رسانه آمریکایی پس از تور اروپایی «ولودیمیر زلنسکی» گزارش داد، دیپلماتهای غربی در اوکراین احساس میکنند که رئیسجمهور این کشور به دلیل وضعیت ضعیفی که در آن قرار گرفته است، از آغاز مذاکرات با روسیه بیش از پیش استقبال میکند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین از اواخر هفته گذشته تور اروپایی خود را به مقصد لندن، پاریس، رم و برلین آغاز و همزمان با اینکه ظاهرا پیرامون برنامهاش موسوم به «طرح پیروزی» با مقاماتی گفتوگو و رایزنی کرد، خواستار کمکهای مالی و نظامی بیشتری نیز شد.
روزنامه واشنگتن پست در گزارشی با اشاره به تمایل رئیسجمهور اوکراین برای آغاز مذاکرات با روسیه مینویسد: «دیپلماتهای غربی در کییف احساس کردهاند که زلنسکی نسبت به آغاز مذاکرات با روسیه مشتاقتر شده است؛ حتی در صورتی که نیروهای روسیه بیش از ۲۰ درصد قلمروهای اوکراین را تحت کنترل دارند و بعید است بخواهند آنها را به اوکراین بدهند.»
این روزنامه آمریکایی در راستای همین موضوع با ذکر مثالی درباره کنفرانس بعدی صلح که البته تاریخ برگزاری آن نامشخص است، میافزاید: «برای مثال، زلنسکی گفته است که روسیه در کنفرانس بعدی صلح حضور خواهد داشت» و این درحالیست که در اولین کنفرانس صلح اوکراین که به میزبانی سوئیس برگزار شد، روسیه در آن حضور نداشت و مقامات این کشور چنین رویدادی را «پوچ و مردود» خوانده بودند.
اولین کنفرانس صلح اوکراین به میزبانی سوئیس در ماه ژوئن برگزار شد اما از آنجایی که روسیه به آن دعوت نشده بود، دستاورد خاصی را به همراه نداشت. «آندری یرماک» رئیس دفتر رئیسجمهور اوکراین پیشتر گفته بود در تلاش است تا دومین کنفرانس را پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر، احتمالا با حضور روسیه برگزار کند اما «دریا زاریونا» دستیار ارشد ریاستجمهوری اوکراین روز سهشنبه به رسانهها گفت که دومین کنفرانس صلح «در ماه نوامبر برگزار نخواهد شد.»
اوکراین نباید توقع معجزه
داشته باشد
واشنگتن پست همچنین در رابطه با جایگاه تضعیفشده اوکراین مینویسد: «زلنسکی پیشتر از اهمیت خاتمه جنگ اوکراین با شروط اوکراین سخن میگفت و آن را تبلیغ میکرد اما موضع این کشور طی سال گذشته و با پیشروی روسیه در میدان نبرد بهخصوص منطقه شرقی دونتسک تضعیف شده است.»
اوکراین در فوریه ۲۰۲۵ وارد سومین سال جنگ خواهد شد و وضعیت این کشور هماکنون در وضعیت سختتری از قبل قرار دارد. ارتش اوکراین در شرق نیروهای خود را از دست میدهد و بهرغم حملات غیرمنتظرهای که به «کورسک» روسیه داشته و همچنین تسلیحات زیادی که از غرب دریافت میکند، قادر به حفظ مواضع خود نیست و نیروهای روسیه هر چند با دستاوردهای کم به پیشرویها در دونباس ادامه میدهند.
«اوله سنتسوف» کارگردان برجسته اوکراینی که در ارتش خدمت میکند، چند روز پیش در صفحه فیسبوک خود نوشت: ما دیگر واژه «پیروزی» را کمتر و بیشتر واژه «مذاکرات» را میشنویم. طرح پیروزی اکنون بر عهده بایدن است و ما از آن دست شستهایم. ما همچنین بهطور روزانه به از دست دادن روستاها عادت کردهایم.
قرار بود روز شنبه جلسهای میان متحدان اوکراین در پایگاه هوایی «رامشتاین» آلمان برگزار شود اما پس از آنکه «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا سفر خود را به دلیل طوفان «میلتون» لغو کرد، این جلسه هم بهتعویق افتاد و تاریخ تازهای برای آن در نظر گرفته نشده است. همچنین طبق برنامههای اوکراین، رئیسجمهور زلنسکی قصد داشت در این جلسه رسما از «طرح پیروزی» خود رونمایی کند.
طبق آنچه رسانههای غربی گزارش دادهاند، اگرچه «طرح پیروزی» علنا اعلام نشده، اما ظاهرا از چهار بند تشکیل شده است و از جمله آنها میتوان به «تداوم حملات اوکراین به کورسک، تضمینهای امنیتی به سبک ناتو، ارسال تسلیحات پیشرفته بیشتر و کمکهای مالی بینالمللی برای اوکراین» اشاره کرد. واشنگتن پست با اشاره به تعویق برنامههای اوکراین مینویسد: «این تعویقها برای اوکراین یک مشکل و مانع بهحساب میآیند زیرا زلنسکی به دنبال کسب کمکهای جدید پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر است.»
ولودیمیر فسنکو، تحلیلگر سیاسی اوکراینی در صفحه فیسبوک خود نوشت: «انتظارات درباره به اصطلاح طرح پیروزی خیلی بالا بود و سپس اتفاق مشابهی برای جلسه رامشتاین رخ داد اما نباید توقع معجزه داشته باشیم.»