ستاره صبح، مریم اسدی برون: این باور در میان مردم خاورمیانه تقویت شده که جنگ جز ویرانی و هزینه حاصلی برای طرفین درگیر ندارد. جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل نیز آثار مخربی در دو سو به جا گذاشت که رفته رفته آثارشان در اجتماع، اقتصاد و سیاست نمایان میشوند. روایت دردناک حمله به اوین از جمله جنایات جنگی اسرائیل است که روزهای گذشته تصاویر آن منتشر شد و جامعه را متأثر کرد. خسارت به صنایع از جمله صنایع هوایی نیز بخشی از خسارات جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل است. ستاره صبح در گفتوگو با حسین کنعانی مقدم، فرمانده پیشین سپاه پاسداران و تحلیلگر سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
حسین کنعانی مقدم ضمن اشاره به لزوم تحلیل درست جنگ گفت: در چنین جنگهایی پیروزی و شکست باید به صورت تحلیلی بیان شود و کسی پیروز یا شکست خورده مطلق نیست. ما با جنگی هیبریدی روبهرو شدیم که استراتژی فشار حداکثری از بیرون یعنی ترور، تحریم، تهدید و جنگ را شاهد بودیم بعلاوه فشار از درون که با تحریک برای شورش دنبال میشد.
وی افزود: طرح عملیات در جنگ 12 روزه به این صورت بود که ترورها و بمباران مراکز حساس موجب شورش جامعه ایران و تغییر رژیم خواهد شد. نیت اصلی جنگ سرنگونی نظام و اشغال ایران توسط منافقین، سلطنت طلبها و گروههای شورشی بود.
کنعانی مقدم در ادامه توضیحات خود اضافه کرد: ما ضربات زیادی خوردیم و خسارت دیدیم ولی با توجه به عدم تحقق اهداف اسرائیل از این حملات میتوان گفت جمهوری اسلامی پیروز این میدان است.
فرمانده پیشین سپاه پاسداران تشریح کرد: اسرائیل سالها است از طریق رسانهها و با تکیه بر جنگ روایتها در صدد تسلیم کشور است. تمام ابزار فراهم بود ولی طرح اسرائیل در اینجنگ با شکست روبهرو شد.
وی با تاکید بر لزوم عبرت گرفتن از تجربه جنگ 12 روزه گفت: تجربه جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل، عبرتهایی دارد که باید از آنها بیاموزیم. یکی از مهمترین عبرتها این است که همیشه باید برای مقابله با دشمن آماده باشیم. انگشت ما باید همیشه روی ماشه باشد تا اسرائیل نتواند عملیات پیش دستانه انجام بدهد. بیدار باش و آماده باش ضروری است تا بار دیگر غافلگیر نشویم.
وی افزود: نباید با دیدن لبخندهای دیپلماتیک از امور دفاعی و نظامی غفلت کرد. مقابله با دشمن برای کشوری مثل ایران و منطقه خاورمیانه ضرورت است. سیاست و دیپلماسی جای خود را دارد ولی نباید گول خورد. به ما درحالیکه پشت میز مذاکره نشسته بودیم حمله شد. ما در امید مذاکره و نتیجه آن نشسته بودیم ولی در همان سالها اسرائیل و آمریکا در حال آزمایش، پشتیبانی، تمرین و در تدارک این حملات بودند.
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به منطق دوست و دشمن در دوران جنگ، گفت: هم پیمانان هر کشوری در دوران سختی و جنگ آزمایش خود را پس میدهند. نباید ساختار نظامی، دفاعی و امنیتی خود را به چند قدرت متکی کنیم. انها در چنین بزنگاههایی معذوریت دیپلماتیک پیدا میکنند و حتی حاضر به کوچکترین کمکی نیستند.
وی اضافه کرد: عبرت دیگر این جنگ نیاز حاکمیت به مردم است. باید به قدرت مردم متکی بود. تنها داشتن سلاح و امکانات کفایت نمیکند، آنچه نظام را نگه میدارد رضایت، اعتماد و پشتیبانی مردم است. ایران یک بار در دوران جنگ 8 ساله ایران و عراق این موضوع را آزموده است. تمام ارتشهای دنیا در کنار صدام بودند ولی مردم ایران به جبهه رفتند و ایستادگی کردیم.
این تحلیلگر نظامی با یادآوری نقش پدافند غیر عامل اظهار داشت: مسئله بعدی نقصهای پدافند غیر عامل است. کشور باید در این زمینه تلاش بیشتری بکند. تأسیسات حیاتی ایران باید مصون از هر گونه تعرض باشند. یکی از عبرتهای جنگ 12 روزه همین مورد است.
حسین کنعانی مقدم در پایان سخنان خود گفت: اگر نیروهای مسلح از نظر تجهیزات و امکانات خود کفا باشند، پایداری نظامی ایران در حملات بیشتر خواهد بود. متکی بودن به کمک دیگران ضعف است. اسرائیل این ضعف را دارد چون برای سرپا بودن به تدارکات غربی نیاز دارد.