هدف اجلاس داووس، بهبود وضع اقتصاد جهانی است. مجمع دارای دو نهاد گرداننده خارجی است که از این اعضا تشکیل میشوند: هیئت امنای بنیاد که از رهبران و مدیران بخشهای دولتی و خصوصی بین المللی تشکیل میشود و شورای مجمع که نماینده منافع شرکا و اعضای مجمع است. مجمع اقتصادی جهانی یا مجمع جهانی اقتصاد، اولین بار در سال ۱۹۷۱ تشکیل شد. کلاوس شواب، اقتصاددان آلمانی، بنیانگذار این مجمع بود و اجلاس داووس را با این ایده راه اندازی کرد که رهبران دنیای اقتصاد، سیاست، اندیشه و هنر برای تبادل نظر درباره مسائل روز و مشکلات پیش روی بشر گرد هم جمع شوند. ظریف به نمایندگی از دولت ایران در این اجلاس مهم صحبت کرد و نقطه نظرهایش را درباره روابط خارجی و اینکه دولت قصد ندارد با زنان بی حجاب برخورد قهری کند بیان کرد. این موضع گیری بازتاب های گوناگونی داشت . ازجمله دبیر شورای امر به معروف تهران در شبکه اجتماعی نوشت: نیروهای ضد کودتا باید ظریف را بهمحض ورود به کشور بازداشت و تحت بازجویی قرار دهند.
مجمع جهانی اقتصاد، سالانه بیش از ۸۰ میلیون دلار درآمد دارد و بیش از هزار شرکت مشهور دنیا با پرداخت حق عضویت، هزینههای این مجمع را تأمین میکنند.
اجلاس داووس در ابتدا بیشتر نگاه اروپایی داشت و "مجمع مدیریت اروپا" نام گرفته بود، اما چون از حوزه مسائل اروپا فراتر رفته و در پی حل مشکلات جهانی بود، در سال ۱۹۸۷ به "مجمع جهانی اقتصاد" تغییر نام داد.
داووس بخشی از سرمایه داری جهانی است و به همین دلیل کمونیستها و سوسیالیستها منتقد آن هستند. گروههای مخالف جهانی سازی و سرمایه داری، هر ساله هنگام برگزاری اجلاس داووس در نزدیکی محل این اجلاس تظاهرات میکنند که چپها و سبزها پای ثابت این اعتراضات هستند.
مأموریت ظریف
معاون راهبردی رئیس جمهور ایران هفته گذشته برای شرکت در مجمع جهانی اقتصاد، راهی سوئیس شد. به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، محمد جواد ظریف به عنوان معاون رئیس جمهور و سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه هر دو از سوی این مجمع برای حضور دعوت شده بودند. اما سید عباس عراقچی به دلیل برنامه ریزی برای حضور در نشست شورای امنیت درباره تحولات فلسطین، به داووس سفر نکرد. سفر معاون رئیس جمهور و وزیر امور خارجه پیشین به این اجلاس واکنش برانگیز بود. به دلایل متعددی محمد جواد ظریف زیر ذره بین تندروها قرار گرفته است و اقدامات و اظهارات او مورد توجه قرار میگیرد. مخالفان و منتقدان ظریف معتقدند که او برای مأموریتی پنهان به داووس سفر کرده، درحالیکه حامیان او از این حضور استقبال کردند.
هنگامه شهیدی، فعال سیاسی و رسانهای در این رابطه نوشت: "جواد ظریف از طرف دولت مأموریت دارد، در حاشیه اجلاس داووس با تیم «ترامپ» مستقیماً وارد مذاکره شود."
همچنین عبدالرضا داوری، فعال توییتری در واکنش به این حضور نوشت: "مجمع جهانی اقتصاد در داووس، کانون سالانه گفت و گو، مذاکره و لابی در نهادهای قدرت و ثروت جهانی است و درست در روزی که ترامپ به کاخ سفید رفت، جواد ظریف هم با هماهنگی مقامات و نهادهای عالی رتبه و بالادستی نظام عازم داووس شد تا ایستگاه اول در مسیر حل منازعات ایران و آمریکا را بنا کند."
محمد جواد ظریف دو بار به عنوان وزیر خارجه در مجمع داووس شرکت کرده است و یک بار محمود سریع القلم استاد دانشگاه شهید بهشتی تنها فردی بود که از ایران به این نشست رفت.
مذاکراتی پنهان و دور از هماهنگی
حسین کنعانی مقدم، تحلیل گر مسائل سیاسی در این رابطه گفت: سفر ظریف به داووس نشانه راهبرد دولت در سیاست خارجی است و مستحکم بودن جایگاه ظریف در دولت را یادآور میشود.
وی افزود: حضور غیرمنتظره محمد جواد ظریف در سوئیس شائبه مذاکرات پنهان و دور از هماهنگی را تقویت میکند.
این فعال سیاسی گفت: اگر هم قرار باشد تحولاتی در سطح دیپلماتیک رقم بخورد باید طبق روال آن و از طریق وزارت خارجه و در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی باشد.
حسین کنعانی مقدم تاکید کرد: دخالت یک معاونت غیر مرتبط در امور رسمی و خارجی کشور، انحراف از مر قانون است.