ترامپ و گروه گستردهای از سرمایهداران آمریکا از جمله ایلان ماسک، عربستان را در آینده قدرتمندترین کشور خاورمیانه خواهند کرد. ترامپ که اولویت اش در سیاست خارجی، اقتصاد و تجارت است قصد دارد با تقویت کشورهای پول دار عربی و همچنین توسعه آن ها، این کشورها را مقابل چین که سال هاست در خاورمیانه نفوذ پیدا کرده علم کند تا از یه سو موقعیت چین تضعیف شود و از سوی دیگر منافع و نفوذ تاریخی اش در خاورمیانه حفظ و تقویت شود.
عربستان قرار است در طول چهار سال حدود یک تریلیون دلار در اقتصاد آمریکا سرمایهگذاری کند. همچنین قرار است 25 میلیارد دلار در پروژه انتقال گاز از خلیج فارس به اروپا سرمایهگذاری شود که آمریکا نیز در آن شریک است.
علاوه بر آن قرار است قطر و امارات نیز در اقتصاد آمریکا سرمایهگذاری کنند. کشور های عربی به این نتیجه رسیدهاند که نه با اسرائیل نه با ایران و نه با هیچ کشوری درگیری داشته باشند و به دنبال تقویت بنیه اقتصادی خود و رفاع مردم هستند به همین دلیل آنها فرش قرمز برای ترامپ پهن کردهاند. مهم تر اینکه قطر یک هواپیما فوق مدرن که مربوط به پادشاهی قطر است به ارزش 400 میلیون دلار به ترامپ هدیه بدهد.
پیش بینی میشود در آینده کشورهای عربی که پیش از این از ایران عقب بودند به ستاره های اقتصاد خاورمیانه تبدیل شوند. عربستان تلاش میکند جایگاه اش را از خاورمیانه به دنیا گسترش دهد به همین دلیل پرچم سفید صلح را بر افراشته و از هر نوع تنش پرهیز میکند و با بنیاد گرایی مخالف است.
مهم تر اینکه رهبر موقت سوریه پیشنهاد داده که برجی در دمشق به نام ترامپ ساخته شود. این واقعیتها نشان میدهد که جایگاه عربستان، امارات، ترکیه،، مصر و... نسبت به گذشته تغییر و تقویت شده است. از آنجا که تجارت اسلحه بیشترین سود را برای آمریکا دارد، عربستان و آمریکا قرارداد 142 میلیارد دلاری در این زمینه امضا کردند.
ستاره صبح در سرمقالهای به قلم سردبیر و گفتوگو با دو صاحب نظر به اهمیت سفر ترامپ به عربستان، قطر و امارات پرداخته که در همین شماره میخوانیم.
احتمال سفر ترامپ به ترکیه
ترامپ گفت ممکن است روز پنجشنبه برای پیوستن به گفتوگوهای احتمالی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین برای پایان جنگ سه ساله به ترکیه برود.
ترامپ گفت: «ما باید درباره تحریم های سوریه تصمیم گیری کنیم و ممکن است آنها را لغو کنیم. ما میخواهیم فرصت تازه بدهیم. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، در این باره با من صحبت کرده است. افراد زیادی خواستهاند این موضوع را بررسی کنم، چون تحریمهایی که ما علیه سوریه وضع کردیم، عملاً اجازه آغاز دوباره را به آنها نمیدهد. میخواهیم ببینیم آیا میتوانیم به آنها کمک کنیم یا نه.»
آمادگی سوریه برای پیوستن به پیمان ابراهیم
احمد الشرع در جریان سفر به عربستان سعودی و دیدار با دونالد ترامپ ممکن است پیشنهاد آغاز گفتوگوها برای پیوستن سوریه به پیمان ابراهیم و فرایند عادی سازی روابط با اسرائیل را مطرح کند. او همچنین ممکن است با ایجاد منطقه غیر نظامی حائل و یا حضور اسرائیل در بلندی های جولان در جنوب غرب سوریه موافقت کند. آمریکا در سال 2019 و دور نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ، حاکمیت اسرائیل را بر بلندی های جولان به رسمیت شناخته بود.
یک منبع امنیتی آمریکایی تأیید کرد که احتمال پیوستن سوریه به پیمان ابراهیم مطرح شده و امارات عربی متحده نقش میانجی را ایفا کرده است.
«توافق معدنی اوکراین میتواند الگویی برای سوریه باشد. احتمال پیوستن دمشق به پیمان ابراهیم و استفاده آمریکا از این ابزار برای سوق دادن بیشتر آنها به سوی غرب پیشتر مورد بحث قرار گرفته است.» کشورهای حاشیه خلیج فارس از تلاش های دیپلماتیک دونالد ترامپ حمایت میکنند و ویتکاف نیز در تلاش است توافق اوکراین را با خاورمیانه پیوند دهد.
فرق سیاست و تجارت
یک منبع در مورد ویتکاف گفت: «کشورهای حاشیه خلیج فارس و مسکو به این دلیل از او خوششان میآید که به جای سیاست، درباره معاملات املاک و تجارت صحبت میکند و این برای آنها قابل درک است.» او افزود: «در دنیای سیاست تصمیم گیری راجعبه یک جمله ممکن است یک سال طول بکشد. اما در دنیای معاملات املاک، حرف میزنند و امضا میکنند. این ذهنیت متفاوت است و به همین خاطر هم اوضاع با سرعت بیشتری پیش میرود. همین هم باعث وحشت بسیاری شده است.»
ایران شاخه زیتون را پس نزند
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در نشست سرمایهگذاری آمریکا و عربستان، اظهار داشت: من آمادهام تا به اختلافات گذشته و تعارضات عمیقمان با ایران پایان دهم. وی افزود: اگر ایران شاخه زیتون ما را رد کند، به مقابله از طریق تحریمها ادامه خواهیم داد. من میخواهم با تهران توافقی انجام دهم تا جهان امنتر شود. در ایران فساد وجود دارد و مردم از بیآبی رنج میبرند. پیشنهاد ما به ایران برای همیشه سر جایش نخواهد ماند.