ستاره صبح-
فعالان بازار طلا میگویند با کاهش میزان تقاضا، انس جهانی طلا و قیمت دلار پیشبینی میشود که قیمت طلا تا 13 آبان روند کاهشی خواهد داشت. ابراهیم محمدولی رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران به تجارتنیوز گفت: قیمت انس جهانی طلا به شکل بیسابقهای کاهشیافته است. چنانچه روند قیمت طلا ادامهدار باشد، احتمالاً قیمت طلا ارزانتر خواهد شد. چنانچه بانک مرکزی همانند امروز به تعهدات ارزی خود در بازار عمل کند انتظار میرود که قیمت طلا تا پایان هفته روند ثابت و با آرامشی را طی کند.
سیگنال مهم
پس از اعلام افزایش صادرات نفت ایران توسط رئیسکل بانک مرکزی، آماری دیگر از روند رو به رشد فروش نفت ایران منتشرشده است. آخر هفته پیش، عبدالناصر همتی در یک پست اینستاگرامی خود از رشد صادرات نفتی و غیرنفتی نوشته بود و اکنون نیز یک آمار جدید دیگری اعلامشده است. طبق این اعلام ایران توانسته در شش ماه ابتدایی سال ۲۰۲۰ بهطور متوسط روزانه ۸۲۷ هزار بشکه نفت و میعانات گازی صادر کند که ۲۸ درصد از میزان فروش ایران در همین بازه در سال ۲۰۱۹ بیشتر بوده است. دنیای اقتصاد در این مورد نوشته است: طبق آخرین گزارشها، ایران حتی در سپتامبر (شهریور ۹۹) فروش نفت خود را به ۱۹۸/ ۱ میلیون بشکه در روز رسانده است. حالا نشریه والاستریت ژورنال آمریکا در گزارشی ادعا کرده است ایران با همکاری عراق و رساندن محمولههای نفتیاش به بندر فاو این کشور و ترکیب آن با نفت عراقی موفق به صادرات طلای سیاه و دور زدن تحریمها میشود.
قیمت واقعی دلار
کورش گرامی، تحلیلگر بازارهای مالی در گفتگو با تجارتنیوز قیمت واقعی دلار را 24 هزار تومان و تا پایان سال نیز 28 هزار تومان برآورد کرد. این تحلیلگر بازارهای مالی گفت: قیمت واقعی دلار را میتوان با پارامترهای اقتصادی اکنون برآورد کرد. آنطور که کارشناسان میگویند و بر آن اجماع است، قیمت واقعی دلار باید 24 هزار تومان باشد و تا پایان سال به 28 هزار تومان میرسد. او در ادامه افزود: برخی نیز قیمت دلار را 20 هزار تومان و برخی تا 29 هزار تومان برآورد میکنند اما اگر بخواهیم این موضوع را منطقی بررسی کنیم، میتوان گفت اکنون 24 هزار تومان و تا پایان سال 28 هزار تومان است. ازطرفی طبیعی است که وقتی عرضه دلار کم باشد قیمت آن بالا رود. در صورت دسترسی دولت و بانک مرکزی به منابع ارزی خود که به انتخابات امریکا نیز مربوط است، قیمت دلار میتواند کاهش یابد.
نظر تحلیلگران
دکتر سید مرتضی افقه، اقتصاددان میگوید: «گرانیهای اخیر گروههای بیشتری را به زیرخط فقر میبرد. توصیه من این است که نظام و حاکمیت بپذیرد که شرایط غیرعادی است و بنابراین اقدامات ویژه لازم دارد. باوجود شرایط بحرانی اقتصاد، هیچ اقدام خاصی انجام نمیشود. فقط به لحاظ سیاسی افراد و گروهها با دولت برخورد میکنند و بهگونهای میخواهند توپ را در زمین دولت بیندازند. گروههای سیاسی در این زمان باید تندرویها را کنار بگذارند زیرا گرانیها و مشکلات حال حاضر که ناشی از تحریمهاست، مسئله نظام است نه دولت؛ زیرا تصمیم حاکمیت است که با آمریکا سازش نکنند. بنابراین باید بپذیریم شرایط فوقالعاده است و اقدامات فوقالعاده میخواهد.» حجت قندی، اقتصاددان هم معتقد است: «بازار ارز ایران یکطرف عرضه دارد و یکطرف تقاضا. تا پیشازاین، عرضه ارز تا حدود زیادی در دست دولت بود. یعنی عمده درآمد ارزی کشور از صادرات نفت خام تأمین میشد که متعلق به دولت بود. اما با کاهش بسیار زیاد صادرات نفت خام، کنترل قسمت عرضه ارز تا حدودی از دست دولت خارج شد و به پیامدهایی دامن زد که در اقتصاد ایران سابقه نداشت. حالا نکتهای که تعیینکننده قیمت ارز است، این است که باید دید کدام نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا میتواند درآمدهای ارزی دولت را بازگرداند.»