوی بدون واسطه را اجرا کند. بحران سازی آمریکا در حوزه سیاست خارجی و اقتصاد برای ایران حرف اول را میزند. ما نمیتوانیم نسبت به این مساله سازی بی تفاوت باشیم.