گروه اجتماعی: ضریب جینی عددی است بین صفر و یک که نابرابری و توزیع عادلانه ثروت را در جامعه نشان می دهد . بر این اساس هرچه ضریب جینی به صفر نزدیکتر باشد، یعنی نابرابری کمتر و توزیع ثروت علدلانه تر است در مقابل هر چه عدد ضریب جینی به یک نزدیکتر باشد، معنایش این است که نابرابری بیشتر و توزیع ثروت در جامعه نا عادلانه است و جامعه دچار شکاف طبقاتی شده است.
افزایش شکاف درآمدی بین فقرا و اغنیا
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، افزایش نابرابری بین فقیر و اغنیا باعث شد ضریب جینی و باقی شاخصهای توزیع درآمد در سال 1402 افزایش یابند.
ضریب جینی یکی از مهمترین شاخصهای توزیع درآمد محسوب میشود، در سال گذشته افزایش پیدا کرد که معنای آن افزایش نابرابری درآمد در کشور است. افزایش نابرابری زنگ خطر برای گسترش فقر است.
براساس گزارش مرکز آمار ایران، ضریب جینی کل کشور در سال 1402 به رقم 0.397 رسید و در مقایسه با رقم 0.387 واحدی در سال 1401 کاهشی شد. این ضریب در مناطق شهری نیز در بازه زمانی بررسیشده از 0.369 واحد به 0.382 واحد افزایش یافت. با این حال، ضریب جینی در روستاها کاهش پیدا کرد و از رقم 0.364 درصد در سال 1401 به 0.358 درصد در سال 1402 رسید. همچنین بررسیها نشان میدهند ضریب جینی کل کشور و مناطق شهری، در سال 1402 به بالاترین رقم در سه سال اخیر رسید. آمار نشان می دهد که در سال 1402 توزیع درآمد در شهرها نابرابرتر شده اما نابرابری در روستاها کاهش یافته و در کل کشور درآمد به شکل ناعادلانهتری توزیع شده است.
شاخص پالما نیز نسبت هزینه 10 درصد پرهزینهترین جمعیت به هزینه 40 درصد کمهزینهترین جمعیت را نشان میدهد که از 1.82 در سال 1401 به 1.95 در سال 1402 رسیده و بیانگر افزایش نابرابری است. شاخصهای تیل که مفهوم اطلاع انتظاری در توزیع درآمد را بررسی میکند و شاخص اتکینسون که بر مفهوم میزان اجتناب از نابرابری استوار است نیز دو شاخص دیگری هستند که هرچه کمتر باشند، توزیع درآمد عادلانهتر را نشان میدهند؛ اما این دو شاخص نیز در سال 1402 رشد کردند و از افزایش نابرابری حکایت داشتند.
هزینه زندگی پولدارها 14 برابر هزینه زندگی فقرا
یکی از شاخصهای توزیع درآمد، نسبت هزینه 10 درصد پرهزینهترین به 10 درصد کمهزینهترین جمعیت است. بررسیها حاکی از آن است که در سال گذشته، دهک دهم به عنوان پردرآمدترین دهک اقتصادی، 13.95 برابر دهک اول، به عنوان کمدرآمدترینها، هزینه کرده اند. این در حالی است که رقم مذکور در سال 1401 معادل 12.86 واحد بود.
نیمی از کل درآمد در جیب 20 درصد از مردم
براساس گزارش مرکز آمار، سهم دهکهای اول تا نهم از کل هزینهها در سال 1402 نسبت به سال 1401 کاهش یافته است. 47.5 درصد کل هزینههای کشور از سوی 20 درصد ثروتمند جامعه انجام شده است و 80 درصد دیگر جامعه حدود نیم دیگر هزینهها را متحمل شدهاند.
گزارش فصلی بازار کار۱۰ میلیون تقاضا شغل در تابستان
گزارش فصلی بازار کار در سالن شورای دانشکده مکانیک دانشگاه شریف بررسی شد. جابویژن توانسته در 5 سال گذشته در بین پلتفرمهای تخصصی این حوزه سهم بازار خود را به بالای ۵۷ درصد برساند. طبق آمار کلی تعداد سازمانهای همکار با جابویژن حدوداً ۱۰۰ هزار سازمان احراز هویت شده و طرف دیگر کارجویان در یک سال اخیر ۴۰ میلیون بار رزومه ارسال شده است. برآوردها نشان میدهد در یک سال اخیر بیش از ۱۵۰ هزار نفر موفق به استخدام در سازمان دلخواه خود شدهاند. در حال حاضر بیش از ۴۴ هزار موقعیت شغلی در شهرهای بسیاری باز است. در این گزارش 3 شاخص به عنوان معیار مقایسه طرح و تعریف شده است. اولین شاخص تعداد و شمار فرصتهای شغلی ثبتشده بود. دومین این شاخصها، میزان حقوق میانگین ثبتشده و سومین شدت رقابت برای رسیدن به یک شغل از سوی کارجویان بود. در این فصل، پنج میلیون آگهی بررسی و دستهبندی و ۵۰ میلیون درخواست شغلی از سمت کارجویان اتفاق برای سازمانها ارسال شده است. فرصتهای شغلی به صورت آنلاین هشت درصد نسبت به سال گذشته و نسبت به فصل قبلی یعنی بهار ۱۱ درصد کاهش پیدا کرده است. میزان حقوق نسبت به سال گذشته ۳۳ درصد رشد و نسبت به فصل قبلی ۶ درصد افزایش پیدا کرده است. شدت رقابت نسبت به سال گذشته در تابستان امسال به طور کلی ۳۸ درصد رشد و نسبت به فصل قبلی یک درصد افزایش یافته است. طبق آمار، بیشترین رشد سالانه فرصتهای شغلی با هفت درصد مربوط به قم و بیشترین کاهش با ۲۳ درصد مربوط به استان البرز است.بیشترین رشد رقابت در استان فارس با ۸۳ درصد و کمترین رشد مربوط به استان البرز است.