عطا تقوی اصل با اشاره به تقلیل مسئله نفوذ به اخراج اتباع افغانستانی در این رابطه گفت: بحث «نفوذ» مهم است؛ که متأسفانه این بحث تقلیل یافته. در مقطعی، تصمیمی دولتی اتخاذ شد مبنی بر اینکه مرزهای شرقی ایران بر روی اتباع گشوده شود. همان اتباعی که سیستمهای جاسوسی روی آنها کار کردند.
وی افزود: این افراد بستر شدند، یعنی مهرههای کلیدی و محوریای که آنها شناسایی و وارد کردند و مورد مطالعه و آزمون قرار دادند و برای جنگ ۱۲ روزه آزموده کردند، هنوز وضعیتشان به طور کامل روشن نیست. این افراد چه کسانی بودند، شناخت این افراد برای افکار عمومی اهمیت دارد.
تقوی اصل در ادامه تاکید داشت: نباید در موضوع نفوذ افراط و تفریط کرد. نمیتوان این عنوان را بر هر شخصی گذاشت. یعنی نمیشود به هر فردی که نظر مخالف دارد، عنوان نفوذی گذاشت. این مسئله تقلیل امر نفوذ است.
این کارشناس سیاسی ضمن یادآوری لزوم بازسازی امنیتی گفت: کسانی که در جنگ 12 روزه نقش داشتند باید اقدامات قانونی را تجربه کنند. بعد از جنگ در سیستم امنیتی کشور باید زلزلهای ایجاد شود. اینجا دیگر نباید با کسی تعارف داشت بحث منافع ملی مطرح است. اما تا اینجا تحرک خاصی ندیدهایم، در حالی که امنیت ملی و مردم ایران باید در اولویت باشد، نه افراد خاص.
وی اضافه کرد: بعد از جنگی باید زلزله امنیتی شکل بگیرد. بخشی از این اتفاق در میان مدت رخ خواهد داد و ریشههای نفوذ را شناسایی خواهد شد. این جریان از پیش بوده و شناخت وجود دارد.
این تحلیلگر سیاسی در ادامه اظهار داشت: یکی از مسئولان امنیتی اعلام کرده بود که تعداد زیادی از این افراد به قوه قضائیه معرفی شدهاند. تعداد بالا است اما قوه قضائیه باید اطلاعرسانی شفاف انجام دهد؛ زیرا نفوذ در لایههای مختلف وجود دارد و نمیتوان آن را کتمان کرد. مسئله چیزی نیست که آن را به اخراج گروههای افغان تقلیل داد.
وی گفت: کشور به تغییر رویکرد در مسائل امنیتی نیاز دارد. بعد از جنگ دوازدهروزه، باید سیستم امنیتی کشور بهروزرسانی شود. شاید این بهروزرسانی منجر به قربانی شدن برخی افراد کلیدی شود. مسئولینی که ناتوان بودند، افرادی که شاید نفوذی نبودند ولی نتوانستند مأموریتی را که سیاستگذاران برایشان تعریف کرده بودند، به درستی انجام دهند.
این استاد علوم سیاسی با یادآوری عمق نفوذ گفت: نفوذ را اصولگرایان هم تأیید میکنند و انتظار وجود دارند در دوران به روز رسانی نظام امنیتی کشور شاهد حذف باشیم. گستردگی نفوذ به اندازهای است که نیازمند تحلیل دقیق و پاسخگویی شفاف به جامعه هستیم.
وی اضافه کرد: جامعه انتظار دارد که پس از عبور از شرایط فعلی، تحول اساسی در ساختار امنیتی کشور صورت گیرد. چرا که امروز ابزارها، جنگهای سایبری، و شرایط جهانی آنقدر متحول شدهاند که نباید با ذهنیتهای سنتی با مقوله امنیت برخورد کرد. این نگاه سنتی، دیگر پاسخگوی بحرانها نیست.
تقوی اصل افزایش امنیت را انتظار جامعه دانست و گفت: این انتظار جامعه معقول است و باید تغییرات تدریجی شکل بگیرد. افرادی باید در موقعیتها قرار بگیرند که هم تجربه راهبردی داشته باشند و هم بر فناوریهای روز در حوزه امنیت تسلط کافی داشته باشند.
وی گفت: جریانهای تندرو دوباره فعال شدهاند که این پدیده نگرانکننده است. خیلی زود شرایط به «تنظیمات کارخانه» برگشته است. یعنی شاهد همان وضعیتی هستیم که پیش از جنگ دوازدهروزه در کشور حاکم بود.
این کارشناس سیاسی ضمن تاکید بر لزوم تحول رویکردهای امنیتی گفت: انتظار جامعه بیش از این بود ولی متأسفانه متهمان و تندروها مجدداً در حال تثبیت موقعیت هستند. تحول در رویکردهای امنیتی کشور میتواند پاسخی مناسب به خواسته جامعه باشد.
عطا تقوی اصل در پایان گفتوگو متذکر شد: منافع ملی بازیچه فرقههایی شده و حالا آنها انتظار دارند به رسمیت شناخته میشوند. برای مثال، فرقه تندرو «پایداری» در جایگاههایی نفوذ داشت و بعد از جنگ با قوتی بیشتر به بازی گرفتن منافع ملی مشغول است. اگر موشک اثر داشته به واسطه انسجام مردم بوده است. اولویت اول حفظ انسجام و بازتولید انسجام است. اگر انسجام مردمی نبود، حتی موشکها هم کارایی نداشتند. مصادره انسجام ملی توسط اقلیت تندرو فاقد پشتوانه مردمی است.