گروه اجتماعی: «پشه آئدس» بیشتر در مناطق گرم و مرطوب رشد و پیشروی می کند. بر اساس آمار رسمی تاکنون 151 نفر در کشور به بیماری دنگی مبتلا شدهاند. مبتلایان در سفر به کشورهای همسایه گرفتار این ویروس شدهاند. روز گذشته اولین فرد مبتلا به تب دنگی در تهران ثبت شد. راه مقابله با این پشه خطرناک رعایت پروتکل های بهداشتی است
ابتلا به تب دنگی در تهران
معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: نخستین مورد تب دنگی در تهران شناسایی شد که این فرد مسافر بوده است.
دکتر بابک عشرتی در مصاحبه اختصاصی در خصوص تعداد کل مبتلایان به تب دنگی در کشور گفت: تا روز چهارشنبه ۲۷ تیرماه، ۱۵۱ نفر در کشور به تب دنگی شناسایی شدند که از این تعداد ۱۲ مورد انتقال محلی بوده است؛ یعنی این افراد سابقه سفر نداشتند و در داخل کشور آلوده شوند. ۱۳۰ نفر از کشور امارات، ۷ مورد از پاکستان، یک مورد از عمان و یک مورد از بنین آفریقا مبتلا شده بودند.
ویژگی های پشه آئدس
عشرتی بابیان اینکه پشه آئدس در شمال کشور و جنوب متفاوت عمل میکند، افزود: در نواحی شمالی بیشتر این پشه در روز میگزد و اصطلاحاً روز گرد است و در نواحی جنوب، این پشه شب گرد است؛ یعنی بیشتر در منزل نیش میزند. وی با اشاره به جذب شدن پشه آئدس به لباسهای تیره و کدر در توصیهای به هموطنان اعلام کرد: عموم مردم از لباسهای آستین بلند و رنگهای شاد استفاده کنند و استفاده از کرمهای ضد گزش حشره چه به صورت طبیعی یا شیمیایی میتواند از ابتلا جلوگیری کند. اگر فردی مبتلا به تب دنگی شود تا ۹ روز از شروع علائم، هر پشه عادی که خونخواری کند به ویروس آلوده میشود و در صورت تخمگذاری پشههای به وجود آمده هم دارای ویروس خواهند بود. هر پشه نهایتاً تا ۱ ماه میتواند زنده بماند و هر پشه تا ۱۰ نفر را در روز میتواند مورد گزش قرار دهد. آبهای راکد، آب زیر گلدان، لاستیکهای فرسوده، بطریها و نایلونهای رهاشده در طبیعت میتواند محل تکثیر پشه باشند که هموطنان باید در دفع صحیح پسماندهای خود در این ایام اهتمام ویژه داشته باشند. تاکنون استانهای هرمزگان، فارس، خوزستان، بوشهر، تهران، مشهد، سیستان بلوچستان، اصفهان و گیلان به تب دنگی آلوده شدند.
ابتلای ۱۵۰ نفر به بیماری دانگ
مدیر برنامه مدیریت بیماریهای منتقله از آئدس مهاجم در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بابیان اینکه تعداد بیمارانی که از کشورهای آلوده به کشور ما آمده بودند در طول چند هفته گذشته ثابت مانده است، گفت: در حال حاضر ۱۵۰ بیمار مبتلا به دانگ شناساییشده است. عبدالرضا میر اولیایی درباره آخرین وضعیت مقابله با پشه آئدس و بیماری دانگ به ایلنا گفت: تغییرات اقلیمی باعث گسترش پشه در کشورهای مختلف شده است؛ با توجه به اینکه مناطق زیادی در کشور، شرایط استقرار پشه و تکثیر پشه رادارند، ما در استانهایی پشه آئدس را صید کردهایم. ما نباید اجازه دهیم که پشه آئدس در کشور گسترش پیداکرده و در هموطنان ما بیماری ایجاد کند. از همین رو نکته مهم این است که ما پشه را درجایی که در حال گسترش است به سرعت شناسایی کنیم. کشورهای اطراف ما کشورهایی هستند که عمدتاً آلوده به پشه آئدس هستند یعنی یا پشه آئدس رادارند و یا پشه آئدس و بیماری دانگ رادارند بنابراین کشورهای آلوده محسوب میشوند.
صید پشه ائدس در استانهای مرزی
میر اولیایی خاطرنشان کرد: ما علاوه بر اینکه رصد و پایش مناطق مرزی را انجام میدهیم و استانهایی مانند گیلان و یا بوشهر و هرمزگان را مراقبت میکنیم، استانهای همجوار با این استانها را نیز رصد و پایش میکنیم از این جهت که احتمال میدهیم، این پشه از استانهایی که در حال حاضر پشه در آنها صیدشده به استانهای همجوارشان نیز نفوذ میکند، ما این پشه را در استان مازندران و شهرستان رامسر رصد و پایش میکنیم. خوشبختانه در مرز استان گیلان و مازندران که شهرستان رامسر است ما این پشه را پیداکرده و اقدامات کنترلی را انجام دادیم. در حال حاضر نیز تاکنون این پشه به سایر نقاط مازندران گسترش پیدا نکرده است. در چند روز گذشته در شهرستان بیلهسوار در استان اردبیل که هممرز با کشور آذربایجان است نیز پشه آئدس آلپاچینو را شناسایی کردهایم و اقدامات کنترلی را شروع کردهاند.
ضرورت بهسازی و پاکیزه نگهداشتن محیط
این پشه میتواند در اثر عدم مدیریت پسماند و اینکه فاضلاب یا زباله در معابر عمومی رهاشده باشد رشد کند. همچنین ممکن است در منازل مسکونی زیستگاه پشه را داشته باشیم و از بین نبرده باشیم و این خطر وجود دارد که در سطح منازل و در سطح شهرها این پشه گسترش پیدا کند. ظرف زیر گلدان اگر آبی جمع شود یا در ظروف جمعآوری آب در زیر کولرهای گازی و در تایرهای مستعمل که در کوچه و خیابان رهاشده یا در دیواره باغها از آن استفادهشده باشد این پشه میتواند تخمگذاری کند. در سطح معابر عمومی، پای کار آمده و کمک کنند تا شرایط بهگونهای پیش برود که برای زیست پشه ناامن شود.
خود مراقبتی
وی خاطرنشان کرد: اگر مردم به مناطق آلوده سفر میکنند اقدامات خود مراقبتی را انجام داده وجدی بگیرند. از اسکان در فضاهای مسقف و پنجرههایی که توری دار است تا پوشیدن لباسهای بلند و روشن و استفاده از دورکنندههای حشرات میتواند در جلوگیری از گزش پشه کمککننده باشد اگر به مناطق آلوده سفر کردند هرگونه علائمی مانند تب و بدندرد و درد پشت چشم و تهوع و استفراغ و علائمی که علائم بیماری دانگ است را داشتند حتما به مرکز درمانی مراجعه کرده و سابقه سفر خود را یادآوری کنند.