تورم
شاخصهای تورم نشان میدهند که لوبیا، برنج و لپه در ۶ ماه گذشته (تا پایان خرداد) حداقل ۷۰ درصد گران شدهاند! در همین بازه زمانی، متوسطِ تورمِ اقلام اصلی سفره خانوار به طور میانگین ۳۵ درصد بوده است.
گرانی حبوبات
قیمت حبوبات در ماه تیر بدین صورت افزایش یافت: لوبیا چیتی با رشد ۱۵۹ درصد در صدر افزایش قیمتها قرار دارد. لوبیا قرمز با ۷۴ درصد در رتبه دوم و برنج ایرانی و لپه هر کدام با ۷۲ درصد در رتبه سوم قرار دارند. همچنین نخود ۶۸ درصد، موز ۶۴ درصد، چای خارجی ۵۱ درصد، عدس ۵۰ درصد و سیب زمینی ۴۷ درصد در رتبههای بعدی افزایش قیمتها قرار دارند. همچنین کمترین افزایش قیمتها مربوط به تخممرغ و گوشت گاو با ۸ درصد، مرغ با ۹ درصد، کنسرو و ماهی قزلآلا با ۱۰ و گوشت گوسفندی با ۱۱ درصد بوده است.
گرانی پروتئین ها
کالاهایی مانند گوشت قرمز، گوشت سفید و تخم مرغ، پیش از این قلههای گرانی را فتح کرده بودند با این حال بازهم در ماه تیر بین ۸ تا ۱۱ درصد گران شدهاند.
دهکهای فرودست و لایههای زیرین طبقه کارگر به خصوص حداقلبگیران و کارگران روزمزد، قادر به خرید حبوبات و برنج نیستند. در تیرماه گرانی ۵۰ درصدی به این اقلام افزوده شده است. ضمن اینکه در تیرماه قیمت نان در برخی از مراکز استانها ۵۲ درصد گران شد و در شهرستانها گرانی نان ۴۰ درصد بوده است.
گرانی «سبد معیشت خانوارهای کارگری»
به جز تورم سنگینِ خوراکیها، در همین بازه زمانی، کرایه خانه، حملونقل، تعرفههای انرژی از جمله قبوض برق و آب و همچنین دارو، هرکدام حداقل چند درصد گران شدهاند؛ در چنین شرایطی، سبد معیشت حداقلی کارگران نیز افزایش یافته است.
فرامز توفیقی، فعال کارگری در ارتباط با میزان تورم هزینههای زندگی خانوادههای کارگری میگوید: گرانیها محدود به برنج و حبوبات نیست؛ اقلام غذایی گران شدهاند، از لبنیات گرفته تا کالاهای پروتئینی گران شدهاند. از سوی دیگر، سایر هزینههای زندگی مثل تعرفههای برق که نرخ آن ۱.۸ تا ۳.۲ برابر شده، هزینه ارتباطات، هزینههای حملونقل و هزینههای دارو و درمان گران شدهاند. در مجموع، سبد معیشت از اسفند ۱۴۰۳ که آخرین مصوبه دستمزد صادر شده، دچار یک تکانه شدید ۱.۸ برابری شده است. توجه داشته باشیم که هزینههای واقعی مسکن و نرخ واقعی کرایهخانهها در این محاسبات دخیل نشده است، چون نرخ این شاخصها قابل احصا نیست.
سبد معیشت
توفیقی میگوید: براساس محاسبات ریاضی، سبد معیشت حداقلی که در اسفند ۲۸ میلیون تومان محاسبه شده بود، الان به مرز ۵۰ میلیون تومان رسیده است؛ خیلی دقیق بگوییم، نرخ آن امروز بیش از ۴۸ میلیون تومان است. این ارقام براساس محاسباتیست که ۲۷ تیرماه و با استناد به آخرین قیمتها انجام شده است. سبد معیشت خانوارهای کارگری، تقریبی از هزینههای زندگی یک خانواده کارگری متوسط، شامل خوراکیها، آموزش، درمان، مسکن، حملونقل و سایر هزینههای متفرقه است؛ مبنای محاسبه سبد معیشت، سبد خوراکیها و آشامیدنیهای خانوارهای کارگریست و دادهها و ضرایب رسمی مرکز آمار و جداول تغذیهای انستیتو پاستور ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
استیصال کارگران
کارگری که ماهی ۱۴ یا ۱۵ میلیون تومان حقوق میگیرد یا بازنشستهای که بعد از سی سال کار کردن، دریافتیاش ۱۳ میلیون تومان است، برای گذران امور یک خانواده ۳ یا ۴ نفره باید حدود ۵۰ میلیون تومان هزینه کند. کارگر جوان با دو شیفت کار هم به اندازه سبد معیشت درآمد ندارد! امروز حقوق کارگران و بازنشستگانِ حداقلبگیر از یک سوم خط فقر هم پایینتر است. حداقل دستمزد روزانه کارگران کمی بیشتر از ۳۰۰ هزار تومان است، یعنی قیمت یک کیلو برنج ایرانی! منبع: ایلنا