آلبرت بغزیان در رابطه با تأثیر ریسک های سیاسی در بازار ارز گفت: بازار ارز نسبت به اخبار سیاسی و حوادث حوزه آن حساسیت دارد و تا زمانی که ریسک های سیاسی پابرجا باشند، بازار ارز روی ثبات و آرامش را نخواهد دید.
وی افزود: بانک مرکزی متولی ساماندهی بازار ارز است، مسئله مدیریت همواره حرف اول را میزند. چند نرخی بودن ارز در سال های اخیر آثار تورمی به بار داشت. اجرای سیاستهایی که برای اصلاح آن وضعیت برنامه ریزی میشد نتیجه جزئی نشان میداد و در طولانی مدت باز هم فاصله معنا داری بین نرخ ارز رسمی و ارز بازار آزاد ایجاد میشد.
این اقتصاددان با اشاره به تبعات ارز چند نرخی گفت: عملکرد اجرایی نامناسب، در حوزه ارز چالشهایی برای صادر کنندگان و وارد کنندگان ایجاد کرد. تعادل تراز تجاری کشور با مشکل روبهرو است. ارز چند نرخی فساد و رانت ایجاد کرد و به اقتصاد، تولید، صادرات و واردات لطمه زد. امروز آثار آن موجب ایجاد التهاب در بازار شده است.
وی تاکید کرد: تولید کنندگان همواره نسبت به بی ثباتی نرخ ارز، بخشنامه های خلق الساعه دولتی، بروکراسی پیچیده اداری، تأخیر طولانی در تخصیص ارز و ناکافی بودن ارز مورد نیاز و الزام در رجوع به بازار غیر رسمی و تهیه ارز مورد نیاز از آن طریق معترض بودند. در حالی که استقرار طولانی مدت یکی از این مشکلات در هر اقتصادی میتواند سرمایهگذاران و کارآفرینان عرصه تولید را ناراضی و معترض کند.
بغزیان با اشاره به یکی از اقدامات مثبت دولت با حذف ارز نیمایی گفت: ساز و کار نرخ نیمایی پراشتباه بود و امکان خالی فروشی و تأخیر در تسویه ارزی در این سامانه وجود داشت. وارد کنندگان، ارز را با قیمتی بیشتر از قیمت نیمایی از صادر کنده خرید کرده و مازاد بر نرخ نیمایی را به صورت غیر قانونی به صادر کننده پرداخت میکردند. از این نظر حرکت دولت در کنار گذاشتن نرخ ارز نیمایی قابل تقدیر است.
وی اضافه کرد: انتظار فعالان اقتصادی ثبات بخشی به بازار ارز است. تحولات منطقه، مواضع ایران در قبال این سلسله رخداد های سیاسی و شرایط امنیتی و نظامی ایران در مواجهه با تهدیدات اسرائیل باعث شد کشور در بحران قرار بگیرد و تأثیر انتظارات تورمی روی نرخ ارز برجسته باشد.
این اقتصاددان در ادامه افزود: فعالان اقتصادی به روی کار آمدن دولت چهاردهم چشم امید بسته بودند تا تغییر رویکرد سیاسی باعث شود انتظارات تورمی دست خوش تغییر گردد. شوک اقتصادی از روز تحلیف رئیس دولت با ترور اسماعیل هنیه در تهران شروع شد و تا امروز ادامه دارد.
آلبرت بغزیان در پایان سخنان خود با اشاره به تأثیر مسائل سیاسی بر اقتصاد گفت: پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا و بازگشت مجددش به صحنه قدرت، خبر از سر گیری فشار های حداکثری در کنار امکان فعال شدن مکانیزم ماشه توسط اروپاییان عضو برجام و احتمال بازگشت تحریم های سازمان ملل، از جمله عواملی است که تأثیر سیاست بر اقتصاد را با عدم اطمینان گرفتن بازارها نشان میدهد. این رویدادها بر دولت تحمیل شده است.